2-8 Kasım ?Lösemili Çocuklar Haftası? nedeniyle, Aksaray Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı bilgilendirme amaçlı bir basın açıklaması yaptı.
Her hastalıkta olduğu gibi Lösemide, halk arasında bilinen adı ile Kan Kanserin de erken teşhisi hayat kurtarır diyen Dr. Bursalı, ?İstatistiklere ve bilimsel çalışmalara göre çocukluk çağı kanserlerin de görülme oranları son yıllarda artış göstermiştir. Lösemi erken teşhis ve etkin tedavi yöntemleri ile tamamen iyileştirilebilen bir hastalıktır? dedi.
GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER LÖSEMİYİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER
Aksaray Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı; ?Löseminin (Kan Kanseri) sebeplerinden birçoğu kontrol edilemeyen genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır?dedi.
Dr. Bursalı; Özellikle çocuklarda ve yetişkinlerde hastalığın belirtilerini de şu şekilde açıkladı:
bu gibi durumlarda şüphe edilmeli halinde hemen doktora başvurmalarını istedi.
ADH Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı; ?Lösemi (Kan Kanseri) tanısını koymak sanıldığı gibi kolay değildir.Yukarıda sayılan bulgular saptanıldığında en kısa sürede doktora gitmek gerekir.Bir dizi kan testleri uygulandıktan sonra, şüphe edilen hastalara tanı koymak için kemik iliği biyopsisi yapılır.
Bu arada ultrason, tomografi, MR, sintigrafik tetkikler ve gerekirse beyin omurilik sıvısı analizleri de tanıya katkıda bulunur? dedi.
TEDAVİ ve YAN ETİLER?
ADH Dahiliye Uzmanı Dr. Bursalı; ?Hiç kimse çocuğunun grip dahi olmasını istemez ancak gripten daha ağır olan hastalıklardan Lösemi, çocukların peşlerini bırakmıyor. İstatistiklere ve bilimsel çalışmalara göre çocukluk çağı kanserlerin de görülme oranları son yıllarda artış göstermiştir. Lösemi erken teşhis ve etkin tedavi yöntemleri ile tamamen iyileştirilebilin bir hastalıktır. Ana tedavi yöntemi kemoterapi ve kemik iliği naklidir. Tedavi süreci zor ve zahmetli bir süreçtir. Erken tanı konulan bazı lösemi türlerinde tedavi başarısı %70 ? 80´dir.
Ancak kemoterapinin istenmeyen yan etkileri çok fazladır: Saç dökülmesi, halsizlik, güçsüzlük, kanamalar, bulantı, kusma, ağız ve dişeti yaraları, bağışıklık sisteminde ciddi bir zayıflama ve enfeksiyonlara eğilim, depresyon hali bu yan etkileri vardır. Sonuç olarak, lösemi zor bir hastalık olduğu kadar aynı zamanda tedavisi mümkün ve tam şifa ile sonlanabilen bir hastalıktır. Bu süreçte hastaya ciddi anlamda yardımcı olmak, beslenme ve uyku düzenini sağlamak, moral ve psikolojik destekte bulunmak, enfeksiyondan korunmasını sağlamak, hastanın iyileşme sürecini hızlandırır? dedi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Aksaray
24.11.2024