Gelecek 1 yılımızın planlandığı gece; berat kandili

Gelecek 1 yılımızın planlandığı gece; berat kandili

Gelecek 1 yılımızın planlandığı gece; berat kandili

    Bugün akşam Namazından sonra İslam alemi tarafından idrak edilecek olan kelime manası suçlardan kurtulma, af edilmek olan Berat Kandilinde yer yüzünde yaşayan tüm fertlerin ferdi ve toplumsal olarak yaşayacakları gelecek yılın planlandığı zaman dilimi olmasının yanında Hakkıyla tövbe edenlerin ise geçmiş bir yıllık günahlarının da af edildiği  müminlerin dolu, dolu yaşamaları gereken bir kutlu gece.

 

      Ramazan´dan önceki son kandil olan ve bu akşam ömrü olan şanslı Müslümanların ulaşacağı, tüm İslam aleminde huşu ile kutlanacak olan Berat kandili geçmiş bir yıllık günahlarımızın af edilmesine vesile olan gece olduğu gece olmasının yanında aynı zamanda da gelecek bir yıllık ömründe ömürde yaşanacak olaylarında planlandığı gece olduğunu belirten ilahiyatçılar tüm Müslümanların bu geceden hakkıyla faydalanmaları gerektiğini belirtiyor.

     Bu konuda dini kaynaklarda verilen bilgilerde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)in
?Şaban´ın yarısının gecesinde senenin tüm işleri kesin karara bağlanır.

      Yaşayacak olanlar, ölecek olanlardan ayrılıp yazılır.? (Suyuti) 
      Bir diğer rivayette ise Nebiler, Nebisi Efendimiz ?Şaban´ın yarısının gecesi, Allah-ü Teala ölüm meleğine, o sene öldürmek istediği her canlının ruhunu kabzetmesini vahiyde bulunur (isimlerini bildirir).? (Suyuti) 
    Bu güzel kutlu gece ile ilgili İbn-i Abbas´tan (ra)´dan rivayet edildiğine göre, hikmetli işlerin birbirinden ayırt edilmesi şu şekilde cereyan etmektedir;?Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi, ayrı, ayrı Melekler tarafından defterlere yazılır.

     Rızıklar, eceller, zenginlik, fakirlik, ölümler, doğumlar hep bu esnada kaydedilir.

      O yılki hacıların sayısı bile bu devrede takdir olunur.

       Herkesin ve her şeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir. 
       Rızıkla alakalı defterler, Mikail´e (a.m.)´ye, Savaşlarla ilgili defterler, Cebrail´e (a.m.)´ye , Ameller nüshası, dünya semasında görevli melek olan İsrafil´e (a.m.) ?ye ve Ölümle  başımıza gelecek olan musibetler ile ilgili defter ise  Azrail´e (a.m.)´ye teslim edilir. 
      Fahreddin Er-Râzî"nin açıklamasına göre bu defterlerin düzenlenmesi Berat Gecesi´nde başlar.

     Kadir Gecesi´nde tamamlanarak her defter sahibine teslim edilir. (Hülâsâtü´l-Beyân) 
        Berat Gecesi ?bir yıllık amellerin Allah´a (cc) arz edildiği? gecedir 
    Bu gecede bütün kulların bir yıllık amelleri ve hayatları beraat gecesinde ilgili melekler tarafından Allah-ü Teala Hazretleri´ne arz edilir.

     Şöyle ki; Rad suresinin 11. ayetinde, İnfitar suresinin 10. 11. 12. ayetlerinde ve bu ayetlerde ilgili olarak Resulullah´ın S.A.V.) açıklamalarından öğrendiğimize göre; her insanla ilgili olarak gece ve gündüz yirmişer melek görev yapmaktadır.

        Bu melekler Muhafız Melekleri ve Kiramen Katibîn (yazıcı) melekleridir.

        Bu melekler, Allah´ın (cc) emri gereği hayatını korudukları, yaptığı iyi ve kötü işlerini tespit ettikleri insanlarla ilgili olarak Allah-ü Teala´ya bilgi arz ederler. Bu bilgi arzı üç şekilde gerçekleşmektedir: 
         Günlük Arz: Bu arz, sabah ve ikindi Namaz vakitlerinde olmak üzere günde iki defa yapılır. Zaten meleklerin nöbet değişimleri de bu vakitlerde olmaktadır. 
        Haftalık Arz: Pazartesi ve Perşembe günleri olmak üzere haftada iki defa yapılmaktadır. 
      Yıllık Umumi Arz: Berat gecesinden önceki bir yıllık hayatımızla ilgili verilen rapordur. (M. İsmail Fındıklı, Faziletleriyle Gün ve Geceler)

     Müslümanların bu birer bulunmaz nimet olan kandillerin gecesini ibadet,gündüzünü ise oruçlu geçirmeleri, ahrete göçen büyüklerinin kabirlerini ziyaret ederek onlara dua etmeleri,hastaları ziyaret ederek gönüllerini almaları,imkanları nispetinde fakirleri,yolda ve zorda kalanları gözetmeleri.

    Geçmiş tüm günahlarından Rabbimize samimi şekilde tövbe etmeleri, en azından bir gecelik kaza Namazı kılmaları,Tüm İslam alemi ve milletimiz ile vatanımız için niyazda bulunmaları gerekiyor.(Haber Ali Genç)

 

(*)Bu haberi yazarken?http://www.sorusorcevapbul.com/makale/mubarek/berat-gecesinin-fazileti sitesindeki bilgilerden faydalandığım gibi bazı alıntılarda yaptım. Emeği geçenlerden Mevla´mız Razı olsun. Ali GENÇ



  • Cumartesi 11.5 ° / 8.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 9.3 ° / 8.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 8.9 ° / 7.8 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,37% 0,19
  • EURO

    51,18% -0,07
  • GRAM ALTIN

    6417,41% 2,74
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Zonguldak

28.03.2026

  • İMSAK 05:21
  • GÜNEŞ 06:48
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

AKSARAY BELEDİYESİ 12 PARKI YENİLEDİ; PARKLAR FUTBOL SAHALARIVE AYDINLATMALARLA MODERN HALE GETİRİLDİ

ASÜ’nün 20. yılında “Ordan Bi Şeyler”ekibi unutulmaz bir gösteri sundu

ZABITA EKİPLERİNDEN KANTİNLERE DENETİM; HİJYEN VE ÜRÜN GÜVENLİĞİ KONTROL EDİLDİ

MİNİK YÜREKLERDEN BÜYÜK DESTAN: ÇANAKKALE RUHU SAHNEDE CANLANDI

SEYİT TEMEL VEFATININ YIL DÖNÜMÜNDE RAHMETLE ANIIYOR

POLONYA LODZ’DA DOLU,DOLU RAMAZAN VE UNUTULMAZ BAYRAM

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17