16 yıl öncesine kadar Aksaray ve bölgenin gözbebeği olan ve binlerce yıl milyonlarca göçmen kuşlarla birlikte bölge kuşlarına da barınak olan ülkemizin en önemli kuş cennetlerinden birisi hatta 2. si olan vatandaşlar arasında “Deniz, Eşmekaya Gölü ve Eşmekaya bataklığı” olarak bilinen ve bulunduğu yere katkılarıyla Eşmekaya ve civarını Aksaray ile Konya arasındaki en verimli yer olmasını sağlayan fakat bilinçsiz su kullanımı nedeniyle tamamen kuruyan Eşmekaya gölüne çevreciler eylemleriyle dikkat çektiler.
14 Ekim Dünya Göçmen Kuşlar günü dolaysıyla Aksaray ilindeki çevre felaketini hatırlatan Çevreci kuruluşlar Yeşil Doğa Derneğinin nın çağrısıyla Eşmekaya Beldesinde bir araya gelerek ciddi bir mesaj verdiler , yıllar önce suları çekilen ve kuruyan Eşmekaya Sazlığına sembolik olarak testilerle su dökerek bölgedeki çölleşmeye kuraklığa dikkat çektiler
Yeşil Doğa Derneği ve Eşmekaya Belediyesi iş birliğiyle gerçekleşen etkinliğe Aksaray Orman Şube Müdürü Abidder Yurtman, Doğa Koruma ve Milli Parklar 8. Bölge Müdürlüğü Aksaray Şube Müdürü Musa Bozkurt, Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Eşmekaya Belediye Başkanı İsmail Hakkı Güneş, Av. Ali Rıza Toprak , Türk Kadınlar Konsey Başkanı Muazzez Toprak, Yeşil Doğa Derneği Genel Başkanı Abdulkadir ,TİGAD Aksaray il temsilcisi Ali Genç,TİGAD Eskil Temsilcisi Hilmi Yol Gazeteciler Naci Karaköy ve Cevat Boysak ile Eşmekaya lise öğrencilerle Eşmekaya’lı vatandaşlarla Belediye çalışanları katıldılar.
Türkiye’nin en büyük ikinci kuş cenneti olan Eşmekaya Sazlığı hakkında bilgi aktaran Belediye başkanı İsmail Hakkı Güneş ‘’ 16 yıl öncesinde milyonlarca kuşu barındıran ve Kuş Cenneti olarak bilinen Eşmekaya sazlığı tüm doğa severlerin hayran kaldığı bir alandı.
Milyonlarca geçmen kuş ve yerli kuşu barındırıyordu.
30 bin dönüm üzerine kurulu olan sazlık çevrede suların çekilmesiyle yavaş yavaş kurudu.
Göçmen kuşların ihtiyaçlarını karşılayan imkanlar ortadan kalkınca maalesef göçmen kuşlar uğramaz oldu.
Yetkililerin yer altı sularının korunması hatta artırılmasına dair proje üretmeleri gerekiyor aksi halde tehlike çanları çalmaya başladı obrukların oluşması kaçınılmazdır dedi
Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök ise ‘’Özellikle Eskil halkı olmak üzere Sultanahanı ve Eşmekaya bu tür etkinlikleri sahiplenmezse gelecekte çok pişman olacaklardır.
Gerekiyorsa Çöl Festivali yaparak seslerini dünyaya duyurmalılar.
Kızılırmaktan Doğalgaz depolama tesislerine borularla getirilen sular proje tamamlandıktan sonra bölgeye çevrilerek az da olsa can katmalıdır ‘’ dedi
Etkinlik hakkında bilgi veren Abdulkadir Ay ise ‘’ Eşmekaya sazlığının kuruması ne yazık ki Aksaray’a yakışmayacak büyük bir çevre felaketi olmuştur.
Geçen yıl sonu Aksaray DSİ Müdürümüzle tedbir olsun diye Botaş tarafından kızlırmaktan borularla getirilen suyun Eşmekaya sazlığına aktarılmasını talep etmiştik, Botaş yetkilisi ise bize her damlasını kullanıyoruz demişti.
Ancak proje önümüzdeki yıl sonunda tamamlanacak borular boşa çıkacağı için çok dikkatli olmamızı önerdi.
Nasıl kullanılacağı yada boruların iptal edilerek kaldırılma hususu bakanlığın tasarrufunda olacak demişti.
Şimdi vakit yaklaşıyor yetkilileri ve siyasileri şimdiden uyarıyoruz borulardan gelen sular mutlaka tuz gölü havzasına döktürülmesi lazım aksi halde çevre felaketi kaçınılmaz olacaktır, doğal olarak Eskil Eşmekaya ve Sultanhanını kapsayan Tuzgölü havzası tarıma kapanacaktır.
Bölgede yonca ve çok su tüketen ürünlere kota gelmez ise bu borularda fayda vermez biz yonca satmıyoruz suyumuzu satıyoruz gerekirse yer altı sularına sayaç konularak tedbir alınmalıdır ’’ dedi.
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Aksaray
24.11.2024