Tarih: 04.06.2021 09:05

ÇEVRECİ ÇALIŞMALARI İSTİKRARLI ŞEKİLDE SÜRDÜRÜYORUZ

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin en çevreci üniversitelerinden birisi olan Aksaray Üniversitesi’nin (ASÜ), samimiyet ve titizlik içinde atılan adımlarla dünya ölçeğinde de dikkat çektiğini belirten Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin, bu yolda istikrarlı bir biçimde ilerlediklerini söyledi.

- Altı Yılda Dikilen Fidan Sayısı 40 Bine Yaklaştı -

Dünya Çevre Günü ile alakalı bir açıklama yapan Prof. Şahin, son altı yıl içinde kampüste yapılan çalışmaları özetledi. Bütüncül bir yaklaşım içinde hareket ettiklerini ve birbirini tamamlayan projelerle süreci yönettiklerini dile getiren ASÜ Rektörü, “Ağaçlandırma, yeni ağaçlandırma sahaları oluşturma, çevre düzenlemeleri, yürüyüş parkurları ve dinlenme alanları üretimi, enerjinin verimli kullanımına yönelik projeler geliştirme, çevreci ulaşım sistemlerini yaygınlaştırma, atık bertaraf yönetimi… Bunların hepsi zincirin önemli halkaları. Nitelikli ve kalıcı sonuçlar almak için tüm bu alanlarda eşgüdüm halinde adımlar atmak gerekiyor ve biz de öyle yapıyoruz” dedi. Kampüsteki toprak yapısının bitki yetiştirmeye imkân vermediğini ve işe bu sorunu aşma formülleri üreterek başladıklarını dile getiren Rektör Şahin, “Bitki yetiştirmeye müsait toprağın kampüs dışından getirilmesi adına bir kampanya başlattık. Bu kampanyayı düzenlediğimiz toplantılarla kamuoyuna anlattık. Kampanya kapsamında kampüse getirilen toprakla yapay bir zemin oluşturduk ve kökleri yana uzayan türlerle ağaçlandırmalar yaptık. Son altı yıl içinde yetiştirdiğimiz ağaç sayısı 40 bine yaklaştı. Buna ek olarak -yine aynı süre içinde- 36 futbol sahası büyüklüğe eşdeğer bir yeşil alan oluşturduk ve kampüsteki toplam yeşil alan varlığımızı 510 bin metrekarenin üzerine çıkarttık” dedi.

- 2020’de ASÜ Dünya Genelinde 41 Basamak Yükseldi -

Ağaçlandırma ve yeşil alan varlığını arttırmaya yönelik girişimleri farklı çalışmalarla desteklediklerini de anımsatan ASÜ Rektörü, şöyle devam etti: “Kampüs içi ulaşımların büyük bir kısmının bisikletlerle yapılmasına imkân tanıyan düzenlemelerle zehirli gaz salınımını minimize ettik. Atıkların düzenli bertarafı ile birlikte sıfır atık uygulamalarını sistemli bir hale dönüştürdük. Binalarımızdaki enerji verimliliğini arttırmak adına gerekli olan yeni düzenlemeleri hayata geçirdik ve çevreci projeler üretim sürecini hızlandırdık. Tüm bunların sağlanabilmesi adına gerekli olan eğitim projelerini titizlikle tamamladık. Yaptığımız çalışmaların ardından, üniversiteleri çevre bilinci konusunda değerlendiren GreenMetric platformu tarafından, 2019 yılında ‘Türkiye’nin En Çevreci Dördüncü Üniversitesi,’ 2020 yılında ise ‘Türkiye’nin En Çevreci Beşinci Üniversitesi’ ve 41 basamaklık yükseliş ile ‘Dünyanın En Çevreci 186’ıncı Üniversitesi’ seçildik. Çevreci çalışmalarımız dünya ölçeğinde de dikkat çekici bir noktaya geldi.”

Şahin, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Dünya Çevre Günü kutlu olsun. Çevreye dair yaptığımız her çalışmanın gelecek için ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Duyarlı ve titiz biçimde çalışmayı sürdüreceğiz. Hedefimiz, yakaladığımız ivmeyi istikrarlı bir şekilde sürdürmek ve yarın, bugün bulunduğumuz noktadan daha ileride olmaktır.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —