Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Doktor Öğretim Üyesi Afşin Yusuf Çetinkaya, yenilikçi enerji kaynaklarından olan Mikrobiyal Yakıt Hücresi (MYH) teknolojisiyle, insan tükürüğünün cep telefonlarını şarj etmede kullanılabileceğini söyledi.
Hayatın vazgeçilmezleri arasında olan cep telefonlarının şarj problemi, MHY ile pratik şekilde çözülebilecek. İnsan tükürüğü içerisinde bulunan organik madde ve bakterilerin, mikro ölçekli MHY ile enerjiye dönüştürülebileceğini ve bu enerjinin de cep telefonlarını şarj edebileceğini kaydeden Afşin Yusuf Çetinkaya, çalışmasının detaylarını anlattı. Son yıllarda enerji ihtiyacını karşılamak için fosil yakıtların kullanımında bir artış yaşandığını ve bunun da çevresel problemleri hızlandırdığını kaydeden Çetinkaya, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve teknolojilerine olan talebin arttığına dikkat çekti. Buradan hareketle alternatif enerji kaynaklarına dair bir çalışma yaptıklarını belirten Çetinkaya, bu yenilikçi enerji kaynaklarından birisinin de MYH olduğunu ifade etti. Mikro MYH sistemleri ile harici güç kaynağına veya herhangi bir kimyasala ihtiyaç duymadan, organik maddeden enerji üretebildiklerini söyleyen Çetinkaya, ?MYH tabanlı sensorlara -hızlı sonuç vermesi, uzun süre stabil kalması ve dayanıklılığı nedeniyle- olan ilgiyi hızla artmaktadır. Yaptığımız çalışmayla, mikro ölçekli MYH sisteminde işlenecek olan insan tükürüğü içerisindeki organik madde ve bakteriler enerjiye dönüşebilecek ve bu da cep telefonlarını şarj edebilecektir? dedi.
ABD, Finlandiya ve Hindistan´da çalışmalarda bulunan Çetinkaya, Yıldız Teknik Üniversitesi´nden akademisyenlerle beraber dizayn sürecinin devam ettiğini ve projenin TÜBİTAK´a sunulduğunu söyledi.
9084,92%0,59
34,50% 0,13
36,45% 0,30
2955,38% 0,70
4929,17% 0,00
Aksaray
21.11.2024