AYHAN EREL KÜRSÜDEN İNMİYOR…

AYHAN EREL KÜRSÜDEN İNMİYOR…

AYHAN EREL KÜRSÜDEN İNMİYOR…


İYİ PARTİ AKSARAY MİLLETVEKİLİ AYHAN EREL AKSARAYIN SORUNLARINI DİLE GETİRDİ…
Yoğun mesaisine meclis çalışmalarıyla devam eden İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan EREL Aksaray’ın sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Geçtiğimiz günlerde Aksaray da bir takım ziyaretlerde bulunan ve sorunları yerinde dinleyen Milletvekili Ayhan EREL TBMM’de Aksaray’ı ve Aksaray’ın ihtiyaçlarını dile getirdi. 
Genel kurula hitaben gündem dışı konuşan ve Aksaray için atılması gereken adımları kürsüde dile getiren EREL, ilimizde yaşanan tarım faaliyetlerinde ki sorunları, yılan hikayesine dönen Ortaköy-Aksaray arasındaki kara yolunu, yapılamayan arıtma tesisini ve demir yolunu anlattı…  

Milletvekili EREL’in yapmış olduğu konuşma şu şekilde; 
Tarım sektörü ülkemizin en stratejik sektörlerinden biridir. Gıda açısından hayati önem taşımanın yanı sıra gerçekleştirdiği ihracatla da dış ticaret açığımızın kapatılmasına katkı sağlamaktadır. Bunu sağlayan, mavi gök ile yani kızgın güneş ile kurak toprak arasında elleri nasırlı, yürekleri vatan sevdalısı, umutları kararmış, hayalleri bulut olmuş çiftçilerimizin sorunları Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar başkanlığında, Aksaray ziraat odaları başkanlarıyla masaya yatırılmış; özelde Aksaray'ımızın, genelde ülkemizin tarımdaki genel sorunları ve talepleri tespit edilmiştir.
    Ben bu sorunları ve talepleri bir kere de milletin kürsüsünden ilgili ve yetkililere yüksek sesle duyurmak istiyorum: Tarım temel girdileri olan gübre, zirai ilaç, tohum, elektrik, akar yakıt fiyatlarındaki artış çiftçilerimizi canından bezdirmiştir. Bu temel girdilerin aşırı fiyat artışları denetlenerek kontrol altına alınmalıdır. Aksaray'ımızda ağırlıklı olarak kuru tarım yapılmaktadır. Sulu tarım yapan üreticilerin büyük çoğunluğu yer altı sularıyla arazilerini sulamaktadır. Sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının çok artması, faturaların her ay gelmesi çiftçimizi çok zorlamaktadır. Elektrik fiyatlarının makul seviyeye düşürülmesi, Güneydoğu'daki teşviklerin İç Anadolu'ya uygulanması, elektrik faturalarının dönemsel olarak ya da altı ayda bir olarak düzenlenmesi çiftçilerimizi kısmen rahatlatacaktır. Sulama kooperatifleri sahasında bulunan ve çiftçinin kendi imkânlarıyla açtığı kuyulardan alınan ücret fazladır, düşürülmesi gerekmektedir. Ruhsatsız kuyulara Devlet Su İşleri tarafından ruhsat verilmemektedir. Bu kuyulara bir defaya mahsus af getirilerek ruhsat verilmesi faydalı olacaktır. Tarımsal desteklerin günün şartlarına göre yeniden düzenlenmesi talep edilmektedir. 
Buğday ve arpadan elde edilen gelir 2020-2021 dönemi için artan girdilerin altında kalmaktadır. Ürünlerde alım garantisinin ve fiyat istikrarının olmaması çiftçileri zorlamaktadır. Piyasa düzenleyici kuruluşların devreye girerek bu sorunları çözmesi gerekmektedir. Burada bütün milletvekilleri -1'inci parti hariç- üreticilerin Tarım Kredi Kooperatifine ve Ziraat Bankasına olan borçlarının yapılandırılması hususunda bas bas bağırdıkları hâlde maalesef, olumlu bir cevap gelmemiştir. Üreticiler Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan borçların faizsiz olarak yapılandırılmasını talep etmektedirler. Yine, tarım BAĞ-KUR primi yüksek olup makul seviyeye çekilmesini ve ödemelerin kolaylaştırılması gerektiğini söylüyorlar. Yem fiyatları yüksek, et kesim fiyatları oldukça düşük; bunda da yem fiyatlarının düşürülmesini ve kesim fiyatlarının ise yükseltilmesi talebi var. Süt fiyatları günün şartlarına göre çok düşük. "Ulusal Süt Konseyi sanayicinin yanında, üreticinin de yanında olmalı." deniliyor ve süt fiyatları belirlenirken süt birliklerinin görüşü alınsın isteniyor.
    Yine, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıt olmak isteyen çiftçilerden muhtardan imza alınma zorunluluğu ortadan kaldırılmalı, direkt Ziraat Odasına kayıt olabilmelidir.
    Yine, bu yıl İç Anadolu Bölgesi'nde patates üreticileri perişan olmuştur; ürünleri tarlada kalmıştır, satanlar ise maliyetini dahi karşılayamamıştır. Alım politikaları gözden geçirilerek üreticilerin mağduriyetine son verilmelidir.
    İlim Aksaray'da maalesef, 250 bini aşan merkez nüfusuna rağmen hâlen yeterli bir arıtma tesisi bulunmamaktadır. Arıtma tesisinin olmadığı bölgede vatandaşlarımız hem pis kokulara hem de çevre kirliliğine maruz kalmaktadır. Yılan hikâyesine dönen Ortaköy-Aksaray arasındaki kara yolunun 17 Aralıkta ihale edileceğini duyduk. Bugüne kadar yanılmıyorsam 7-8 tane ihale oldu, maalesef ihalenin ötesine geçmedi, Ortaköylüler bu sefer ihaleyle birlikte yolun da bitirilmesini talep etmektedirler. Yine, yılan hikâyesine dönen demir yolunun da bir an önce bitirilmesini ve Aksaray'ımızın Mersin ve İskenderun Limanı'na bağlanmasını beklemektedirler.
    
