Aksaray´ın Güzelyurt İlçesi´nde Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan çini kursuna katılan ilçe halkı, hem eğitim alıyor, hem de yaptığı çini işlemeciliği ile para kazanıyor. Özellikle ev hanımlarının katıldığı kursta birbirinden güzel yüzlerce çini eseri yer alıyor.
Çalışmalarla ilgili bilgiler veren Halk Eğitim Merkezi Çini Hocası Hacer Özkaya, kursa katılanlara önce eğitim verdiklerini, çini işlemeciliğini öğrettiklerini ve sonrasında da öğrencileri kendi haline bırakıp özgürce çalıştıklarını belirterek, yapılan çalışmaların satışa sunulduğunu ve kazanılan paraların eserin sahibi öğrencilere verildiğini söyledi. Amaçlarının hem eğitim hem de ticaret yapmak olduğunu belirten Özkaya, ?Burası halk eğitimin çini işlemeciliği kursu. Burada geleneksel Osmanlı tarzında çini işlemeciliği yapıyoruz ve öğretiyoruz kursiyerlerimize. 12 tane öğrencimiz var orta yaş ve üzeri. Ben kurs hocasıyım. Çini nasıl işlenir, çini nedir, önce tekniğini öğretiyoruz. Sonra geleneksel motifleri öğretiyoruz. Ondan sonra da öğrencinin kalitesine, kapasitesine göre serbest bırakıyoruz ve kendi tasarımlarını yapıyorlar. Burada kim isterse onlar çalışıyor. Halktan insanlar mesela. Yaş guruplarını eşit tutmaya çalışıyorum. Gençler ile yaşlılar uyum içerisinde olamayabiliyorlar. Dönem dönem gençler, dönem dönem yaşlılara eğitimler veriyoruz. Genellikle halktan insanlar katılıyor, ev hanımları çok ilgi gösteriyor. Erkeklerle de çalıştığımız dönemler oldu ama onlar daha çok para kazandıracak meslekleri tercih ediyorlar. Dolayısı ile erkeklerle pek verimli olmuyor. Hanımlarla çalışıyoruz. Tabi satışlarda yapılıyor. Bizim kurslarımız eskiden kaymakamlık destekli çalışılırdı. Kaymakamlık her türlü malzemeyi alırdı, öğrenciler öğrenirdi, üretilen ürünler satılır satılanlarda kim işlemişse ona verilirdi. O sistemi değiştirdik. Şimdi her öğrenci kendi malzemesini karşılıyor. Biz öğrencilere maddi anlamda hiçbir destek vermiyoruz. Sadece eğitim anlamında hizmet veriyoruz. Atölyemizin kirasını belediye ödüyor. Eğitim işlerimizi de halk eğitim yürütüyor. Ben dersleri veriyorum. Burada kimin çinisi satıymışsa o da parasını cebine koyup gidiyor? dedi.
Kursta çalışan 54 yaşındaki Ayşe Avan, ?Ben Güzelyurt İlçesi´nde yaşıyorum. 2 yıldır çiniye geliyorum. Önce desenini çiziyorum, ondan sonra boyuyorum. Boyadıktan sonra da fırınlıyoruz. Bu mesleği burada halk eğitimin açtığı kurslara gelerek öğrendim. Bırakmadım, 6 ay bir kurs gördüm ve sonra yeniden açıldı ve 1 yıldır devam ediyorum. Evime de katkıda bulunuyorum? dedi.
Bir diğer kursiyer 52 yaşındaki Jale Demircioğlu ise, ?Bugün böyle ufak bir şekerlik çalışıyorum. Çini yapıyoruz. Bende 2 senedir geliyorum. Ben hiç bilmeyerek başladım. Çizimde yapamıyordum. Ama 2 senede baya güzel şeyler yapmaya başladım. Tabaklarım yeri geliyor satılıyor ve eve de katkıda bulunuyorum? şeklinde konuştu.
9367,77%3,72
34,49% 0,09
36,24% -0,28
2961,76% 0,91
4956,37% 0,55
Aksaray
22.11.2024