Bedensel Eğitim Düşüncesi Eski Çağlardan Beri Var

Bedensel Eğitim Düşüncesi Eski Çağlardan Beri Var

Bedensel Eğitim Düşüncesi Eski Çağlardan Beri Var

 

 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından düzenlenen 20’nci Felsefe Toplantısı’nda, “Çağdaş Beden Eğitimi ve Spor Düşüncesinin Gelişimi” konusu anlatıldı. Toplantıda ASÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Ünlü konuştu.

 

- Bedensel Faaliyetlerin İlk Örneği Antik Yunanlılarda -

 

Tarihin her döneminde, kişilerin ve toplumların birbirleriyle olan mücadelelerinde en önemli aracın beden olduğunu ifade eden Ünlü, beden eğitimi ve bedensel faaliyetlerin tarihteki ilk görünümünün savunma ve saldırıya, yani savaş eğitimine yönelik olduğunu belirtti. Tarihte bedensel faaliyetlerin belirli bir plan ve program içerisinde yapıldığını, bunun ilk örneklerinin Antik Yunanlılar döneminde yapılan düzenli yarışmalar ve olimpiyat oyunları olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ünlü, “Ortaçağ’da da bedensel faaliyetlerin daha çok şövalyelik eğitimleri ile ilintili olduğu görülmektedir. İnsan vücudunun fikir ve unsurlarıyla birlikte eğitilmesi düşüncesi, tarihin en eski çağlarından beri vardır. Bu bedensel etkinlikler ve faaliyetler, bugünkü manada spor ve beden eğitimi olarak adlandırdığımız faaliyetlerden uzaktır” diye konuştu.

 

- Bugünkü Modern Pek Çok Sporun Temeli Aslında… -

 

Tarihin ilk dönemlerinde bedensel faaliyetlerin hayatta kalma ve mücadeleye dayalı olduğunu ancak, bugün boş vakitleri değerlendirme, enerji atma gibi unsurlar şeklinde yorumlandığını vurgulayan ASÜ BESYO Öğretim Üyesi, “İlkel insanın yer değiştirme biçimi olan yürüme ve koşma, bugünkü modern atletizmin temelini oluşturmaktadır. İnsanların birbirleriyle ve hayvanlarla olan mücadelelerinde kendi beden ağırlıklarını kullanmaları modern güreşin, ellerini yumruk şeklinde kullanarak düşmanını yenmeye çalışmaları modern boksun, nehirleri geçme, su üzerinde kalma, göletlerde avlanmaya çalışmaları ise bugünkü yüzme ve su sporlarının atası olarak görülebilir” dedi.

 

Doç. Dr. Hüseyin Ünlü, “Çağdaş Beden Eğitimi ve Spor Düşüncesinin Gelişimi” konulu sunumunun ardından, öğrenci ve akademisyenlerin sorularını yanıtladı. 



Aksaray Nöbetçi Eczaneleri
AKSARAYLI GAZİLER VE EŞLERİ ÇANAKKALE VE EDİRNE’DE ŞEHİTLERİMİZİ RAHMET VE MİNNETLE ANDI
Iğdır Üniversitesi Öğrencileri Filistin İçin Çadır Nöbetinde!
TÜRKİYENİN DÜNYA AÇILAN MEDYA KURULUŞU TİGAD AVRUPA TEMSİLCİLİĞİ AÇILDI!!!

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor