Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Göktaş, geçtiğimiz günler içerisinde Kayseri’de düzenlenen TOBB İç Anadolu Bölge istişare toplantısında müteahhitlerin geleceğine yönelik önerisini, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’na sundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un müteahhitlerin9 sınıfa ayrılacağını ve sınıflar arası geçiş olacağını aktarmasının ardından müteahhitlerin kafasında soru işaretlerinin olduğunun altını çizen ATSO Başkanı Cüneyt Göktaş, yaptığı açıklama da “Ülkemizde sermayesi olan pek çok kişi müteahhit olarak çalışmakta iken bu durum beraberinde birtakım sorunları da getirmektedir. İşte bu sorunların önüne geçilebilmesi adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yeni bir düzenlemeye gitme kararı almıştır. Alınan karara göre ülkemizde faaliyet gösteren 440 bin müteahhit 9 ayrı sınıfa ayrılacaktır. Sınıflandırma işlemi müteahhitlerin yaptıkları projelere ve deneyimlerine göre yapılacaktır. Bir önceki sınıftaki projeleri ve deneyimleri yerine getiren bir üst sınıfa geçecektir. Böylelikle vatandaşlarda müteahhitlerin sınıflarına bakarak güvenip güvenmeyeceklerine karar vereceklerdir. Bizler devletimizin attığı bu adamı sonuna kadar destekliyoruz fakat burada birkaç sorunla karşılaşıyor ve bu sorunların çözülmesi için talepte bulunuyoruz.
Yeni düzenleme ile Müteahhitlik Belgesi alınması halinde geçerlilik süresi 5 yıl olarak öngörülüyor. Bu sürenin daha uzun olması ve belgenin süre bitiminde yeni belge alınması halinde sadece 4.yılda yapılan işlem hacmi baz alınarak sizi sınıflandırma tabi tutuluyor oysa 5 yılın tamamı değerlendirmeye alınması gerekmektedir. Ayrıca Düzenlemede bütün müteahhitler (yol, baraj, TOKİ, köprü, konut) büyük küçük demeden aynı şekilde değerlendirildiği için hepsi için çalıştırmakla yükümlü teknik personel yükümlüğü küçük müteahhitler için yük oluşturacağını belirterek bu konunun düzeltilmesi gerektiği son olarak Belge Bedelinin yüksek olduğunu ve belge bedelinin indirilmesi talebimizi Kayseri’de gerçekleştirmiş olduğumuz İç Anadolu Bölge İstişare toplantısında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanında dile getirdik. Kendisi de bu noktada neler yapılabileceğini ve takipçisi olacağını bizlere beyan etti. İnşallah müteahhitlerin bizlere de sık sık dile getirmiş olduğu bu soru, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından da tekrar görüşülecek ve en doğru karar alınacaktır “Dedi.