Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Karahaliloğlu, eklem enfeksiyonlarının tedavisinde metal nanopartiküller ile iyileştirilmiş kemik çimentolarının, antibiyotiğe dayalı tedavi yöntemlerine göre daha başarılı sonuçlar verebileceğini söyledi.
?Kemik Destek Materyali Olarak Fosfolipid İle Stabilize-Selenyum Nanopartiküllerle İyileştirilmiş Kemik Çimentoları? isimli projesi, TÜBİTAK-1002 kapsamında desteklenmeye değer görülen Karahaliloğlu, çalışmasının detaylarına ilişkin bilgiler verdi. Kemik çimentosunun, kemikle ortopedik implant arasındaki fiksasyonun başarılmasında sıklıkla kullanılan bir biyomalzeme olduğuna değinen Zeynep Karahaliloğlu, bu malzemenin kalça, diz ve omurga diski değişimlerini içeren cerrahi uygulamalarda yaygın olarak kullanıldığını kaydetti. Bu tür operasyonların özellikle yaşlı hastaların yaşam kalitelerini iyileştirdiğini de belirten Karahaliloğlu, ?Ancak ortopedik cerrahide operasyon sonrası enfeksiyon, önemli bir risk olarak ortaya çıkmaktadır. Enfeksiyonları engellemek için genel yaklaşım antibiyotik yüklü kemik çimentolarının kullanımı şeklindedir. Antibiyotik terapilerine olan güven, -bu moleküllere karşı sürekli olarak mikroorganizmal direncin artmasından dolayı- zamanla sınırlanan bir çözüm olarak görünmektedir. Bu nedenle eklem enfeksiyonlarının tedavisi için antibiyotiğe dayalı olmayan, daha gerçekçi tedavi yöntemlerin geliştirilmesi gerekmektedir. Projemiz kapsamında, eklem enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmak üzere metal nanopartiküllerle iyileştirilmiş kemik çimentoları hazırlanacak ve hazırlanan biyomalzemenin kemik büyümesi, gelişimi ve farklılaşması üzerindeki etkisi değerlendirilecektir? dedi.
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Karahaliloğlu´nu projesi münasebeti ile tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.