Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz, tecrübe paylaşımının iyi bir öğrenme yöntemi olduğunu söyledi.
- Bu Etkinlikler Kişisel Gelişim Açısından Önemli -
İletişim Fakültesi tarafından ikinci kez düzenlenen ?İletişim Buluşmaları?nın açılış konuşmasını yapan Prof. Yılmaz, meslek erbaplarının anlatılarının, okulda akademik ortamda anlatılanlar kadar kıymetli olduğunu söyledi. Kitabi bilgilerin tecrübe paylaşımlarıyla birleşmesinin mesleğe ve hayata bakış açısına pozitif manada tesir edeceğine dikkat çeken Yılmaz, ?İletişim çok önemli. Dünyada yaklaşık 7,5 milyar insan yaşıyor. Belki hepsiyle irtibatta olamayız ama çevremizle irtibatta olmamız gerekiyor. Eski çağlardan bugüne, insanın doğumundan ölümüne iletişim çok önemli bir araç. Bunun en etkili şekilde sağlanması toplumsal bir ihtiyacı da karşılayacaktır. Düzenlediğimiz benzeri etkinlikler, iletişim mesleğini gelecekte icra edecek olan öğrencilerimizin kişisel gelişimleri açısından önem arz ediyor? dedi.
- Sorumlu Gazetecilik İlkelerine Bağlı Kalınmalı -
Selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen TRT İstanbul Muhabiri Ahmet Akgül ?Savaş Muhabirliği ve Gazetecilik Pratikleri? konulu bir sunum yaptı. Gazeteciliğin farklı noktalarda olmayı gerektirdiğini ve bir yönüyle gazetecinin, bulunduğu yerlerde tarihe şahitlik ederek, notlar düştüğünü ifade eden Akgül, nerede olunursa olunsun sorumlu gazetecilik ilkelerine bağlı kalmanın önemine dikkat çekti. Haberin sadece günü kurtarmak için yapılamayacağını kaydeden Akgül, ?Hazırladığınız haberin bir geri dönüşünün olacağını bilmeniz gerekiyor. Görev icabı çatışma ve iç savaşların yaşandığı, açlık ve sefaletlerin olduğu yerlerde haber yapma imkânım oldu. Çalışacağınız bölgeye gitmeden önce mutlaka orayla alakalı bilgiler toplamalısınız. Bu, sizi bir adım öne geçirecektir. O noktalarda kaynaklarınızı iyi belirlemeniz gerekiyor. Çünkü yanlış bilgiler bir diplomatik krize bile sebep olabilir. Yapacağınız haber rutin bir haber dahi olsa öncesini ve sonrasını iyi bilmeniz gerekiyor? dedi.
- Herkesin Kaçtığı Noktaya Gazeteci Koşarak Gider -
Tecrübelerini gazetecilik öğrencileriyle paylaşan Ahmet Akgül, sözlerinin devamında şu tavsiyelerde bulundu: ?Çalıştığınız veya çalışacağınız yerdeki teknik bölümlerde işlerin nasıl ilerlediğini de öğrenmeye çalışın. Işık, montaj, tasarım, enerji kaynakları, saha seçimi? Bunlar gibi detaylarda -kulak dolgunluğu düzeyinde dahi olsa- bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu sizin tercih edilmenize etken olabilir. Bültenleri bir gazeteci gözüyle izleyin ve kurumların haberleri hangi sıralamayla ve öncelikle verdiğini, nasıl anlattığını anlamaya çalışın. Okuldaki teorik eğitimler önemli ama bunları mutlaka pratikle buluşturmak gerekiyor. Gazetecilik öğrencileri eğitim hayatları süresince de bir gazetede veya televizyonda çalışmalı ve mesleğin içerisinde olmalı. Herkesin kaçtığı noktaya gazeteci koşarak gider. Bu iş zor ve meşakkatlidir. Ama -imzanız yer almasa bile- televizyonda veya gazetede sizin metninizin okunması, sizin aktardığınız bilgilerin yer alması tarifsiz bir mutluluktur. Gazetecilik sevilmeden yapılabilecek bir iş değildir.?
Konuşmanın ardından sorular cevaplandırıldı ve hediye takdimleriyle birlikte etkinlik sona erdi.