Şehrin katı atıklarının depolandığı Katı Atık Depolama Sahası’nda oluşan metan gazlarının değerlendirilmesi amacıyla kurulan tesiste enerji üretimi devam ediyor. Tesiste atıklar geri dönüştürülüp hem ekonomiye hem de çevreye katkı sağlıyor.
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in sürdürülebilir atık yönetimiyle çevre alanında yaptığı en büyük yatırımlar arasında olan Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nde atıklar enerjiye dönüşüyor. Ayrıca ayrıştırma sonrasında tesisin sahip olduğu kompost ünitesinde sayesinde elde edilen organik gübreler park ve bahçelerde kullanılıyor.
Katı atık tesisinde incelemelerde bulunan Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer şunları söyledi; “Çağın gerekliliğine ayak uydurarak çöplerini ayrıştıran, ekonomiye kazandıran ve bertaraf eden çevreci bir şehir olarak sürdürülebilir atık yönetimini en başarılı uygulayan yerel yönetimler arasındayız” dedi.
Mevcut kaynakların en verimli şekilde kullanılması hedefiyle kentin altyapısını güçlendiren Aksaray Belediyesi, enerji tüketiminin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması için de her yıl yeni yatırımları devreye alıyor.
Bu projen in en açık örneği Hacılar Harmanı Mahallesinde gerçekleştiren Aksaray Belediyesi, geçtiğimiz yıl devreye aldığı Toplama ve Ayırma Tesisinde (TAT) geri kazanılabilen kağıt, karton, cam, plastik, metal ve piller kaynağından geri toplanarak ayrıştırılarak ekonomiye tekrar kazandırıyor. Ekonomiye kazandırılamayan evsel atıklar ise Armutlu Köyü mevkiinde devreye alınan Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nde enerjiye dönüşüyor. Tesis bünyesinde yer alan kompost ünitesinde sayesinde atıklar organik gübre ile topraklara mineral açıdan zenginlik katıyor.
Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi’nde 24 bin KW’lık enerji üretildiğini yeni ünitelerinde devreye alınmasıyla enerji üretiminin çok daha iyi seviyelere ulaşacağını bildirdi.
Başkan Dinçer, açıklamasının devamında “Katı Atık tesisimizde düzenli depolama sahalarında uygun tekniklerle bertaraf edilen atıkları enerjiye dönüştürüyoruz. Böylece sürdürülebilir çevre yönetimi sağladığımız gibi atıkları ekonomiye kazandırmış oluyoruz.
Günlük 250 ton evsel atık bu tesisimizde enerjiye dönüşüyor. Tesisimiz risk faktörü oluşturan karbon azaltımı ile doğa ve çevreye karbon salınımını ciddi derecede önlüyor” şeklinde konuştu.
2 / 2
Başkan Dinçer, açıklamasının son bölümünde ise bu projeye entegre edilecek Güneş Enerji Santrali (GES) ile enerji üretim kapasitesinin artacağını işaret etti
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Aksaray
25.11.2024