    Yerelde Aksaray'ın sorunlarını çözmek için canla başla çalışan başta Sayın Valimiz olmak üzere, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimize, İl Genel Meclisi Başkanımıza, değerli bürokratlara teşekkür ediyoruz ama yerel yöneticilerin çaba ve gayretleri bir noktada bitmektedir, genel idarenin Aksaray'ın sorunlarına eğilmesini de bekliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum. 



Anahtar Kelimeler: ayhan erel kürsüden inmiyor…
  • Pazar 25.7 ° / 13.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 21.8 ° / 11 ° Güneşli
  • Salı 22.8 ° / 11.5 ° Güneşli
  • BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,81% 0,36
  • EURO

    43,29% -0,25
  • GRAM ALTIN

    3996,59% -0,90
  • Ç. ALTIN

    6506,72% 0,56

Aksaray

18.05.2025

  • İMSAK 03:43
  • GÜNEŞ 05:23
  • ÖĞLE 12:45
  • İKİNDİ 16:37
  • AKŞAM 19:57
  • YATSI 21:31
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

Aksaray’da son yıllarda etkisini giderek artıran kuraklık sorunu kapsamlı şekilde ele alındı.

Kırsaldan Laboratuvara: Cüce Yarasaların Genetik Kodları Araştırılıyor

Aksaray Üniversitesi’ne “Spor Dostu Kampüs” Ödülü

Aksaray Bilim Merkezi’nden Gençlere Bilim ve Teknoloji Dolu Bir Deneyim

Aksaray’da Dehşet Verici Olay: Silahla Vurulan Kadın Boş Arazide Bulundu

Aksaray'da Uyuşturucu Operasyonları: 25 Gözaltı, 6 Tutuklama

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 27 1 5 53 86
2.Fenerbahçe 33 24 3 6 51 78
3.Beşiktaş 33 16 7 10 20 58
4.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
5.İstanbul Başakşehir 33 15 12 6 6 51
6.Eyüpspor 34 14 12 8 5 50
7.Göztepe 33 12 10 11 13 47
8.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
9.Trabzonspor 33 12 11 10 11 46
10.Kasımpaşa 33 11 9 13 1 46
11.Kayserispor 33 11 11 11 -8 44
12.Antalyaspor 33 12 14 7 -22 43
13.Gazişehir Gaziantep 33 12 15 6 -5 42
14.Rizespor 33 12 17 4 -13 40
15.Alanyaspor 33 10 15 8 -10 38
16.Bodrum FK 33 9 16 8 -13 35
17.Sivasspor 34 9 17 8 -13 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59