Biz yaz bitti diye üzüledururken doğa, her zaman olduğu gibi tüm güzelliğiyle bize bir şeyler anlatmaya, sonbaharın değerini göstermeye çalışıyor aslında.
Biz çileğin, kirazın gidişine üzülürken o bize ayvayı, bal kabağını veriyor. Bu kadarla da kalmıyor, pek bilmediğimiz ama tanır tanımaz çok seveceğimiz bitkiler de sunuyor önümüze. İşte alıç da onlardan biri.
Yemişen ya da akdiken olarak da bilinen bu bitki, meyveleriyle etrafa şifa dağıtıyor, bırakın tadını sadece faydaları için bile yenmesi gerekenler arasında başı çekiyor.
Bize de sözü daha fazla uzatmadan onu tanımak, faydalarını bilmek, nerede bulacağımızı ve nasıl tüketeceğimizi öğrenip bir an önce ona kavuşmak düşüyor.
YEMİŞEN DE DERLER,ALIÇ NEDİR?
Alıç ya da halk arasında bilinen bir diğer adıyla yemişen, gülgiller familyasından bir bitki. Dikenli bir bitki olması nedeniyle akdiken olarak da anılıyor. Meyveleri ise türünden türüne değişiklik gösteriyor ve kırmızı-sarı renkler arasında tonlara sahip oluyor.
Görünüş olarak muşmulaya benzediği için kimi bölgelerde ekşi muşmula da denen bu bitkinin meyvelerinin tadı nasıl derseniz, tatlı ama hafif buruk bir lezzette.
Dünyada en çok Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya´da olduğu görülen alıç, ülkemizde ise daha çok kayalık yerlerde, derelere bakan yamaçlarda, çalılıklar içinde ve dağlık bölgelerde kendiliğinden yetişiyor. Özellikle Sivas ve yöresinde oldukça rağbet görüyor
ALIÇ BİTKİSİNİN FAYDALARI
Alıç, güçlü antioksidan özelliği sayesinde kalp ve damar sağlığını korumada oldukça aktif görev alıyor.
? Ani kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklardan vücudu koruyor.
? Kalp üzerindeki etkileri saymakla bitmeyen alıç, aynı zamanda kalp ritminin düzenli bir şekilde devam etmesini sağlıyor, göğüs ağrılarına engel oluyor.
? Damarlardaki kan akışının düzenini korumada etkili olduğu için dolaşım sistemine fayda sağlıyor.
? Kan akışında sağladığı bu düzen sayesinde yüksek tansiyon sorununu en aza indiriyor.
? Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasında etki göstererek stres ve uykusuzluk sorunlarının aşılmasında oldukça etkili oluyor.
? Yine antioksidan özelliği sayesinde alıç, vücutta idrar söktürücü etki yaratıyor. Bu sayede idrar yolları ile ilgili rahatsızlıkların önüne geçiyor.
? Kan dolaşımını düzenlemesi sayesinde beynin çalışmasını da sağlıklı hale getiriyor ve bu sayede hafızayı güçlendiriyor.
? Alıç meyvesinin içinde bulunan tanenler, ishale karşı hızlıca iyileştirici etkiler gösteriyor.
? Yukarıda bahsettiğimiz ve meyvenin buruk bir tada sahip olmasına neden olan bu tanenler aynı zamanda midenin de düzenli çalışmasını destekliyor ve hazımsızlık, mide ağrıları gibi problemlere son veriyor.
ALIÇ NASIL KULLANILIR
Alıç, meyve şeklinde doğrudan tüketilebileceği gibi kurutulmuş haliyle çay yapılarak tüketilebiliyor. Aynı zamanda kurutulmuş yapraklarıyla da çay yapılabilen alıç, bitkisel ilaçların yapımında da sıklıkla kullanılıyor.
Alıcı, reçel ve marmelat haline getirilerek tüm yıl sofralarından eksik etmeyenlerin sayısı da hiç az değil.