Tarih: 25.03.2015 15:15

ASÜ Rektör adayı Prof. Dr. Karadal: Veteriner Fakültesi Etkin Çalışmıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Aksaray Üniversitesi rektör adayı Prof.Dr. Himmet Karadal, Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile ilgili bir basın açıklaması yaptı: “Bilindiği gibi Aksaray, Konya’dan sonra İç Anadolu’nun ikinci büyük hayvancılık şehridir. Veteriner Fakültesi’nin kurulması, Aksaray hayvancılığı için büyük bir kazanım olmuştu. Ancak hem binasının tamamlanamadığı hem de etkin bir şekilde çalışmadığı için beklenen katkıyı yapamadı. O halde yapılması gereken ilgili kamu kurumları STK’lar ve üreticiler gibi konunun tüm tarafları ile geniş bir işbirliği sağlamak ve onlardan gelen katkılarla süreci hızlandırmaktır.

Bu bağlamda fakültemizin kuruluş sürecine katkıda bulunanlara ve hayırseverlerimize müteşekkiriz. Öncelikle değerli girişimcimiz Osman Altuntaş, fakültemizin inşaatını üstlenerek büyük bir hayırseverlik örneği göstermiştir. Ne var ki üniversite yönetimi, hayırseverimizle etkin bir işbirliği içinde olmamıştır. Öyle ki kendisiylemedyaya yansıyan polemiklere girilmiş; şehrimize bu değerli yatırımın kazandırılması sekteye uğratılmıştır.

Osman Altuntaş: Üniversitenin rektörü görevde kaldığı müddetçe fakülte inşaatı tamamlanmayacaktır.

Konu ile ilgili görüşüne başvurulan Aksaraylı girişimci Osman Altuntaş da şunları söyledi:  “Altuntaş Grup olarak Veteriner Fakültesi’nin binasının inşaatını yapmayı taahhüt etmiştik. Ancak bu iyi niyetimiz karşılık bulmadı ve daha projelendirme aşamasında sürekli zorluklar çıkarıldı. İnşaat, maalesef bugün itibariyle sürüncemededir. Ve Altuntaş Grup, Aksaray Üniversitesi’nin mevcut yönetim kadrosu görevinde bulunduğu müddetçe fakülte binasını tamamlamayacaktır.” dedi.

Mahmut Aktürk: Üniversitenin Aksaray tarımıyla ilgili ilgili hiçbir projesi olmamıştır.

Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk de konuyla ilgili şunları söyledi:“Aksaray üniversitesi, son dört yıldır Aksaray tarımını uzaktan seyretmiş; ilimizde faaliyet gösteren tarım ve hayvancılık ile ilgili üretici örgütleri ve STK’lar ile hiçbir görüş alışverişinde bulunmamış ve hiçbir proje geliştirmemiştir. Oysa üniversite, şehrin dinamikleri olan STK’lar ile içiçe olmalı, ilin tarım ve hayvancılığını geliştirmek için plan ve projeler yapmalıdır” dedi.

Esat Zengin: Acil projelere ihtiyaç var.

Zootekni Derneği Başkanı Esat Zengin ise: “Ülkemizi ithalattan kurtarmak için kendi ırkımızın ortaya çıkarılması elzemdir. Genetik kaynakların araştırılmasına yönelik laboratuarlar kurulmalı. Bölgede yürütülen ulusal bazlı hayvancılık ve ırk ıslah projelerinin daha güvenli, ekonomik ve isabetli olarak yürütülmesi de desteklenmelidir” dedi.

Himmet Karadal: Veteriner Fakültesi ile ilgili bir eylem planımız vardır.

ASÜ Rektör adayı göreve gelmeleri halinde konu ile ilgili bir eylem planına sahip olduklarını söyledi. “TÜRKVET 2015 verilerine göre Aksaray’da 191.000 büyükbaş, 505.000 adet küçükbaş hayvan vardır. Sektörde ise 24.000 işletme faaliyet göstermektedir. Hayvancılıkla ilgili projeler içinKoyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği, Damızlık Birliği, HAYKOP ve TARKOP gibi üretici örgütleri ile Veterinerler Hekimler Odası, Zootekni Derneği ve Ticaret Borsası gibi STK’larla ivedilikle işbirliği kurulmalıdır.

Aksaray’ın hayvan hastalıkları teşhis-tedavi altyapısı acilen güçlendirilmelidir. Bunun için hayvan hastalıkları ile mücadelede bir hayvan hastanesinin kurulması elzemdir. Kurulacak gezici kliniklerle de problemlerin çözümüne yerinde katkı sağlanabilir. Keza et, süt, yumurta, bal gibi gıdaların analizlerinde öğretim üyeleri ile üreticilere katkı sunabilir. Bu bağlamda bir laboratuvarkurulması gerek üretici sorunlarının çözümü gerekse salgın hastalıkların teşhisi açısından önem arz etmektedir. Veterinerlik fakültesi sahip olduğu nitelikli kadrosu ile bölge hayvancılığı için büyük şanstır.

Yine TÜBİTAK, Kırsal Kalkınma Ajansı ve benzeri kuruluşlara sunulacak projelerde etik kurul raporlarının alınabilmesi için şimdiye kadar ihmal edilmiş olan Yerel Etik Kurulu ve Deney Hayvanları Laboratuvarının kurulması önceliklidir. Böylece hem fakültemiz uygulama alanına kavuşacak; hem üretici kayıplarının önüne geçilecek hem de serbest veteriner hekimlerin kan, süt ve serumlarının analizleri yapılarak hayvan ve insan sağlığı korunacaktır.

Ayrıca yüksek lisans ve doktora programları ile sahaya teorik ve pratik uygulamayı birlikte tamamlamış nitelikli insan kaynaklarının yetişmesi için Sağlık Bilimleri Enstitüsü kurulmalıdır. Bütün bunların yapılabilmesi için de öncelikle fakültenin binasının hizmete girmesi gerekir. Ne var ki mevcut üniversite yönetimi, kendi ihtirasları uğruna memleket menfaatlerini hiçe saymakta ve Aksaray’a yazık etmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —