Tarih: 23.01.2018 13:22

Et İhtiyacı Sorunu Embriyo Transferiyle Çözülebilir

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Karaşahin, embriyo transferi ile sadece bir nesilde Simental ırkı sığırların genetik ilerlemesinde yüzde yüz başarı sağlandığını belirtti. Karaşahin, embriyo transferi ile sağlanacak genetik ilerlemeyle, Türkiye´nin et konusunda yaşadığı sorunların çözümüne katkı sağlayacağına dikkat çekti.

- İstenilen Verimde Buzağılar Elde Etmek Mümkün -

Aksaray, Konya, Karaman ve Niğde´nin içinde bulunduğu KOP Bölge İdaresi tarafından desteklenen projeden söz eden Doç. Karaşahin, embriyo transferi ile sağlanacak genetik ilerlemeyle Türkiye´nin et konusunda yaşadığı sorunların ithalata alternatif ve çok daha ucuz bir yöntem olduğunu belirtti. Kombine bir ırk olarak ön plana çıkan Simental ırkının, embriyo transferi yoluyla kısa sürede daha fazla yaygınlaştırılmasının mümkün olduğunu söyleyen ASÜ Öğretim Üyesi Karaşahin, sığır ırklarının ıslahı ve verimlerinin arttırılmasında pratik ve diğer yöntemlere göre çok daha ucuz en etkili yöntemin embriyo transferi olduğu vurguladı. Embriyo üretim ve dondurma teknikleri kullanılarak, istenilen verim özelliklerine sahip buzağıların elde edilmesinin de mümkün olduğuna dikkat çeken Karaşahin, ?Hayvancılıkta uygulanan diğer bir teknolojik yöntem olan suni tohumlamada yüzde 50 oranında bir genetik ilerleme söz konusuyken; embriyo transferinde bu oran yüzde yüzdür. Diğer taraftan suni tohumlama yoluyla yüzde yüzlük bir genetik ilerleme için en az 5-6 neslin, bir başka deyişle 12-15 yıllık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Embriyo transferi çalışmalarıyla ise bu süre sadece bir nesildir? dedi.

- Proje Pek Çok Bakımdan Hayvancılığa Fayda Sağlayacak -

Sunulan projenin önemli hedef ve önceliklerinden söz eden Doç. Dr. Tahir Karaşahin, şöyle devam etti: ?Bu çalışmayla ileri biyoteknolojik bir yöntem olan embriyo transferinin bölgede yaygınlaşmasını sağlamak istiyoruz. Birim hayvandan elde edilecek verim artacağı için bu çalışma, ülkemizin et ihtiyacının karşılanmasına da önemli ölçüde katkı sunacaktır. Ayrıca hayvancılıkta verimlilik konusunda farkındalık sağlayacak, bölgemiz ve ülkemizdeki yetiştiricilere yurt içi kaynaklardan üstün verimli damızlık teminini sağlanabilecek ve ilerleyen yıllarda damızlık düve ve hayvan ihracatı yapmayı da mümkün kılacaktır? dedi. KOP Bölgesinin gerek toplam hayvan varlığı, gerek nitelikli işletme sayısı, gerekse Simental ırkı damızlık hayvan bakımından Türkiye´nin önde gelen bölgesi olduğunu anımsatan Karaşahin, hayvansal ürünleri işleyen sanayinin de gelişmesi göz önüne alındığında projenin bu bölgede yapılmasının planlandığını söyledi. 

- İthalat Neticesinde Milyonlarca Dolar Harcanmaktadır - 

ASÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tahir Karaşahin, et başta olmak üzere damızlık hayvan ihtiyacı nedeniyle Türkiye´de milyonlarca dolar kaynağın harcandığını anımsattı. Çalışmanın yetiştirici gelirlerinin arttırılması için de önem teşkil ettiğine değinen Karaşahin, şöyle devam etti: ?Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye´nin giderek artan sayı ve miktarda damızlık ve kasaplık hayvan ithalatçısı olduğu görülmektedir.  Bu ithalat neticesinde milyonlarca dolar harcanmaktadır. Türkiye´nin ihtiyacı olan kaliteli damızlık ve kasaplık hayvan ihtiyacının embriyo transfer uygulaması ile yerelde sağlanması, doğal olarak Türkiye´deki yetiştiricilerin gelirlerinin artmasını sağlayacaktır. Tüm Türkiye´de olduğu gibi KOP bölgesindeki illerde de ciddi bir et açığı söz konusudur. Simental ırkı sığırlar kombine verimli olmaları nedeniyle birim hayvandan daha fazla et üretilerek bu açığın kapatılmasına katkıda bulunacaktır.?

Karaşahin, Simental ırkı sığırların KOP bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen Holstein ırkı kadar su tüketmediklerini de ifade ederek, projenin, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının ?Suyun verimli kullanılması? hedefiyle örtüştüğünü vurguladı.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —