Tarih: 16.05.2015 12:15

Burhan Kuzu, Başkan Yazgı’yı Ziyaret Etti

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, Aksaray Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti’nin organize ettiği ‘Başkanlık Sistemi’ konulu konferans için Aksaray’a geldi. Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve  AK Parti Milletvekili İlknur İnceöz tarafından karşılanan Kuzu, önce Aksaray Valiliği’ni ardından da Aksaray Belediyesi’ni ziyaret etti. Burada Başkan Haluk Şahin Yazgı ile görüşen Kuzu, Aksaray’daki çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

YAZGI “ BAŞKANLIK SİSTEMİNİN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA KENDİNİ GÖSTERİYOR”

Başkan Yazgı,yaptığı açıklamada ziyaretinden dolayı Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu’ya teşekkür ederek “Ben değerli hocamın kitabını okudum. Özellikle iki nokta dikkatimi çekmişti. Birincisi şuydu; kitabın yazıldığı dönemde 60. Hükümetimiz vardı.Sayın Başkanımızın çok ilginç bir tespiti vardı orada normalde 4 yılda bir seçim olsa 60x4 240 yani Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 240.senesinde O hükümet kurulması gerekirken 87.yılında kuruldu. İkinci ise koalisyonun ne kadar sıkıntılı olduğunu ve koalisyon hükümetlerinin bu ülkeye hep zarar getirdiğini bakanlık sayısının o dönemler için 36’dan 23’lere kadar düştüğünü ifade etmiştiniz kitabınızda. Hatta o bakanlığın paylaşımında bile meydana gelen sıkıntıların ülkenin ilerlemesinde ne kadar büyük problemler oluşturacağından bahsetmiştiniz. Bence de Başkanlık sistemi bu noktada önemini ve değerini bir kez daha gösteriyor.” Dedi. 

KUZU”  “TÜRKİYE BU MODELLE DÜNYADA KÜRESEL GÜÇ OLAMAZ”

Belediye ziyareti sırasında gazetecilerin ‘Başkanlık sistemi Türkiye’ye ne için gerekli’ sorusunu yanıtlayan Prof. Dr. Burhan Kuzu, “Şimdi hükümet sayısı diyoruz, bugün 62’inci hükümetteyiz, 63’ü kuracağız inşallah. Yani 4 yıllık hükümetin ömrü olması lazım. Normal de 62 hükümeti çarptığımız zaman 4 ile 248 yapıyor. Yani biz 90 yılda kurduğumuz 62 hükümeti aslında 248 yılda kurmamız gerekiyordu. Yani normal şartlardan bugün 22’inci hükümet olması lazım. 21, 22 olması gerekiyor. Bu çok önemli, şurada belediye başkanını veya il başkanını veya basınla uğraşan arkadaşlarımız 2-3 ayda bir değiştirir, hiçbir icraat yapamazsınız. Yani bırakın 2-3 ayı, 2-3 aylık hükümetler oldu bu memlekette. 1 aylık, bir buçuk ay, 45 gün. Bunları hep yaşadık gördük. Dolayısı ile bu konuya son vermek adına, bu modele geçmek zorundayız.Tabi parlamenter modelin çok başka sorunları var. Bunların detayına girmek istemiyorum ama en azından Türkiye’nin gündeminde olan bir baraj sorunu var. Yüzde 10’luk baraj meselesi hakikaten ben akademisyen olarak her zaman söyledim. Yüzde 10’luk baraj çok yüksek, dünyanın hiç bir ülkesinde böyle bir baraj yok. Yüzde 7 Rusya, yüzde 5 Almanya’da. Tamam bunları kabul ediyorum ama her zaman da maalesef bunu savunmak zorunda kaldık bir bilim adamı olarak. Niye, sırf istikrar uğruna, doğru olduğundan değil. Bunun makulü yüzde 5’tir. Yüzde 5’e çektiğin zaman Türkiye’de 15 parti girer en az meclise. 7-8’li koalisyonlar başlar. Veya 4’lü 5’li koalisyonlar başlar. Bu şekilde memleketi yönetemezsiniz. Bir sistem, eğer birisine ekmek vermiyorsa, o insanların karnını doyuramıyorsa, sadece ben bu modeli tutuyum demekle bu model tutulmaz. Hangi modeli alırsan al, hangi sistemi alırsan al, hangi kuralı öne sürersen sür, hangi gerekçe olursa olsun bütün bunlar işin araç bölümüdür. Devletin kendisini de yönetir. Asıl olan amaç insanın mutluluğudur. Yani hangi modelden bir iyi sonuç alıyorsak ona geçeriz. Parlamenter model dediğiniz bizim akrabamız değil, başkanlık modeli de bizim düşmanımız değil. O yüzden en iyi şekilde memleketi nasıl yönetiriz sorusudur bu, cevabı da bence böyle özetlenebilir. Aksi halde Türkiye için eğer diyorsak bölgesinde güç, dünyada küresel güç olmalı. Bu modelle bunlar olamaz.”Yapılan açıklamaların ardından Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu’ya ziyaretinin anısı olarak üzerinde Aksaray Belediyesinin logosu bulunan plaket ve kalem hediye etti.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —