Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü çalışmaları kapsamında yöneticiler ve iş ve meslek danışmanları tarafından işverenlere 7103 sayılı kanun kapsamındaki yeni teşvikler ile bilhassa ilave istihdam teşviki, işbaşı eğitim programları, istihdam garantili meslek edindirme kursları, kadın - genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların teşviği, işbaşı eğitim programı teşvigi, işsizlik ödeneği alanlara yönelik teşvik ile istihdamı teşvigi bilgilendirmeleri gerçekleştiriliyor
Aktif işgücü piyasası programlarından biri olan işbaşı eğitim programı Aksaray´da işverenler ve işçiler tarafından yoğun ilgi görüyor. İşbaşı eğitim programlarının temel amacı mesleki deneyimi, iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırmaktır. Ayrıca özel sektörün istihdamda ihtiyacı olan temininde güçlük çekilen meslekler başta olmak üzere nitelikli eleman ihtiyacını karşılamalı ve kursiyerlere o meslek dalında pratik ile birlikte uygulamalı olarak bir deneyim kazandırmak hedeflenmektedir. İşbaşı eğitim programından faydalanan kişilere günlük 61.65 TL, öğrenciler için 46,23 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 30,82 TL cep harçlığı ile iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi, ayrıca genel sağlık sigortası prim giderleri karşılanmaktadır.
2018 yılı işbaşı eğitim programından faydalanan işveren ve katılımcı sayımız her geçen gün artıyor. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz İşbaşı Eğitim Programları sayesinde öğrencilerimizin mezuniyet sonrasında karşılaştıkları deneyim eksikliği problemini gidermede İŞKUR önemli katkılar sunmaktadır. Ayrıca vatandaşlarımızın çalışma hayatı içerisinde yeni bir meslek ile tanışarak bu konuda deneyimlerinin arttırılması ve işgücü piyasasının ara eleman ihtiyacı karşılanmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Gençlerimiz bu sayede teorik bilgilerine pratikte ekleyerek İŞKUR sayesinde özel sektör marifetiyle edindikleri deneyimleri CV´lerinde yer verebileceklerdir.
2018 yılında İlimize Tekstil sektöründe 305 kişi işbaşı eğitim programı aracılığı ile istihdam edilmiştir. 2018 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla imalat ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren işverenlere işbaşı eğitim programından yararlanan her bir kişi için 3 aylık süre 6 aya çıkarılmıştır. Böylelikle 6 ay maaş ve sigorta desteği İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Tekstil sektörü başta olmak üzere hizmet, sağlık, eğitim, tarım, inşaat ve imalat sektörlerinde işbaşı eğitim programı sayesinde ciddi deneyimler kazanılmaktadır. Gençlerimiz Aksaray ilimizin dev markaları olan birçok firmada işin başında meslek ve deneyim sahibi oluyor. Her geçen gün büyüyen ve gelişen Organize Sanayi Bölgesi´nde işverenler işbaşı eğitim programlarına yoğun ilgi gösteriyor.
İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI KAPSAMINDA 111 PROGRAMDA 530 KİŞİ İSTİHDAM EDİLDİ.
Aksaray´da İşbaşı eğitim programı düzenlenen meslekler şu şekildedir. Harita teknikeri, satış danışmanı ve uzmanı, ahşap doğrama imalatçısı, grafik animasyoncu, ön muhasebeci, tıbbi görüntüleme teknikeri, fizik tedavi teknikeri, dokuma konfeksiyon makineci, büro memuru, lojistik elemanı, elektrikli ev aletleri bakım ve tamircisi, kimya proses teknisyeni, kalite kontrolcü, sigortacılık meslek elemanı, bilgisayar destekli makine ressamı, süt ve süt ürünleri işlemecisi, yüzey boyama elemanı, çocuk bakım elemanı, paketleme işçisi, ön muhasebe, perakende satış elemanı, satış danışmanı, eczane işçisi gibi mesleklerde işbaşı eğitim programından yüzlerce vatandaşımız faydalanmıştır.
ÇALIŞMA HAYATINDA KADINLAR İÇİN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER
Ayrıca işbaşı eğitim programı ve meslek edindirme kurslarında 2-5 yaş arası çocuğu olan kadınlara ilave olarak 400TL´lik kreş yardımı desteği verilmektedir.
Böylelikle kadınların işgücü piyasasında karşılaştıkları engeller bakanlığımızca giderilmektedir. Kadınların daha Fazla çalışma hayatı içerisinde yer alabilmesi için Çalışma hayatında kadınlar içinde yeni düzenlemeler yapılmaktadır.
Örneğin; ilave istihdam teşviki ile işverene gerçekleştirdiği her yeni bir ilave istihdam da 883TL´lik sigorta desteği 12 aylık süre ile destek verilirken, kadın çalıştırması halinde bu süre 18 aya kadar uzatılmaktadır. Ulusal istihdam stratejisi ve Cumhuriyetimizin 100.Yıl hedefleri doğrultusunda kadınların işgücüne katılım oranı %41´e çıkartılması bakanlığımızca hedeflenmektedir. Hedefimiz Aksaray´da en az 1.000 kişiye iş başı eğitimi programı marifeti ile pratik bilgiler ve mesleki deneyimler kazandırarak Çalışma Hayatında yer almalarını sağlamaktır.
9367,77%3,72
34,49% 0,09
36,24% -0,28
2961,76% 0,91
4956,37% 0,55
Aksaray
22.11.2024