Aksaray Belediyesi yeni Katık Atık Depolama tesisi projesi için bilgilendirme konferansı düzenledi.
Katı Atık Depolama tesisi projesi için Çevresel etki değerlendirme raporu kapsamında vatandaşlar ve kamu kurum kuruluşları bilgilendirildi. Aksaray Belediyesine ait hizmet binasında düzenlenen konferansta tesisin teknik özellikleri, amaçları ve şehre kazandırdığı avantajları konuşuldu.
Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi bilgilendirme konferansında verilen bilgilere göre tesis, Aksaray Merkeze Bağlı Armutlu köyü mevkiinde 377 dönüm arazi üzerine kurulacak. Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi kapsamında atık yönetim sisteminde Mekanik Ayırma Tesisi (Geri Kazanımı Mümkün Atıkların Ayrıştırılması), Kompost Ünitesi (Kompost-Organik Gübre Üretimi), II. sınıf düzenli depolama sahası (Lot-1, Lot-2, Lot-3) ve Depo Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi (Elektrik Enerjisi Üretimi) gibi ünitelerle 4 bölümden oluşacak.
Entegre Katı Atık Değerlendirme Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi yaklaşık 80 milyon TL’ye mal olacak ve tesiste sadece Aksaray’ın değil, ilçelerinde evsel katı atıklarının bertarafını sağlanacak. Şehrin ileriye yönelik 30 yıllık katı atık sorunu çözülmüş olacak.
Atıklar sahaya kabul edildikten sonra Kaynağında ayrı toplanan değerlendirilebilir atıklar dışında toplanan karışık belediye atıkları mekanik ayırma tesisinde cinslerine göre ayrıldıktan sonra biyobozunur atıkların bir kısmı kompost tesisine alınacak. Bakiye atıklar ile biyobozunur atıkların bir kısmı düzenli depolama lotuna gönderilecek ve geri kazanımı mümkün atıklar lisanslı firmalara gönderilerek ekonomiye tekrardan kazandırılacak.
Ayrıca kompost tesisinde elde edilecek kompost ürün, standartları sağlaması durumunda piyasaya arz edilebilecek ve tarımda gübre olarak kullanılabilecek. Düzenli depolama alanından (II. sınıf düzenli depolama sahasından) çekilecek depo gazı, Elektrik Enerjisi Üretim Tesisinde elektrik enerjisine dönüştürülecek.
Elektrik Enerjisi Üretim Tesisinde, düzenli depolama lotunda oluşacak metan gazı içten yanmalı gaz motoru ile yakılarak ısı ve elektrik enerjisi elde edilecek. Elde edilecek elektrik enerjisinin tamamı enterkonnekte sisteme aktarılarak ekonomik kazanç elde edilecek. Tesisin kurulu kapasitesi 7,05 mw/saat olacak. İlk etapta 1.4 mw/saat ile üretime başlayacak olan tesis bu miktar ile 12 bin 500 konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak
9367,77%3,72
34,49% 0,09
36,24% -0,28
2961,76% 0,91
4956,37% 0,55
Aksaray
22.11.2024