Tarih: 07.05.2024 15:17

DAĞCILARIMIZ YENİ KEŞFEDİLEN 102 KM.LİK ZENGİBAR YOLUNDA YÜRÜDÜLER

Facebook Twitter Linked-in

         Konya Büyükşehir Belediyesi, şehrin kültürel ve doğal zenginliklerini turizme kazandırmak, aynı zamanda Konya'daki turizm çeşitliliğini artırmak amacıyla Bozkır, Hadim ve Taşkent ilçelerini içine alan 102 kilometrelik tarihi “Zengibar Yolu Yürüyüş Rotası” projesi tamamlanarak 1-4 Mayıs 2024 tarihinde Torosların en büyük antik kenti Isaura’nın bugünkü adıyla tescillenen “Zengibar Yolu Rotası’” nda heyecan dolu İlk adımlar atıldı. 

         Türkiye'nin dört bir yanından gelen 22 kulüp ve yürüyüş grubu ile 273 dağcı, 01 Mayıs 2024 Çarşamba günü İşçi Bayramı'nda Bozkır'ın Ulupınar Mahallesi'nden başlayarak tarihi “Zengibar Yolu Yürüyüş Rotası”’nı keşfetmek için buluştu. Yolculuk, Zengibar Kalesi'ndeki Isaura Antik Kenti gezisiyle başladı. Bölgede 10 yıl boyunca Yüzey Araştırmaları yapan Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı ve Tyana Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Osman Doğanay'ın da katılımıyla ilimizden de Aksaray Dağ Arama Kurtarma ve Doğa Sporları ekip Lideri Avni Aydede Gökçe ile birlikte 15 kişilik dağcı ve doğasever bu tarihi yürüyüşe eşlik ettiler.

            Yürüyüş Prof. Osman Doğanay’ın bölgenin tarihi ve coğrafi konum hakkındaki anlatımıyla devam etti. İlk gün, Işıklar ve Yelbeği'nden geçerken iki tarihi sarnıç görüldü, Bağbaşı Barajı'ndan Eğiste Viyadüğü'nün muhteşem manzarasıyla son buldu ve Eğiste Mahallesi Piknik Alanı'nda kamp kuruldu. Gece, Bozkır Yazdamı köçeklerinin halk oyunlarıyla renklendi ve unutulmaz anlar yaşandı. Toplamda 18 km'lik bir yolculuk gerçekleştirildi. Bu heyecan dolu ilk gün, “Zengibar Yolu Yürüyüş Rotası”’nın turizme kazandırılması ve tanıtımı açısından büyük bir adım oldu ve katılımcılar, doğanın ve tarihin büyüleyici atmosferini keşfetmenin keyfini yaşadılar.

            “Zengibar Yolu Yürüyüş Rotası”’nın keşfi, ikinci gün Eğiste kamp alanından başlayarak devam etti. 1 km'lik bir yolculuktan sonra ormanın içinden Bolat Mahallesi'ne doğru ilerleyen katılımcılar, Bolat Yaylası'na ulaştılar. Burada Astra Antik Kenti'nin zengin tarihini keşfettiler ve yayla yolunu takip ederek ormanın içinden geçtiler. Toplamda 19 km yol kat ederek, Hadim karayolu Ovacık Mevkii’nde bulunan ikinci kamp alanına ulaştılar. Bu anlamlı yolculuk, doğanın büyüleyici atmosferinde geçen unutulmaz bir deneyimdi. Katılımcılar, Zengibar “Zengibar Yolu Yürüyüş Rotası”’nın tarihin izlerini adımlarının altında hissettiler.

           03 Mayıs'ta, Ovacık'tan başlayan yolculuğumuz sarnıçların yanından tarihi antik yoldan ilerledi. Muhteşem Gürleyen Kanyon (Say Kanyonu)'nun yanından kıvrılarak tarihi Mernek köprüsünden geçtik. Ardından, Sucular köprüsünden geçerek, Yüzüklerin Efendisi'ndeki Lord Elrond’un Ayrıkvadi’sine giden yolun bir benzerindeki patikadan ilerleyerek üçüncü köprümüz olan Üçköprü'ye ulaştık. Sazak'ın içerisinden geçtikten sonra Ilıcapınar'daki antik yollardan iki köprüyü de geçerek zorlu bir tırmanışla muhteşem Afşar Gölü manzarasıyla Avşar merkezdeki kampımıza ulaştık. Toplamda 22 km'lik bir yol kat ederek, “Zengibar Yolu Yürüyüş Rotası”’nın eşsiz güzelliklerini ve tarihini keşfetmeye devam ettik.

       04 Mayıs'ta, Avşar'dan başlayan yolculuğumuza antik Göktepe Çeşmesi’nden geçerek antik yollar üzerinden Karahisar Mevkii’nden Bolay’a ulaştık. Öğle yemeğimiz sonrasında Çetmi Şelalesi’nin üzerinden antik yollardan Karahisar Geçidi sonrası Tazı Kanyonu’nu andıran Ayıboğazı Kanyonu’ndan Olukönü Böğetini geçip 22 km. yürüyerek Bolay Yaylası’nda Yayla Kafe’de yürüyüşü sonlandırdık. Bu muhteşem yolculuğun sonunda, katılımcılar unutulmaz anılarla dolu bir deneyim yaşadılar ve “Zengibar Yolu Yürüyüş Rotası”’nın eşsiz güzelliklerini keşfetmenin mutluluğunu yaşadılar.

            Konya Büyük Şehir Belediye Başkanlığı bünyesinde gerçekleştirilen organizasyonda Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Doğanay’a, B. Şehir Turizm Şube Müdürü Süleyman Sayan’a, rotanın açılmasında emeği geçen Kondak Başkanı Arif Solmaz’a ve tüm emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —