Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı doktora öğrencisi Orhan Çetin, Enterococcusfaecalis bakterisinin ekzopolisakkaritinin biyolojik aktivite özelliklerinin araştırılacağı bir proje geliştirdi. Proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK), 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında destek aldı.
“ProbiyotikEnterococcusfaecalis RT 98 Suşu Tarafından Üretilen Ekzopolisakkaritin Kısmi Saflaştırılması, Karakterizasyonu ve Biyolojik Aktivitesinin Araştırılması” isimli projenin danışmanlığını ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Önal Darılmaz yapıyor. Proje kapsamında, ilgili bakterinin ekzopolisakkaritinin kullanacağını söyleyen Orhan Çetin, probiyotik bakteriler tarafından üretilen ekzopolisakkaritlerin değerli bileşikler olduğunu ve sağlık uygulamalarındaki potansiyelleri nedeniyle yoğun ilgi gördüğünü belirtti. Probiyotik bakteriden ayrıştırılan malzemenin biyoaktivite bakımından kapsamlı biçimde araştırılacağını ifade eden Orhan Çetin, “Elde edilen ekzopolisakkaritinfizikokimyasal yapısını ve biyolojik aktivitesini belirlemek amacıyla antimikrobiyal, antibiyofilm aktivitesi, antioksidan, antidiyabetik aktiviteleri ile kolesterol düşürücü aktivitesi ve in vitro yara iyileştirme aktivitesi araştırılacak” dedi. Proje Danışmanı Prof. Dr. Derya Önal Darılmaz da ekzopolisakkaritte tespit edilecek biyoaktivite ile yara ve enfeksiyona neden olabilecek patojen bakterilere antimikrobiyal etki gösteren hidrojellerin üretilebileceğini, doğal olması nedeniyle yan etki göstermeden diyabet, kolesterol ve kanser gibi hastalıkların tedavisinde alternatif olarak kullanılabileceğini belirtti.
Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, çalışması münasebetiyle Orhan Çetin’i ve Proje Danışmanı Prof. Derya Önal Darılmaz’ı tebrik etti.
8985,13%-0,24
34,25% -0,03
37,31% 0,24
3060,10% -0,34
5022,50% 0,16
Aksaray
01.11.2024