Aksaray Belediyesinin projelendirdiği Eski Terminal Kentsel Dönüşüm projesine Osmanlı tarihine iz bırakmış devlet adamlarından Piri Mehmet Paşa adı verildi. Yavuz Sultan Selim döneminde sadrazamlığa kadar yükselen Piri Mehmet Paşa aslen Aksaraylıdır.
Aksaray Belediyesi, şehir merkezinde köhnemiş yapısı ile atıl vaziyette bulunan Eski Terminali, kentsel dönüşüm projesiyle yepyeni bir odak merkezi haline dönüştürüyor. Daha öncesinde kentsel dönüşüm noktasında bir türlü çözülemeyen bu konu, Aksaray Belediyesinin arazi üzerinde taşınmazı bulunan hak sahipleriyle görüşmeleri sonucu neticeye kavuştu.
Yapılan anlaşmaya göre projenin uyarlanacağı sahada yıkım başlatan Aksaray Belediyesi, şehrin merkezinde ortaya çıkan geniş sahayı en verimli şekilde kullanmak için Piri Mehmet Paşa Çarşısı projesini tasarladı. Projede öncelikli olarak bölgede yaşanan oto park sıkıntısına çözüm için yeraltı oto parkına yer verildi bunun yanda üst yapıda 8 bloktan oluşan yeni iş ve ticari ofis yapılarına yer verildi.
Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, projeye isim bulma konusunda bazı fikirlerin ortaya atıldığını ancak en uygununun ise ecdada yani Osmanlıya büyük hizmetleri dokunan aslen Aksaraylı olan Piri Mehmet Paşa´nınadı olduğunubelirtti.
Başkan Yazgı, Piri Mehmet Paşa´nın müderrislikten başlayarak, başkatiplik, kadılık, defterdarlık, vezirlik ve son olarak da bugünkü Başbakanlık makamıyla eşdeğer sadrazamlığa kadar devlet terbiyesiyle yetişen ender devlet adamlarından biri olduğunu sözlerine ekledi.
Peki; Piri Mehmet Paşa kimdir?
1463-1533 arasında yaşamış olan PîrîMehmet Paşa Zinciriye Medresesi müderrislerinden Cemaleddin-iAksarayî torunlarındandır.
Piri Mehmet, çok iyi tahsil gördü.Medreseyi bitirdikten sonra da kendisini yetiştirmeyi sürdürdü. Çağının sosyal ve fen alanında tüm bilimlerini öğrendi. Medrese tahsili sırasında müderrislik yaptı ve Amasya´da başkâtiplik yaptıktan daha sonra da Sofya, Silivri, Siroz ve Galata kadılıklarında bulundu.
Sultan Bayezid´in son yıllarında çalışkan ve dürüstlüğü ile bilinen Piri Mehmet paşa, hazine defterdarlığına getirildi, Anadolu Defterdarı oldu. Yavuz Sultan Selim tahta geçmesiyle Rumeli Defterdarlığını üstlenerek Baş defterdarlığayükseltildi. Yani bugünkü deyişle Maliye Bakanı oldu.
1514 tarihindePiri Mehmet Paşa´nın hizmetlerinden pek memnun kalan Yavuz Sultan Selim, O´nu Çaldıran seferi sırasında vezirliğe yükseltti.
1516´da Yavuz Sultan Selim mısır seferine çıkarken Piri Mehmet Paşa´yıİstanbul muhafızı ve sedaret kaymakamına tayin etti.
Devlet işleyişinde zeka, bilgisi, kavrayış kabiliyeti ile ülke işlerini yoluna koymadaki başarısını gören Yavuz Sultan Selim, üstlenmiş olduğu görevlerdeki başarısıylaşimdilerde başbakanlık göreviyle eşdeğer olan Sadrazamlığa getirdi. ÇünküPiri Mehmet Paşa, hükümdarın sert mizacına, doğru bildiğini söylemekten çekinmezdi. Sultan Selim, zekâsına, aklına ve tedbirli oluşuna güvendiği Piri Mehmet Paşa´yıhep sevdi. Yavuz Sultan Selim?in ölümüne kadar bu görevde kaldı. Kanuni Sultan Süleyman?a da yaklaşık üç yıl sadrazamlık yaptı. 1523´te emekli edildi.
Pirî Mehmet Paşa, Osmanlı sadrazamları arasında ilmiyle de şöhret sahibiydi. Çünkü vezirlik makamına müderrislik, kadılık ve defterdarlık görevlerinden sonra gelmişti. Paşa, aynı zamanda bir hukukçuydu.
İstanbul´a yerleşen Piri Mehmet Paşa´nın, 1533de Edirne´de bulunduğu esnada oğlu tarafından zehirlendiği rivayet edilmektedir. Mezarının ise Silivri de yaptırdığı külliyede bulunmaktadır.
PirîMehmed Paşa, İstanbul, Silivri ve Konya başta olmak üzere ülkenin bir çok yerinde cami, medrese, zâviye, imâret, tabhane, han, hamam ve dükkan vakfetti. Vakfettiklerinin arasında Aksaray bir mektep de yer almaktadır. Paşa´nın ayrıca ?Remzi? mahlası ile yazdığışiirleri de vardır.
9367,77%3,72
34,49% 0,09
36,24% -0,28
2961,76% 0,91
4956,37% 0,55
Aksaray
22.11.2024