Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Arkeoloji Bölümü’nün çok yakın bir zamanda aktif hale geleceğini, öğrenci almak için gerekli olan şartları fazlasıyla yerine getirdiklerini ifade etti.
- Eksikleri Tamamladık, Şartları Fazlasıyla Sağladık -
Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay, “Zengibar Kalesi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları ve Kazı Projesi” konulu çalışmasının detaylarını anlattığı bir konferans verdi. Konferansa katılan ve açılış konuşmasını yapan ASÜ Rektörü Acar, Aksaray için son derece büyük önem arz eden Arkeoloji Bölümü’ne dair yaşanan son gelişmelerden bahsetti. Arkeoloji Bölümü’nün yakında aktif hale geleceğini kaydeden Rektör Acar, “Öğretim Elemanı eksiğimizi tamamladık. Artık YÖK’ten, Arkeoloji Bölümümüze öğrenci alma talebinde bulunmak için gerekli olan şartları fazlasıyla sağlamış durumdayız” dedi.
- Türkiye’nin En Önemli Üç Kazı Merkezi Aksaray’da -
Arkeoloji Bölümü’nün Aksaray Üniversitesi için son derece önemli olduğuna vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Acar, şöyle konuştu: “Aksaray, Türkiye’deki en önemli üç kazı merkezinin hemen yanı başında bulunuyor. Türkiye’de birçok kazı merkezi var ama bunlar içerisinden bazıları -özellikle rastlanan bulguların uzandığı tarih açısından- çok önemli ve öne çıkan merkezler. Bunlardan Güvercinkayası, Aşıklıhöyük ve Acemhöyük adı verilen üç önemli kazı merkezi, hemen yanı başımızda. Bu merkezlerdeki arkeolojik kazılarda, M.Ö 7-8 bin yılına kadar giden eserler, bulgular ortaya çıktı. Aksaray Müzesi’nde sergilenen bazı eserler, Türkiye’deki kazılarda bulunan en eski eserler arasında yer alıyor.”
- Yanlış Biliniyor; Arkeoloji Bir Kazı Bilimi Değildir -
Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay, konferansının hemen öncesinde, Arkeoloji konusunda yaşanan bir yanlış anlamaya açıklık getirdi. Arkeoloji’nin kazı bilimi olarak bilindiğini ifade eden Doğanay, “Arkeoloji; geçmişte yaşamış insanların yaşam kavgası ve sanat adına ortaya koydukları eserleri tabakasına ve teknolojisine göre sınıflandıran, ait olduğu yeri saptayan bilim dalıdır. Kazı, bizim kullandığımız bir yöntemdir” dedi. Doğanay, kısa giriş konuşmasının ardından, çalışmasının detaylarını anlattı. Zengibar Kalesi’nde henüz tespit aşamasında olduklarının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Osman Doğanay, “Türkiye’de 250 yıldır devam eden arkeolojik kazılar var. Biz de, 20 yıla yakındır, Konya’nın güneyinde sürdürdüğümüz ve altyapısını hazırladığımız projemizi devam ettirmek istiyoruz” dedi.
Konferansı, Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Varol, akademisyenler ve öğrenciler de takip etti.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024