Dr. Burak Bursalı; Şeker Hastalığı Önlenebilir Bir Rahatsızlıktır

Dr. Burak Bursalı; Şeker Hastalığı Önlenebilir Bir Rahatsızlıktır

Dr. Burak Bursalı; Şeker Hastalığı Önlenebilir Bir Rahatsızlıktır

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, ´14 Kasım Dünya Diyabet Günü´  nedeniyle diyabet hastalığına dikkat çekmek ve hastalarda farkındalık oluşturmak için bir dizi etkinlik düzenledi. 

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Vekili Dr. Abdullah Alkan; ?Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Uzman hekim kadrolarımız ve Diyabet okulumuz ve eğitim ekibimiz ile her zaman diyabet hastalarımızın yanındayız? dedi. 

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesin Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle yaptığı açıklamada diyabetin belirtileri, tedavisi ve yol açtığı organ hasarları hakkında bilgiler verdi.

Ülkemizde yaklaşık 8 milyon kişinin şeker hastası olduğunu Dr. Bursalı, şeker hastalığının erken teşhisi halinde önlenebilen bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

ŞEKER HASTALAĞI ÖNLENEBİLİR BİR RAHATSIZLIKTIR

Dr. Burak Bursalı, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen rahatsızlığının erken teşhisi halinde önlenebilir bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Dr. Bursalı yaptığı açıklamada, ?Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen (Diabates Mellitus) rahatsızlığı erken teşhisi halinde düzenli olarak yapılan diyet + egzersiz ile önlenebilir bir rahatsızlıktır. Şeker hastalığı; pankreas organımızda çeşitli nedenlerle gelişen hasar sonrası salgılanan insülin miktarının ciddi şekilde düşmesi ya da insülinin yapılış bozukluğuninsülin direncini etkilemesi dekan şekeriniyükseltebilir.?

KONTROLSÜZ DİYABET SİNSİCE KRONİK HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLAR

Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı sözlerine devamla şunları söyledi:  ?Kontrolsüz diyabet zamanla kalp damar sistemi, göz, böbrek ve sinir sisteminde ciddi hasarlar yaratır. Erken yaşta kalp krizi, körlük, böbrek yetmezliği ve diyalize girme, fonksiyonel ve cinsel bozukluklara yol açar, Düzensiz yaşam, hipertansiyon, obezite, kolesterol yüksekliği ve kalp damar hastalıkları diyabete davetiye çıkartmaktadır.

Diyabet başlıca 2 tiptir. Tip 1 insülin bağımlı diyabet, tip 2 ise insüline bağımlı olmayan diyabettir. İnsüline bağımlı diyabet genelde çocuklarda ve gençlerde, insüline bağımlı olmayan diyabette genelde erişkin ve yaşlılarda görülür. Tip 1 olarak adlandırdığımız diyabet, insülin iğneleri dışında tabletlerle tedavi edilemez. Kan şekeri daha dengesiz seyredebilir ve erken yaşlarda komplikasyon gelişebilir. Genelde erişkin ve yaşlılarda görülen tip 2 diyabet ise şeker hapları ile kontrol altına alınabilir, alınamadığı durumlarda ise insülin kullanır? dedi.

DİYABETİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Diyabet (Şeker Hastalığı) ?nın başlıca belirtileri de şunlardır:

Sık İdrara çıkma, yorgunluk, yaraların geç iyileşmesi, aşırı acıkma ve çok su içme isteği, bulanık görme, ellerde ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, sık sık enfeksiyon geçirme, cilt kurulu ve cinsel sorunlardır.

DİYABET RİSKİ TAŞIYAN KİŞİLER?

Obezite ve ailesinde diyabet olan kişiler başta olmak üzere,  fiziksel aktivitesi düşük olan kişiler, hipertansiyonu olanlar, fazla yağlı ve düşük posalı beslenme alışkanlığı olan kişiler ile bazı ilaçları kullanan kişilerin, diyabete yakalanma riski diğer kişilere göre daha fazladır.

SESSİZ KALP HASTALIĞI

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyologlarından Dr. Sinan İnci´de, 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle yaptığı açıklamada sessiz kalp hastalığına dikkat çekti.

Diyabet hastalarının en sık ölüm denelerinin şeker koması olmadığını sanılanın aksine kalp damar rahatsızlıkları olduğunu açıklayan Kardiyolog Dr. İnci; ?Diyabet hastalarında en sık ölüm nedeni şeker koması değil, sanılanın aksine kalp damar hastalıklarıdır. Bu hastalarda nöropati geliştiğinden kalp hastalıkları sessiz olur. Özellikle 10 yılı geçmiş diyabet hastaları ile ailelerinde erkeklerde 55, kadınlarda ise 65 yaş altı koroner arter hastalığı bulunanlar, obezler, alkol ve sigara kullananlar, mikro-makro albümini gibi majör risk taşıyanlar mutlaka sessiz kalp hastalığı açısından kardiyoloji uzmanlarına muayene olmalarında fayda vardır? dedi.

ÜCRETSİZ KAN ŞEKERİ ÖLÇÜMÜ YAPILDI

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi B Blok içerisinde açılan stantta, Diyabet Hemşiresi Hatice Bilen İpek ve diyabet ekibi tarafından, muayene olmaya gelen hastaların ücretsiz olarak kan şekeriölçümleri yapıldı.  Ölçümlerde kan şekeri düzeyi yüksek çıkan hastalar, dahiliye doktorlarına yönlendirilirken, vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik broşürler dağıtıldı. 



Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
ESKİ KADIN DOĞUM BİNASINA 50 ÜNİTELİK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ!!!
BELEDİYEDEN EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİNE HASTA KALDIRMA VE NAKİL ASANSÖRÜ!
AKSARAY BELEDİYE BAŞKANI DİNÇER’DEN YEŞİLAY GÖNÜLLÜLERİNE KAHVALTI!
KTO ÖĞRETİM GÖREVLİSİ DR. TÜRKTEMİZ; “İYONLAŞTIRICI RADYASYONUN OLUMSUZ ETKİLERİNİ AZALTMAK
DÜNYA DOKTORLARINDAN GAZZE İÇİN ACİL KORUMA TALEBİ!
GÜRCİSTAN’DAN SEDYE İLE GETİRİLEN HASTA TÜRKİYEDEKİ TEDAVİYLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU!!!
AKSARAY ARAŞTIMA HASTANESİNİN SEVİLEN HOCASI SİNAN İNCİ PROFESÖR OLDU!
Karaman’da Mucize Ameliyat;
Kanseri Yenen Hastalarla İlgili Fotoğraf Sergisi Düzenlendi
TIP Fakültesi’yle Birlikte Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanemiz , A Grubu Bir Hastane Oldu
Organ Bağışı İnsani Bir Davranıştır
Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı
Sağlık İl Müdürlüğü Mevsim Değişikliği Nedeniyle Uyardı
Sepsis'e Bağlı Ölümler Artıyor
Çocuğunuzun okul başarısında göz sağlığının önemi

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor