Aksaray Belediyesinin şehre daha nitelikli ve daha hızlı şekilde hizmet etmek için, alımını kiralama usulüyle gerçekleştirdiği araçlarla ilgili yapılan eleştirilerin yanlış bilgiler içermesi üzerine, Aksaray Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürlüğünden yazılı bir basın açıklaması yapıldı.
Araçları Satın Alacak Olsaydık 6,2 Milyon Lira Ödeyecektik
Satın almak yerine yapılan kiralamalarla, 5,5 milyon lira gibi bir rakamın Belediyenin kasasında kaldığına değinilen açıklamada, özetle şunlar söylendi: Eleştiriler teknik analizler yapılmadan ve hiçbir veriye dayanmadan yapılmaktadır. Araçlar yıllık 646 bin liraya kiralanmıştır. Bilgi kirliliği oluşturmak maksadıyla ortaya atılan iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Söylendiği gibi araçlar kiralanmayıp da satın alınsaydı ödenecek toplam rakam yaklaşık 5 milyon lirayı bulacaktı. Bu para peşin olarak ödenmeyeceği için İller Bankasından kredi kullanılarak alınacaktı. Bu kredinin geri ödemesi de finansal anlamda Belediyemize yeni bir yük getirecekti ve 5 milyon liralık maliyet faizlerle birlikte 6,2 milyon lira olacaktı.
Araçlar Gezmek İçin Değil Saha Çalışmalarında Kullanılacak
Araç kiralama işlemleri artık sadece resmi kamu kurumlarınca değil, özel şirketlerce de kullanılmaktadır ve bu yöntem tüm dünyanın kullandığı en verimli yöntemlerdendir. Toplam 46 adet araç kiralanmıştır ve bu araçlar ilaçlama, afetlere müdahale, su, kanalizasyon, yapı kontrol ve fen işleri gibi doğrudan halkı ilgilendiren saha çalışmalarında kullanılacaktır. Bu araçlar Araç Takip Sistemi ve Yakıt Takip Sistemi sayesinde noktasal olarak denetlenmektedir.
Yakıt Dışı Tüm Maliyetler Firma Tarafından Karşılanıyor
Araçlar Bizim olsun mantığıyla düşünülüp satın alınsaydı, bu araçların trafik sigorta ve kasko ücretleri, servis bakım giderleri, kışlık ve yazlık lastik harcamaları, garanti sürecinin ardından yapılacak harcamalar, GPRS sistemi için kullanılacak internet veri ödemeleri, şoför maliyetleri, OGS geçiş ücretleri ve araçların giydirme işlemleri gibi maliyetler de Belediyemizin üzerine kalacaktı. Kazaların onarımı, yaşlanan araçların ekstra bakımları gibi rakamlar da hesaba katıldığında satın almanın maliyeti daha da yükselecekti. Ayrıca belirli bir süre sonra araçlar azaltılmak ya da değiştirilmek istediğinde de ciddi ekonomik kayıplar söz konusu olacaktı. Araçlar ekonomik ömrünü tamamladığında ikinci el şeklinde değerlendirilemeyeceği için ya hibe edilecek, ya da hurdaya ayrılacaktı. Bu da alım maliyetinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına gelecekti.
Kasada Kalan 5,5 Milyon Lira Başka Yatırımlarda Kullanılacak
Yapılan kiralama anlaşması sayesinde bahsi geçen tüm harcama kalemlerinin ilgili firma tarafından karşılanacaktır. Sırf kiralama sayesinde tüm filo maliyetinden ve kredi faiz maliyetinden kurtulduğumuz gibi sadece yıllık 646 bin liraya son model bir filo kurduk ve bu sayede 5,5 milyon lira gibi bir rakam Belediyenin kasasında kaldı. 5,5 milyon lira belediyenin diğer yatırımlarında kullanılacaktır. Rakamlar net şekilde ortadayken art niyetli ve maksatlı şekilde yapılan eleştiriler en iyimser tabirle haksızlıktır. Rakamlara ilişkin dileyen herkese istedikleri bilgiler Müdürlüğümüz tarafından verilebilir.