Aksaray bölgenin kalp merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor
AksarayEğitimveAraştırmaHastanesinde,ilk defa kalp deliği kapatma operasyonu yapıldı.
Doğuştan kalbi delik olan 33 yaşındaki bir hastaya, anjiyo yöntemi ile kasıktan girilerek yapılan işlemledelik başarı ile kapatıldı.
AEAHBaşhekimi ve Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hakan Bingöl´ün gözetiminde, Kardiyoloji uzmanlarıYrd. Doç.Dr. Sinan İnci, Yrd. Doç. Dr. Murat Gültarafından gerçekleştirilen operasyon, yarım saat gibi kısa bir sürede tamamlandı.
Operasyonu başarı ile gerçekleştiren ekipte yer alan Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan İnci, Kalp deliği teşhisi, tedavisi ve vaka ile ilgili şu bilgileri verdi.
YARIM SAATTE DELİĞİ KAPATTIK
Yrd. Doç. Dr. İnci; ? 33 yaşındaki hastamız, nefes darlığı ve çarpıntı şikayeti ile AEAH Kardiyoloji polikliniğine başvurdu. Yapılan muayene ve tetkiklerde kalbinde doğuştan delik bulunduğu tespit edildi. Hastanın durumunu, hastanemiz Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahi konseyinde değerlendirilip, ameliyatsız, kesisiz ve dikişsiz işlem yapabileceğimiz anjiyo yöntemi ile deliğin kapatılmasına karar verildi. Anjiyo Ünitesine aldığımız hastamızın kalbinde bulunan deliği, kasığından girerek yarım saat gibi kısa bir süre içinde onardık. Hastamızın dururmu gayet iyi. Bir gece hastanede tuttuktan sonra taburcu ettik´dedi.
KALP DELİĞİ NEDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?
Yrd. Doç. Dr. Sinan İnci; ?Kalp, ikisi kulakçık, ikisi de karıncık olmak üzere dört ayrı bölümden oluşur. Kulakçıklar arası doğuştan delik oluşmasına atrial septal defekt (kalpte delik) denir. Doğuştan olan kalp delikleri (ASD), toplumuzda önemli oranda görünmektedir. Bu deliklerin büyük çoğunluğu erken yaşta fark edilse de, bazende herhangi bir şikayet yapmayan delikler çok ileri yaşlara kadar fark edilmeyebilir. Özellikle çocuk yaşlarda açıklanamayan gelişme geriliği, sık enfeksiyonlar, çabuk yorulma gibi durumlarda kalp deliğinden şüphelenilmedir.
Kalp delikleri geçmiş yıllarda kesinlikle açık kalp ameliyatı yöntemleri ile kapatılmaktaydı. Ülkemizde uzun zamandır uygulanan ve bizimde Aksaray´da ilk defa uyguladığımız kasıktan anjiyo benzeri yöntemle yapılan işlemler, kalp deliklerinde önemli alternatif tedavi yöntemi olmuştur. Bu yöntemle yapılan işlem sonrasında hastalar aynı gün ayağa kalkıyor ve bir gün sonra taburcu edilmektedir. Uyguladığımız bu yöntemle, kesi ve dikiş atılmadan, ameliyat izi olmadan, hasta kısa sürede, iyileşip günlük yaşantısına dönebilmektedir. Günümüzde çok tercih edilen bir yöntemdir ´dedi.
AKSARAY BÖLGENİN KALP MERKEZİ OLACAKTIR
Yrd. Doç. Dr. Sinan İnci, son olarak Aksaray´da yaklaşık 2 yıldır anjiyo işlemlerinin ve kalp ameliyatlarının başarı ile yapıldığını ifade ederek, ?Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çok başarılı işlere imza attık ve atmayada devam edeceğiz. İnanıyorum ki, Kalp Damar Cerrahı hocamız Prof. Dr. Hakan Bingöl başkanlığındaki uzman kadromuz ile Aksaray kısa zamanda bölgenin kalp merkezi olacaktır. Olma yolunda da hızlı ve emin adımlarla ilerlemektedir´ dedi
9367,77%3,72
34,49% 0,09
36,24% -0,28
2961,76% 0,91
4956,37% 0,55
Aksaray
22.11.2024