Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı ve araştırma ekibinin hazırladığı, kanser hücrelerinin görüntülenmesinde ve ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılabilecek hidrojellerin geliştirilmesi projesi, “3501 Kariyer Geliştirme Projesi” kapsamında TÜBİTAK’tan destek aldı.
Hidrojellerin yara bakımı, yara tedavisi, yapay organlar, kontakt lensler ve kendini onarabilen akıllı malzemeler gibi geniş bir alanda kullanıldığını kaydeden Melek Pamuk Algı, buradan hareketle “Suda Çözünür Skuarinler: Biyomedikal ve Hidrojel Uygulamaları” isimli bir proje hazırladıklarını ve çalışmayı TÜBİTAK’ın da desteklediğini söyledi. Işın tedavisinde fotoduyarlaştırıcı olarak kullanılan skuarinlerin kanser hücrelerinin görüntülenmesinde de kullanılabildiğini ve bu sayede tanı ve tedavinin eş zamanlı gerçekleşmesine dair bir avantaj sağlandığını ifade eden Algı, projede tasarlanan skuarinlerin fizyolojik koşullarda kolaylıkla çözünebildiğini, tedavi sırasında topaklanmadığını ve bu sayede tedavi sürecinde aktivite kaybı yaşanmadığını vurguladı. Proje hedeflerine ilişkin bilgiler de veren Algı, şöyle devam etti: “Birçok açıdan avantajı olan skuarinlerin kullanım alanını genişletmek ve uygun monomerler ile bir araya getirerek, biyouyumlu hidrojeller elde etmek amacındayız. Hidrojeller biyomedikal ve ilaç uygulamaları için büyük bir öneme sahiptirler. Elde edilecek hidrojellerin kanser hücrelerinin tedavisi ve mikrobiyal tedavilerde etkili olmasını bekliyoruz.”
Doç. Dr. Melek Pamuk Algı, projeye ilişkin çalışmaları Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Karaduman, doktora öğrencisi Caner Soylukan ile yüksek lisans öğrencileri Rumeysa Sarıgöl ve Alihan Toksoy’la birlikte yürüttüklerini kaydetti.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024