Aksaray İHH İnsani Yardım Derneği Başkanı Önder ÖZKAN, bir ekip gönüllü doktorla birlikte, savaş mağduru yetimlere ve ailelerine yönelik insani yardım ve sağlık taraması faaliyetleri kapsamında Suriye´ye gitti.
Pogramda bir çok ziyaretin olduğunu ve çok yoğun iki gün yaşadıklarını anlatan Özkan, İHH gönüllülerinin Aksaray´dan gönderdikleri yardımların nasıl değerlendirildiğini yerinde gözlemlediklerini belirtti. Özkan, aşama aşama iki günü değerlendirdi.
İHH REYHANLI LOJİSTİK MERKEZİ
Suriye insani yardım çalışmalarının koordine edildiği merkezde çok hummalı bir çalışmaya şahit olduklarını belirten Özkan, Suriye içinde çok dramatik bir hayatın yaşandığını söyledi. Lojistik Merkez içinde birçok birimin olduğunu, herkesin mesai kavramı olmaksızın koşturduğunun, bunun da vicdani bir hassasiyet olduğunun önemine değindi.
İHH REYHANLI EKMEK FIRINI
Aksaray´dan çoğunlukla un gönderildiğini dile getiren İHH Başkanı Özkan, kriz anında günde 300.000 ekmek üretim kapasitesine ulaşabilen modern ekmek fırını hakkında bilgi verdi. Unun el değmeden en hijyenik biçimde ekmeğe dönüştüğüne şahit olduklarını söyleyen Özkan, Suriye içinde ekmeklerin dağıtımında da bulundu.
BABUL HAVA LOJİSTİK MERKEZİ
Ekibin Suriye´deki ilk durağının Babul Hava Lojistik Merkezi olduğunu belirten Dernek Başkanı Özkan, ilk etapta talep doğrultusunda Reyhanlı´daki merkezden bu merkeze İnsani yardım malzemelerinin getirildiğini, dağıtımın kamyonetlerle kamplara yapıldığını söyledi. Özkan, çok sistematik bir çalışma ortamına şahit olduklarından duyduğu mutluluğu ifade etti.
İHH RAHMET KÖYÜ
İHH Başkanı Özkan, Uluslararası Doktorlar Derneği Aksaray ve Konya Temsilciliğinden gönüllü doktorlarla İHH´nın 20 ay önce faaliyete geçirdiği ve tamamen yetim ailelerin yaşadığı Rahmet köyüne gittiklerini söyledi. Çocukların coşkulu karşılamasıyla oldukça mutlu ve duygulu bir ortam oluştuğunu belirten Özkan, köyde sağlık taraması yapıldığını ve Reyhanlı´da üretilen ekmeklerin dağıtımında bizzat yer aldıklarını ifade etti. 99 Ev, bir okul, bir cami ve bir sağlık ocağının bulunduğu köyün nüfusunun 650 olduğunu anlatan Özkan, insanların modern bir köyde yaşamaktan duydukları huzura şahit olduklarını söyledi.
İDLİB´DE 1500 KONUTLUK DEV PROJE
Şam, Halep, Doğu Guta, Türkmen Dağı, Bayırbucak, vb yerlerden gelip İdlib´e sığınan savaş mağduru binlerce insanın yaz mevsiminde aşırı sıcak, kış mevsiminde su baskını, soğuk, vb olumsuz şartlardan etkilenmelerinden dolayı 1500 konutlu bir proje başlatıldığını söyledi. Çanakkale´de şehit düşen insanların torunlarına bu tür anlamlı bir vefa projesine de şahit olduklarını ifade eden Özkan, yol ve altyapı hizmetlerinin 8 yıldır olmadığı bir ülkede insanların hayata tutunmaları için yapılan bu hizmetlerin ne denli hayati olduğuna vurgu yaptı.
BİR HATIRA
Kamplarda önceki sağlık taraması esnasında şahit olunan bir durumu aktaran Özkan, savaşın çok acımasız bir kitle imha aracı olduğunu daha da müşahede ettiklerini belirtti. Ekipte çok etki bırakan bir hatıradan bahseden Özkan, çadırkentte doktorların sağlık taraması esnasında 6 yaşında bir çocuğun bacaklarının bombalama sonrası kopmuş olduğunu, olay anında doktor babanın vefat ettiğini öğrendiklerini belirtti. Savaş öncesi çok konforlu bir hayat sürerken bir anda çadır hayatına mahkum olmanın depresif sonuçlarına dikkatleri çeken Özkan, 6 yaşında olan çocuğun iki bacağının da bombalama esnasında koptuğunu öğrendiklerinde insanlık adına yapacak çok işlerinin olduğunu daha net kavradıklarını belirtti.
Türkiye olarak dünyada yaşanan olaylardan layıkıyla ders çıkartmamız gerektiğini vurgulayan İHH Başkanı Özkan, Müslümanlar olarak zor bir imtihan döneminden geçtiklerini söyledi. Özkan, küçük çocuğa İHH Reyhanlı Ortez-Protez Merkezi´nde protez bacak takılacağını öğrendiklerini ve mutlu olduklarını sözlerine ekledi.
İHH ORTEZ-PROTEZ MERKEZİ
Suriye´den Türkiye´ye dönüşte Reyhanlı´daki örnek projeleri de görme imkanı bulduklarını belirten Önder ÖZKAN, bunlardan birinin iki yıl önce Türkiye´de üç yerde hizmet vermeye başlayan merkezlerden olan İHH Reyhanlı Ortez-Protez Merkezi olduğunu bildirdi. İki yıl içinde her hangi bir uzvunu kaybetmiş toplam 420 mağdura ücretsiz ortez-protez takıldığını anlatan Dernek Başkanı Özkan, merkez giderlerinin Kuveyt tarafından karşılandığını söyledi. Son teknolojinin kullanıldığı merkezde malzemelerin oldukça yüksek maliyetli olmasının, sunulan hizmetin ne denli kıymetli olduğunu da gösterdiği belirtildi.
DÜNYANIN EN BÜYÜK YETİM KÖYÜ
Tamamen Katar´lı yardım kuruluşu RAF tarafından finanse edilen ve 100 dönüm üzerine kurulu RAF-İHH Çocuk Yaşam Merkezi´nde 785 Yetim çocuğa son derece rahat bir ortam sunulduğunu aktaran Özkan, merkeze yurtdışından gözlemcilerin ve TV programcılarının gelerek inceleme yaptıklarını söyledi.
Aksaray İHH Başkanı Önder ÖZKAN son olarak şunları söyledi: "Dünyanın birçok yerinde zulüm, açlık, kan ve gözyaşından dolayı sessiz bir çığlık var adeta. Bizler Müslümanlığın gereği olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret eden insanlarız.
Bu bağlamda İHH aracılığıyla İslami ve insani sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Aksaray İHH´nın, nüfusa oranla Türkiye genelinde ilk üçte yer aldığından duydukları onurla birlikte gönderdiğimiz yardımların yerine ulaştığına ve diğer hizmetlere şahitlik etmek için bu ziyaret gerçekleştirilmiştir. Emanetin en hassas biçimde yerine ulaştığını bizzat müşahede ettik. Bu vesileyle iyiliklere birlikte imza attığımız tüm kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve hayırseverlerimize teşekkür eder, destek ve hayırlarının kabulünü dileriz."