ÇOBANLAR EĞİTİMDEN GEÇİYOR

ÇOBANLAR EĞİTİMDEN GEÇİYOR

Aksaray?da hayvancılığı geliştirilmesi ve çoban sıkıntısının giderilmesi için çobanlara yönelik eğitim kursları düzenleniyor.

Aksaray’da hayvancılığı geliştirilmesi ve çoban sıkıntısının giderilmesi için çobanlara yönelik eğitim kursları düzenleniyor.
Eğitim alan çobanlar işlerini daha bilimsel olarak yapmayı öğrenirken, sertifikalı çoban çalıştıran işletmelere 5 bin lira destek verilecek. Eğitim kurslarına birebir katılarak çobanları bilgilendiren Aksaray Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, yaklaşık 100 çobanın eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldıklarını belirterek, 2015 yılında da yaklaşık 400 civarında çobanın müracaat ettiğini söyledi. Başkan Aktürk, “Aksaray’da ’Sürü yöneticisi benim’ isimli kampanya devam ediyor. Geçen yıl ilimizde 100 civarında çobanımıza sertifika verdik. Bu sene de 4 beldemizde yine çobanlık kursu düzenliyoruz. Merkeze bağlı Tatlıca, Borucu, Yeşilova ve merkezde olmak üzere 4 kursumuz var. Bugün inşallah kurslarımızın son günü. Arkadaşlarımız sınava girip sertifika almaya hak kazanacaklar. Tabi önümüzdeki 2015 yılı içinde 400 civarında yine çobanlık kursu için müracaatlarımız var. Küçükbaş hayvancılık meraya bağlı bir hayvancılık. Bunun içinde çobanlık çok önemli. Yılın 9 ayını merada geçirilen bir hayvancılık şekli. O yüzden çobancılık bizim için çok önemli ve kıymetli. Çobanlarımızı yetiştirmemiz gerekiyor. Çobanlık sadece sürünün başında giden eleman değil de, hayvanın bakımından, beslenmesinden, ufak tefek hastalıklarını bilmesi gereken bir meslek. Eğitmen arkadaşlarımız bu kurslarda bu tür bilgileri verdiler” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çobanlığa çok ciddi bir destek verdiğini belirten Başkan Aktürk, “300 baş anaç hayvanı olan ve toplam 500 baş hayvanı olan işletmelere 5 bin lira destek verilecek. Bu desteği almak için de işletmelerin sertifikalı çobanları kullanması ile başlayacak. Bunların sigorta primlerini 10 ay civarında ödemesi gerekiyor. Çobanlık mesleğini özendirmeye çalışıyoruz. Hem birlik olarak, hem hükümet ve bakanlık olarak bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu çobanlık kurslarını önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
"TOPLUMDA SOSYAL BİR YOZLAŞMA VAR"
Asıl amaçlarının çobanlığı özendirmek, küçükbaş hayvancılıkta da anadan babadan usulleri bırakıp bilimsel metotları uygulama noktasında çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Aktürk, “Toplumda sosyal bir yozlaşma var. Çobanlık mesleği artık yapılmıyor, herkes köy ve kasabalarını terk edip şehirlere doğru göçmeye başladı. Bunun önüne geçmek için çobanlığı ve küçükbaş hayvancılığı özendirmek, sevdirmek için böyle çalışmalar yapıyoruz” dedi.
"GELENEKSEL YÖNTEMLERDEN BİLİMSEL YÖNTEMLERE GEÇTİK"
Kurslardan eğitim alan çoban Yasin Üçkulak, birçok yenilikler öğrendiklerini anlatarak, “Bizler çobanlık kursuna katıldık. Artık çobanlarında bir sigortası olacak. Biz bu kursta şunu da öğrendik, yanlış bildiklerimizin doğru, doğru bildiklerimizin de yanlış olduğunu gördük. Hayvancılığın hastalığında olsun, yemlerinde olsun, ilaçlama da olsun birçok şey öğrendik. Bir kez daha anladık ki, aşılama gerçekten çok önemli. Türkiye’de hayvan hastalıklarının önüne geçilebilmesi için en önemli unsur aşılama” şeklinde konuştu.
Çoban Mehmet Emin Ulubaş ise geleneksel yöntemlerden çıkıp bilimsel yöntemlere geçtiklerini söyleyerek, “Biz çobanlık kursuna iştirak eden tüm arkadaşlarımızla birlikte çok önemli şeyler öğrendik. Aşılamanın, yemlemenin, doğal ortam ve ev ortamında yaşamaları gibi önemli şeyler öğrendik. Geleneksel yöntemlerden çıkıp bilimsel olarak yapabileceklerimizi öğrendik. Bizler çok faydalandık bu kurslardan. Peygamber mesleği ve kutsal meslek olan çobanlığın en azından bir statü kazanıp da sigortalanması yapılıyor. Kayıt dışını önleme açısından da gerçekten çok önemli” dedi.



Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 16.5 ° / 13.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.5 ° / 13.5 ° false
  • Cumartesi 18.7 ° / 15.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10483,79%0,18
  • DOLAR

    41,85% 0,03
  • EURO

    48,88% 0,23
  • GRAM ALTIN

    5708,05% 0,84
  • Ç. ALTIN

    9575,45% 2,36

Zonguldak

16.10.2025

  • İMSAK 05:34
  • GÜNEŞ 06:59
  • ÖĞLE 12:43
  • İKİNDİ 15:46
  • AKŞAM 18:18
  • YATSI 19:38
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

Ortaköy’de Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kilo Esrar Ele Geçirildi

Aksaray’da Traktör Kazası: 24 Yaşındaki Genç Çiftçi Hayatını Kaybetti

HAYIRLI EVLATLARA VEFA!

TİGAD GENEL BAŞKANINDAN ELAZIĞ TEMSİLCİSİNE SALDIRIYA TEPKİ!

Aksaray Üniversitesi’nin ev sahipliğinde BKM Çok Güzel Hareketler Oyuncusu Tuğba Yılmaz öğrencilerle buluştu

ASÜ İletişim Fakültesi öğrencileri TRT Geleceğin İletişimcileri Yarışması’nda finale kaldı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 7 0 1 17 22
2.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 1 2 7 17
3.GÖZTEPE A.Ş. 8 4 0 4 9 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 4 2 1 3 13
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 3 1 4 2 13
8.TÜMOSAN KONYASPOR 7 3 2 2 4 11
9.CORENDON ALANYASPOR 8 2 2 4 1 10
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 2 3 2 -2 8
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 7 1 3 3 -1 6
14.GENÇLERBİRLİĞİ 8 1 5 2 -5 5
15.KOCAELİSPOR 8 1 5 2 -7 5
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 8 0 3 5 -12 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3