Tarih: 15.10.2014 00:00

Kapadokya 70 Km`nin Gölgesindeki Tanıtım Günleri

Facebook Twitter Linked-in

      Yarın İstanbul’daki  Aksaray’ın 2.Tanıtım günlerine  bize kendi ilimizin merkez ilçesinin girişinde meydan okuyan, sahip olduğumuz tarihimiz ve bu tarihimizden gelen tarihi ve turistik eserlerimizle ,tabiat anıtlarımızı yok sayan”Kapadokya 70 Km(!) ucubesinin gölgesinden geçerek gideceğiz.!!!...

 

    Geçen senenin Mayıs ayında Ankara’da gerçekleştirilen 1. Aksaray  Tanıtım Günlerinin ardından yarın 2.cisinin yapılacağı 5.5  Asır önce memleketimizden giden hemşerilerimizin nesilleriylede buluşacağımız “İstanbul Feshane  Aksaray Vilayeti Tanıtım Günleri” bizim sahip olduklarımızı kendi topraklarımızda yok sayan” Kapadokya 70 KM(!)” levhasının gölgesinde yapılacak.!!!!

     Aksaray’dan  tanıtım günlerine katılacak tüm atanmış ve seçilmişler ile Meslek Odaları,Sivil Toplum Kuruluşları yetkilileri,Tanıtım günlerine iştirak edecek olan firmalar ve bu etkinlilikleri bağlı oldukları medya organları aracığılıyla yapacakları haberler ve köşe yazılarıyla kamuoyuna duyaracak olan Basın mensuplarıda bu levhanın yanından  geçerek kendi,kendimizi yok sayarak İstanbul’a gidecekler.!!!...

 KAPADOKYA ‘NIN YÜZ ÖLÇÜMÜNÜN %40’I,TARİH VE TABİAT ANITLARININ İSE %50’SİNDEN FAZLASI AKSARAY SINIRLARININ İÇİNDE ,GERİYE KALANLARI İSE KIRŞEHİR, KAYSERİ,NİĞDE VE NEVŞEHİR’DE!!!

   Perslerin kurduğu ismi“Güzel Atlar Ülkesi” manasına gelen “Kapadokya” krallığının toprakları kuruluşundan Roma imparatorluğuna tamamen bağlanıncaya kadar  çeşitli tarihlerdeki gelişmelere bağlı yapılan genişlemeyle önce Anadolunun neredeyse tamamında.

    Ardından ise tahte geçen krallar tarafından alınan yeni topraklarla  Trakya ve şunda Yunanistan’a ait olan Ege denizine kıyısı olan toprakları,Kafkaslar,Suriye’yi,günümüzün Lübnan ,Filistin ve İsrail’inide aşarak  Mısır’a kadar uzanırken ilk kuruluşundan Roma’ya bağlanıncaya kadarki asıl merkezi toprakları ise daima İç Anadolu bölgesindeydi.

     Aksaray’ı yeniden kurarak buraya ismini veren Kral Arciheles’in ve ondan önceki ile sonraki kralların yönetiminde olan merkezi Kapdokya Krallığı Tuz gölünden başlayarak Aksaray ilinin topraklarının tamamını içine alan bir ucunda Aksaray,diğer uçlarında ise Kırşehir ve Kayseri’nin Soğanlı vadisini içine alan Üçgen şeklindeki bölgenin adıdır.

     Bu Üçgenin içinde Aksaray’ın dışında  Kırşehir’in Kaman ilçesindeki tarihi yerler,Niğde’nin Eski Gümüşler Manastırı ile Kemerhisar,Kayseri’nin Soğanlı Vadisi ve Nevşehir’in  ise merkez ilçe’nin bir bölümü,1933’e kadar Aksaray’a bağlı olan Gülşehir(Arapsun) ile Ürgüp ve  Avanos ilçelerinin bir bölümünde bulunan tarihi bölgeleri barındırır.

    Aksaray ilinin tamamının Kapadokya sınırları içinde olmasından dolayı işgal ettiği alan Kapadokyanın tamamının %40’ı kadarken bu bölgede bulunan tarihi ve Turistik yerlerinin ise  tamamının %50’sinden fazlası Aksaray ili sınırları içinde bulunmaktadır.

 

    Geriye kalan %50’si ise diğer illerin topraklarında bulunmasına rağmen bu gün yanından geçilerek İstanbul’a gidilecek Aksaray girişinde bulunan “Kapadokya 70 Km(!)” levhasın’da ise Aksaray’ın  bir tane bile tarihi eserinin,bölgesinin fotoğrafı ve ismi yok.(Ali Genç)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —