Aksaray Valisi Şeref Ataklı dünyada birçok ülke tarafından yaygın olarak kullanılan Embriyo Transfer Teknolojisinin Aksaray’da kullanılması için çalışmalara başlandığını bildirdi.
Aksaray’da tarım ve hayvancılığın daha ileri seviyeye ulaşması, üreticinin ekonomik olarak daha iyi duruma gelmesi için araştırma ve geliştirme çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Vali Ataklı, kaliteli et ve süt üretimi için Embriyo Transfer Teknolojisinin kullanılmasına yönelik ilk ciddi çalışmaların başlatıldığını konunun tarım ve hayvancılık şehri Aksaray için çok önemli olduğunu söyledi.
Valilik Toplantı Salonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Özateş, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Önder Yıldız, Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği Başkanı Muammer Tıpırdamaz’ın katıldığı toplantıda Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi Bölüm Başkanı İn Vitro Embriyo Üretimi, Embriyo Dondurma, Embriyoda Cinsiyet Tayini, Hayvanlarda Üreme Fizyolojisi uzmanı Yardımcı Doç.Dr. Tahir Karaşahin Embriyo Transfer Teknolojisi hakkında sunum yaparak Vali Şeref Ataklı ve katılımcıları bilgilendirdi.
Yardımcı Doç. Dr. Tahir Karaşahin kullanılan teknoloji sayesinde dişi buzağı alma oranının artacağını, çok verimli damızlık düve üretiminin yapılarak et ve süt üretiminde yüksek verimli ineklerin elde edilebildiğini ifade etti.
Hollanda, Amerika ve dünyada birçok ülkenin Embriyo Transferi uygulamasını yaparak yüksek verimli inekler elde ettiğini belirten Karaşahin, kullanılan teknoloji sayesinde üstün verimli sürünün kısa süre içinde elde edilebildiğini, sütçü ineklerden etçi, etçi ineklerden sütçü ırkların elde edildiğini söyledi.
Dünyada yaygın olarak kullanılan embriyo transfer uygulamasının Türkiye’de yapılamadığını ifade eden Karaşahin, Türkiye’nin ilk in vitro buzağısının 2005 yılında doğduğunu ilk özel embriyo transfer laboratuvarının ise 2011 yılında Konya Şeker bünyesinde kurulduğunu söyledi.
Vali Şeref Ataklı yaptığı açıklamada yeni bir şeyin keşfedilmediğini var olan bir şeyin Aksaray’da uygulanması adına ilgili taraflarla ile bir araya geldiklerini söyledi.
Konunun Aksaray açısından önemine vurgu yapan Vali Ataklı: ‘Tarım ve hayvancılık vatandaşlarımızın ana geçim kaynaklarından. Bu noktada sürekli gelişim gösteren bir düzeyde ilerliyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren çok önemli firmalarımız var. Büyükbaş hayvan sayısı artan, et ve süt üretiminde önemli Pazar paylarına sahip firmaları ile bu alanda sürekli büyüme ivmesine sahip şehrimizde Veteriner Fakültesi ile işbirliği yaparak önemli bir adım atmak istiyoruz. Bu konuda gerek tarım teşkilatlarımız gerek bu alanda faaliyet gösteren mesleki oda ve sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri ile görüşerek bu konuyu değerlendiriyoruz. Embriyo Transfer Laboratuvarının kurulmasının şehrimiz için büyük bir kazanç olacağına inanıyoruz. Laboratuvarın kurulduktan sonra sürdürülebilir olmasına dikkat ederek bu konuda hep birlikte bir çalışma başlatmayı istiyoruz.’ dedi.
Toplantıya katılan Mesleki oda ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri konu hakkında görüşlerini açıklayarak kullanılan teknolojinin üreticilere iyi anlatılması gerektiğini yüksek et ve süt üretimi sağlayan teknolojinin Aksaray’da mutlaka hizmete açılması gerektiğini ifade ettiler.
Embriyo Transfer teknolojisinin Aksaray’da uygulanması ile işletmede bulunan az sayıda yüksek süt verimli ineklerin neslinin korunması ve devamlılığının sağlanacağı, yüksek süt veya et verimli ineklerden embriyo alınarak düşük verimli taşıyıcı annelere taze olarak nakillerinin yapılabileceği ayrıca alınan embriyoların dondurularak saklanabileceği ve istenildiğinde transferlerinin yapılabileceği bildirildi.
9367,77%3,72
34,49% 0,09
36,24% -0,28
2961,76% 0,91
4956,37% 0,55
Aksaray
22.11.2024