Aksarayda hayvancılığı geliştirilmesi ve çoban sıkıntısının giderilmesi için çobanlara yönelik eğitim kursları düzenleniyor.
Eğitim alan çobanlar işlerini daha bilimsel olarak yapmayı öğrenirken, sertifikalı çoban çalıştıran işletmelere 5 bin lira destek verilecek. Eğitim kurslarına birebir katılarak çobanları bilgilendiren Aksaray Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, yaklaşık 100 çobanın eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldıklarını belirterek, 2015 yılında da yaklaşık 400 civarında çobanın müracaat ettiğini söyledi. Başkan Aktürk, Aksarayda Sürü yöneticisi benim isimli kampanya devam ediyor. Geçen yıl ilimizde 100 civarında çobanımıza sertifika verdik. Bu sene de 4 beldemizde yine çobanlık kursu düzenliyoruz. Merkeze bağlı Tatlıca, Borucu, Yeşilova ve merkezde olmak üzere 4 kursumuz var. Bugün inşallah kurslarımızın son günü. Arkadaşlarımız sınava girip sertifika almaya hak kazanacaklar. Tabi önümüzdeki 2015 yılı içinde 400 civarında yine çobanlık kursu için müracaatlarımız var. Küçükbaş hayvancılık meraya bağlı bir hayvancılık. Bunun içinde çobanlık çok önemli. Yılın 9 ayını merada geçirilen bir hayvancılık şekli. O yüzden çobancılık bizim için çok önemli ve kıymetli. Çobanlarımızı yetiştirmemiz gerekiyor. Çobanlık sadece sürünün başında giden eleman değil de, hayvanın bakımından, beslenmesinden, ufak tefek hastalıklarını bilmesi gereken bir meslek. Eğitmen arkadaşlarımız bu kurslarda bu tür bilgileri verdiler dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının çobanlığa çok ciddi bir destek verdiğini belirten Başkan Aktürk, 300 baş anaç hayvanı olan ve toplam 500 baş hayvanı olan işletmelere 5 bin lira destek verilecek. Bu desteği almak için de işletmelerin sertifikalı çobanları kullanması ile başlayacak. Bunların sigorta primlerini 10 ay civarında ödemesi gerekiyor. Çobanlık mesleğini özendirmeye çalışıyoruz. Hem birlik olarak, hem hükümet ve bakanlık olarak bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu çobanlık kurslarını önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz şeklinde konuştu.
"TOPLUMDA SOSYAL BİR YOZLAŞMA VAR"
Asıl amaçlarının çobanlığı özendirmek, küçükbaş hayvancılıkta da anadan babadan usulleri bırakıp bilimsel metotları uygulama noktasında çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Aktürk, Toplumda sosyal bir yozlaşma var. Çobanlık mesleği artık yapılmıyor, herkes köy ve kasabalarını terk edip şehirlere doğru göçmeye başladı. Bunun önüne geçmek için çobanlığı ve küçükbaş hayvancılığı özendirmek, sevdirmek için böyle çalışmalar yapıyoruz dedi.
"GELENEKSEL YÖNTEMLERDEN BİLİMSEL YÖNTEMLERE GEÇTİK"
Kurslardan eğitim alan çoban Yasin Üçkulak, birçok yenilikler öğrendiklerini anlatarak, Bizler çobanlık kursuna katıldık. Artık çobanlarında bir sigortası olacak. Biz bu kursta şunu da öğrendik, yanlış bildiklerimizin doğru, doğru bildiklerimizin de yanlış olduğunu gördük. Hayvancılığın hastalığında olsun, yemlerinde olsun, ilaçlama da olsun birçok şey öğrendik. Bir kez daha anladık ki, aşılama gerçekten çok önemli. Türkiyede hayvan hastalıklarının önüne geçilebilmesi için en önemli unsur aşılama şeklinde konuştu.
Çoban Mehmet Emin Ulubaş ise geleneksel yöntemlerden çıkıp bilimsel yöntemlere geçtiklerini söyleyerek, Biz çobanlık kursuna iştirak eden tüm arkadaşlarımızla birlikte çok önemli şeyler öğrendik. Aşılamanın, yemlemenin, doğal ortam ve ev ortamında yaşamaları gibi önemli şeyler öğrendik. Geleneksel yöntemlerden çıkıp bilimsel olarak yapabileceklerimizi öğrendik. Bizler çok faydalandık bu kurslardan. Peygamber mesleği ve kutsal meslek olan çobanlığın en azından bir statü kazanıp da sigortalanması yapılıyor. Kayıt dışını önleme açısından da gerçekten çok önemli dedi.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024