Asırlarca koyunculukla geçimini sağlayan Eskil insanı 1994 yılında ilçe genelinde meraların tarlaya çevrilmesi ile birlikte küçük baş hayvancılıkta ciddi gerileme yaşadı.
Son yıllarda küçükbaş hayvancılığın yeniden önem kazanması ile birlikte koyunculukta bölge insanı için önemli bir alternatif olma yolunda.
Ancak, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların en önemli problemi ise hiç şüphesiz mera sıkıntısı. Buna bir de meraların bazı vatandaşlar tarafından sürülmesi ise bu vatandaşlar için oldukça sıkıntılı bir durum oluşturuyor.
Konuya ilişkin hassasiyetini haberfark.net´e anlatan bir vatandaş, "Benim bir tane ne koyunum ne de keçim var. Ama ne yazık ki bölgemizde mera süren çiftçi sayısı o kadar fazlaki buradan köyümüzün ismini vermek istemiyorum ama bizim köyümüzde en az 2 bin 500 dönüm (6 bin 250 dekar) mera, tarla olarak kullanılıyor. Bu konuya ilişkin araştırmalarda da bulundum. Burada merayı süren vatandaşa ciddi yaptırımlar var. İlçe Kaymakamımız Sayın Mustafa İlhan´a buradan çağrıda bulunmak istiyorum. eğer Eskil´de iz bırakmak istiyorsanız ve hayırlı bir işe imza atmak istiyorsanız, lütfen hayvanlar için var olan meraların istilasına ilçe genelinde son verilmesine öncülük edin. Böylece hem hayvanlara dolaylı olarak yapılan bu zulüm sona ermiş olur hem de o insanları helal olmayan kazançtan kurtarmış olursunuz." diye konuştu.
Konuya ilişkin geçtiğimiz günlerde yazılı bir basın açıklaması yapan Aksaray Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk´te, Valilik ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü´yle birlikte yapılan denetlemeler sonucunda meraları tarlaya çevirenlere hapis ve para cezalarının verileceğini ifade etti. Bu konuda yapılacak keşifler sonucunda denetimlerin sıklaştırılacağını belirten Aktürk, bu çalışmaya çok büyük önem verildiğini ve ağır yaptırımların uygulanacağını söyleyerek, çiftçileri meraları tarlaya çevirmemeleri konusunda uyardı.