Tarih: 09.10.2017 15:18

Grip aşısı için en uygun zaman, Ekim ve Kasım aylarıdır

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya; Grip aşısı için en uygun dönemin Ekim sonu ve Kasımayı başları olduğunu söyledi.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya;

?Aşı uygulaması bilimsel otoritelerce halen  tartışmalı bir konu olmakla birlikte hemfikir olunan tek nokta risk faktörü taşıyan kişilerin aşılanmalarının gerekliliğidir, grip aşısı için en uygun dönemEkim sonu ve Kasımayının başıdır? dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaya; "Özellikle sağlık çalışanları hemşireler, doktorlar, hasta bakıcılar başta olmak üzere, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olan erişkin ve çocuklar, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı olanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan erişkin ve çocukların, grip salgını tam başlamadan Ekim ve Kasım aylarında giriş aşısını yaptırmaları gereklidir? dedi.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya; gripten (Influenza) korunmanın, hastalığın tedavisinden daha ucuz olduğunu ifade ederek, grip aşısı, hastalıktan korunma, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri ile ilgili olarakta şunları söyledi:

?Özellikle sonbahar aylarının gelmesi ile birlikte üst hava yolları enfeksiyonları, Viral, gribal ve nezle benzeri enfeksiyonlarının sıklığı artmaktadır. Bu dönemde hastalar bize sıklıkla öksürük, boğaz ağrısı yüksek ateş, yaygın eklem ağrıları, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve kulak ağrısı şikayetleri ile başvurmaktadır.

"GRİBAL ENFEKSİYONLAR KARŞISINDA BOL SU İÇİLMELİ"

Dr. Kaya; ?Özellikle bu dönemdebeslenmemize çok dikkat etmeliyiz, doğal ürünler ve mevsim sebze meyveleri ile beslenerek bol su içmekte fayda vardır. Onun dışında doğal bitki çayları özellikle ıhlamur, adaçayı kuşburnu, zencefil bunlar hem hastalığı önleme açısından hem de hasta olduktan sonra daha kolay iyileşmek için önerdiğimiz ürünler arasında yer alıyor. Aktarlarda satılan faydası kanıtlanmış doğal çayları da kullanabilirler. Bolca C vitamini alıp mevsim meyve ve sebzesi yemelerini öneriyorum" dedi.

GRİP (INFLUENZA) BELİRTİLERİ ve TEDAVİSİ

Grip, insanlarda yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve bulantı, kusma, ishal gibi semptomlarla kendini gösterir. Damlacık ve temas yolu ile insandan insana bulaşan viral bir enfeksiyondur. Damlacık yolu ile yayıldığı için bulaşıcılığı çok fazladır. Influenza virüsü sık antijenik değişim göstererek, her yıl yeni serotipleri ortaya çıkar. Virüs, İnsanlarla birlikte, kuş, domuz, at, demiz memelilerinde enfeksiyon yapar. Sürekli yeni salgınlar meydana gelir. Kişiden kişiye damlacık enfeksiyonu, kirli eller ve çeşitli eşyalarla solunum yolu ile bulaşır, üst ve alt solunumu yolları epitel hücrelerini enfekte eder.

GRİP AŞISI NE ZAMAN YAPILMALIDIR

Dr. Kaya; ?Aşı uygulaması bilimsel otoritelerce halen  tartışmalı bir konu olmakla birlikte, hemfikir olunan tek nokta risk faktörü taşıyan kişilerin aşılanmalarının gerekliliğidir. Grip aşısında en iyi dönem Ekim ayı sonları ve Kasım ayı başlarıdır. Bu süreler aşının koruyuculuğunun 6 ay sürmesi ile ilgilidir. Grip aşılarının içeriği her yıl değişmekte ve dünya sağlık örgütü her yıl uygulanacak aşılarda bir önceki yılın grip mevsimi boyunca etkili olan izole edilmiş virüslerden en sık görülenlerinden aşı üretmektedir.  Özellikle sağlık çalışanları hemşireler, doktorlar, hasta bakıcılar başta olmak üzere, yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olan erişkin ve çocuklar, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı olanlar, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kan hastalığı veya bağışıklık sistemi baskılanmış olan erişkin ve çocukların, grip salgını tam başlamadan Ekim ve Kasım aylarında grip aşısını yaptırmaları gereklidir? dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —