Türkiyede bu yıl 8incisi düzenlenen ve Aksarayın ilk kez ev sahipliği yaptığı Uluslararası Öğrenci Buluşması Hükümet Meydanında gerçekleştirildi.
Uluslararası Öğrenci Derneği Federasyonu, Türkiye Gençlik Vakfı ve Aksaray Belediyesinin katkıları ile gerçekleştirilen programda Türkmenistan, Azerbaycan, Pakistan, Suriye, Afganistan, Yemen, Filistin, Somali, Tanzanya, Burkina Faso, Irak ve Fastan katılan öğrenciler meydanda açılan çadırlarda kendi ülkelerinin örf ve adetlerini tanıtmak için stantlar açtı.
Aksaraylıların yoğun ilgi gösterdiği programda bir konuşma yapan Belediyle Başkanı Haluk Şahin Yazgı, programın Türkiyede 33 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildiğini belirterek, Bu programın birini de biz Aksarayda gerçekleştirmenin gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Çünkü burada da yaklaşık 480 dışarıdan öğrencimiz var. Türkiyede 8incisi düzenlenen bu programın ilkini biz burada gerçekleştirdik. Bu programın esas felsefe ve mantığında da dünyada huzuru metin etmek, muhacir ile ensar arasındaki o dostluğu yaşatmaktır. Farklılıkların bizi birbirimizden uzaklaştırdığı değil, farklılıkların bizi ilgiyle birbirimize yakınlaştırdığı bir dünyada yaşamaya ihtilacımız var. Rabbimizin kelamı olan Kuranı Kerimde de buyrulduğu gibi Birbiriniz ile tanışın emri mucibince de çatışma değil tanışma ve muhabbetin egemen olduğu bir dünyayı hepimiz özlemle arzuluyoruz. Böyle bir dünya, böyle bir istikbal için de inşallah bu gençlerimiz ile birlikte yapacağımız ortak çalışmalarla daha iyi hedeflere ulaşacağız dedi.
Programda bir konuşma yapan Uluslararası Öğrenci Derneği Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Pekçetin, Türkiyede eğitim gören 160 ülkeden 80 bin uluslararası öğrencinin kamuoyu tarafından tanınması, bilinmesi, uluslararası öğrencilerinin organizasyon kabiliyeti, teşkilatlanma kabiliyetini kazanmaları ve kendi ülkelerini gönüllü medeniyet elçileri olarak tanıtmalarını sağlamak üzere bu program tertip edildi. Bu program ayrıca Saraybosna ve Kıbrısta da yapılmakta. Aksaray ayağında da bize destek veren Belediye Başkanımız Sayın Haluk Şahin Yazgı beye teşekkür ederiz. Biz bu öğrencilerimizi misafir olarak görüyoruz. Bizim insanımız, inancımız, medeniyet değerlerimiz ve geleneklerimiz ilim için yola çıkan insanlara destek olmayı öğütlemektedir. Bu sebeple öncelikle ülkemize gelen öğrencilerimize yabancı değil, misafir diyoruz. Kendi tarihimize baktığımızda Osmanlı ve Selçuklu Coğrafyası başta olmak üzere topraklarımızın her köşesinde kurulmuş olan medreseler dünyanın her yerinden gelen ilim taliplerine ev sahipliği yapmıştır diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar Türkmenistan, Azerbaycan, Pakistan, Suriye, Afganistan, Yemen, Filistin, Somali, Tanzanya, Burkina Faso, Irak ve Fastan gelen öğrencilerin açtığı stantları gezdi. Stant gezisinin ardından ise öğrenciler meydanda çeşitli gösteriler yaptı. Yapılan gösterilerle adeta birlik ve beraberliğin simgesini oluşturan öğrenciler, her gösterilerinde birlik ve beraberlik mesajları verdi.