Tarih: 29.09.2017 08:41

Eğitimin Kalbi Ağaçören´de Attı.

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray Ağaçören´de son günlerin en çok konuşulan konusu ?Eğitim? masaya yatırıldı. Ağaçören Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tertiplenen ?Teoriden Pratiğe Eğitim Sistemimiz? başlıklı panelde Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Servet Özdemir, MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan eğitimcilerle ve eğitim liderleriyle buluştu. Paneli takdimini İlçe Milli Eğitim Müdürü Nihat Yalvaç ve moderatörlüğünü Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erşan Sever yaptı.

Panelin ilk konuşmacısı Profesör Yılmaz, ?Tarihsel Süreçte Eğitim Konularımız ve Stratejilerimiz? konulu bir konuşma yaptı. Profesör Yılmaz sunumunda şöyle dedi; ?Eğitim, insanda istendik davranışlar geliştirme sürecidir. Zihinsel beceriler geliştirmesi yanı sıra ahlaki değerleri kazandırma yönü olan eğitimin bireysel ve toplumsal boyutu vardır. Dünyadaki tüm eğitim sistemlerinde olduğu Türk Eğitim Sisteminin temel amacı; iyi insan, iyi vatandaş, iyi üretici ve iyi tüketici yetiştirmektir. Türkiye, sürdürülebilir kalkınmanın ekonomi, sağlık ve çevre gibi alanlarında gerekli atılımları sağlamakla birlikte eğitim alanında istenilen başarı maalesef sağlanmadı. Bunu çeşitli sebeplerde aramak mümkün; öncelikle eğitim adına çıkarılan kanunların tarihçelerinin hep olağanüstü dönemlere denk gelmesi, eğitime ayrılan bütçenin yatırıma dönüşme oranı ve kaynakların verimli kullanımı, nitelikli eğitimci ve eğitim lideri yetiştirme, tasarımcı, icat çıkarabilme kabiliyetinde ve sorgulayıcı bir öğrenci profili oluşturmada yaşanan olumsuzluklar ve sık değişen seçme sistemi sıralanabilir. Zaten son on beş yılda eğitime ayrılan bütçenin yaklaşık yirmi kat artarken, uluslararası eğitim başarısında düşüş kaydedilmesinin sebeplerini burada aramak lazım. Eğitimde idealler ve gerçeklerin farklı olması eğitimden beklendik faydayı vermemektedir. Özellikle son yıllarda artan sığınmacı ve bunların eğitimine dikkat edilmesi gerekiyor. Eğitimde başarının sağlanmasında çocuklarımızı motive edecek milli ruh kavramı ıskalanmamalı. Eğitim seferberliği alanında yeni kahramanlar yetiştirmeliyiz.?

Panelin ikinci konuşmacısı MEB Eski Genel Müdürü Profesör Özdemir, ?Eğitim Kültüründe, Rol Model Olarak Eğitimci ve Eğitim Lideri? konulu konuşma yaptı. Profesör Özdemir şunları söyledi;  ?21. Yüzyıl eğitiminin bir felsefesi olması gerekir. Zira hiçbir inkılap yoktur ki onu yapanların idrakinin fevkinde olsun. 21. Yüzyıl kaotik bir yüzyıldır. Ekonomik çöküşler, savaşlar, terör belası, stabil olmayan ekonomiler, uluslararası artan rekabet, hastalık korkusu gibi pek çok karmaşa insanoğlunu ürkütmektedir. Bu ortamda okullar, yeni bir sosyal düzen getirebilecek mi? Herkes okul ve eğitimden şikâyet eder. İnsanımızın yenidünya düzeninde bir medeniyet iddiası var mı? Eğitim sadece bir eğitim meselesi değil, artık bir güvenlik meselesi haline dönüştü. Eğitimde eşit şartları sağlamamız adaletli olduğumuz anlamına germez. Önemli olan herkese eğitimden beklenen faydaları sağlayabilmeliyiz. 20. Yüzyıl ile 21. Yüzyıl becerilerini iyi okumamız gerekir. Artık, öğretim merkezli eğitim anlayışından öğrenme merkezli eğitim anlayışına geçmeliyiz.  Çocukta merak, sorgulama, eleştirel düşünme, sorun çözme kabiliyeti geliştirmeliyiz.?

Panelin son konuşmacısı MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Profesör Özcan, ?Eğitimde Yeni Model Arayışları? konulu konuşma yaptı. Profesör Özcan sunumunda şunlardan bahsetti; ?Amerika´da eğitim programları alanında otuz yılda edindiğim tecrübeyi ülkemize adapte etmek gayretindeyiz. Bu amaçla MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesinde başarılı ve erdemli birey yetiştirmek için, dersleri ve değerleri deneyimle öğrenmek için, bilgiyi üretme, değerleri erdeme dönüştürmek için dersleri yapılandırmacı yöntemlerle öğrenme projesi DERSDEM´i geliştirdik. Burada temel soru şu; biz çocuklarımızın nasıl bir insan olmasını istiyoruz? Genelimizin bu sorulara vereceği cevaplar aşağı yukarı benzerdir. Okulda ve hayatta başarılı olsunlar, toplumda iyi ve erdemli insan olsunlar. Çocukları başarılı ve erdemli yapan, bilgi, beceri ve değerlerden hiç biri çocuklarımız genetik olarak kodlanmamıştır. Bunlar ancak sistematik bir eğitimle gerçekleşebilir. O zaman ne yapacağız? Eğitimi yeniden düşünmemiz lazım. İnsan öğrendiği kadar vardır. O halde, neyi, nasıl öğreteceğiz? O halde yöntem geliştirmeliyiz. Çocukların etrafında gözlem yaparak, elde ettiği doneleri farklı ders disiplinlerinde sorgulayarak, kalıcı bir öğrenme ortamı sağlayabiliriz.?

Panel sonunda, katılımcıların soruları cevaplandırıldı. Vali Yardımcısı ve Ağaçören Kaymakamı Şahin Bayhan panelistlere ve katılımcı eğitimcilere teşekkür etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —