Bu gün işgal altındaki ülkemizi düşmanlardan kurtararak bağımsız bir ülke kurmak için 23 Nisan 1920de kurulan Büyük Millet Meclisi (TBMM)sinin kuruluşundan 5 ay 20 gün sonra 13 Ekim 1920de Şehirlerin atası, yer yüzünde maddi ve manevi ilimin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve teklerin merkezi Demirin dünyada ilk defa kullanıldığı yer.
Yine yeryüzünde ilk beyin ameliyatının yapıldığı ve buğdayın ilk defe yetiştirilmesi başta olmak üzere yer yüzünde maddi ve manevi ilimlerin gelişmesini sağlayan bir çok ilikler ve teklerin merkezi,Selçuklunun Şanlı Başkenti,İyi insanlar ve Zaferler diyarı Aksarayımızın 59 yıl süren ilk ilçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Nolu kanunun resmi gazetede yayınlanarak resmen il oluşumuzun 94. yıl dönümü.
Gazi Mustafa Kemal Paşa Başkanlığında oluşturulan BMM sine Niğde ilini temsilen Aksaraydan katılan Çorakçı Zade Kara Vehbi Bey tarafından dönemin Meclis Başkanı Atatürkün ikna edilmesiyle onun tarafından 13 Ekim 1920de Aksarayın il olmasını isteyen teklif verildi.
Yapılan 40 Nolu teklifin kabulünden 5 ay sonra 21 Mart 1921de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle 59 yıllık ilk ilçelik esaretinden 94 yıl önce bugün kurtularak il olduk.
İLÇE YAPILAN AKSARAYIN KONYA YERİNE NİĞDEYE BAĞLANMASIYLA İKİ DEFA CEZALANDIRILDIK
Aksarayın ilçe yapılırken tarih boyunca bir çok defa il ve ilçe olarak bağlı kaldığı ticaret ve kültürel bağıda olan Konya yerine hiçbir ticari,kültürel bağımızın olmadığı Niğde iline bağlanmamızla iki defa cezalandırıldık.!!!
Daima her yönüyle Aksaraydan geri olan Niğdenin Aksarayı kaybetmemek için gelişmesini engellemesi nedeniyle 1861-1920,1933-89 yılları arasında toplam olarak 115 yıl adeta yeryüzünden kaldırıldık.
Aksarayın her türlü gelişmesinin engellenmesi nedeniyle ilk ilçelik esaretine çarptırılmamızla ilgili kaynaklarda araştırılmadığından bu konuda yeterli bilgiye şimdiye kadar bir türlü ulaşılamadı.
İLK İLÇELİK PRANGASINA ÇARPTIRILMAMIZLA İLGİLİ TEK BİLGİ
TARİHÇİ İBRAHİM HAKKI KONYALINININ KİTABINDA!!!
Bu esaretimizle ilgili olarak ulaşılan tek bilgi 1974 yılında Aksaray Belediyesinin desteğiyle yayınlanan Abideleri ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi kitabında bu konuda 1. Cilt 117. ve 118. Sayfada verilen bilgide OSMANLI DÖNEMİNDE NİĞDEYE BAĞLANMASI başlığı altında verilen bilgide anlatılıyor.
Burada verilen bilgide Selçuklu lar döneminde Konya ile birlikte yazlık Başkent olan Aksaray Beylikler döneminde Karamanoğluna bağlıyken Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise Karaman Eyaletine bağlı Sancak iken İnönü Ansiklopedisinin 8. Fasikülün 373cü sayfasında bulunan bilgiye göre 1861 Yılında Osmanlı döneminde çıkartılan il teşkilatları kanunuyla Konya ilinin Niğde Sancağına bağlı ilçe haline getirildi. deniliyor!
TARİHİN TEKERÜRÜRÜNÜ ÖNLEMENİN YEGANE ÇARESİ ANKARA-POZANTI OTO BANI HİZMETE AÇILMADAN E.90 KARAYOLUNUN GEÇTTİĞİ MERKEZLER VE MÜCAVİR ALANLARINA YOLUN ALTINDAN İNSANLAR,YÜKLER VE ARAÇLARLA HAYVANLARIN GEÇİŞİNİ SAĞLAYACAK YETERLİ SAYI,GENİŞLİK VE YÜKSEKLİKTEKİ ALT GEÇİTLERİDE OLAN BİRER YENİ ŞERİDİN İLAVE İDİLMESİNDE!!!
Tarihli kaynaklar tarandığında ulaşılan bilgilerde tarihin şanlı başkenti Aksarayın ilk ve ikinci ilçelik esaretine çarptırılmasının sebebinin ulaşım hatları dışında kalmasından dolayı olduğu anlaşılıyor.
Gerekli tedbirlerin zamanında alınarak uygulanmaması halinde yakın gelecekte Aksaray için yeniden eski ye dönüşün kaçınılmaz olduğunu belirten hemşerilerimiz beklenen yüksek ihtimalli olumsuzlukların olmamasının yegana çaresinin en azından mevcut ulaşım durumumuzun korunmasından geçtiğini.
E.90IN OTOBANIN HİZMETE AÇILMASINDAN SONRADA CAZİBESİNİ SÜRDÜREBİLMESİ İÇİN AKSARAY ÖNDERLİĞİNDE YOLUN GEÇTİĞİ İLÇELERLE BİRLİKTE BİR ÇALIŞMA GURUBU OLUŞTURULMALI!!!
Vali Şeref Ataklı,Milletvekillerimiz Ali Rıza Alaboyun,Ruhi Açıkgöz ve İlknur İnceöz,Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tüzün,Ak Parti İl Başkanı Abdul Kadir Karatayla birlikte tüm siyasi parti teşkilatlarıyla Meslek Odaları ve STKlara seslenen vatandaşlarımız Çalışmaları hızla devam eden Ankara-Pozantı otobanı hizmete açılmadan E.90 Karayolu için bir çalışma grubu oluşturulmalı.
Bu grup tarafından Şerefli Koçhisar, Evren,Kulu,Cihanbeyli,Ereğli,Altunhisar ve Ulukışlanın Mülki ve Mahalli yetkilileri,Siyasi Partileri ve Meslek Odaları ve STKlarıyla iş birliği yapılmalı.
Bu işbirliğiyle Ankara-Pozantı Otobanı hizmete açılmadan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşülerek E.90 Karayolunun şu anki işlevini devam ettirebilmesi için özelde Aksaray,genelde ise bu yoldan ulaşımını sağlayan diğer ilçeler ile bağlı yerlerin.
Yine bu güzergahta bulunan dinlenme tesisleri ve Petrol İstasyonlarıyla Tamirciler ile yoldan geçenlere hizmet veren diğer esnafların uğrayacağı zararlar.
Ayrıca bu yolun Otobana göre 50 km kısa olması nedeniyle ülkemiz ekonomisinin uğrayacağı yıllık 500 Milyon lira zarar anlatılmalı.
Beklenen olumsuzlukların olmaması için Aksaray-Ankara,Aksaray-Ulukışla arasında ana yerleşim birimleri ve bağlı yerleşim yerlerine yolda seyreden trafik akışını önleyecek tüm yolcu,yük ve hayvanlarla araçların yolun altından karşıya geçmesini sağlayacak 4er şeride göre yeterli genişlik ve yükseklikle sayıda alt geçitlerin yapılması.
Bu geçitlerin yanında yola ilik etapta birer şeridin daha ilave edilmesiyle geliş ve gidiş şerit sayısının 3e çıkartılması yatırım programına alınmalı dediler.
(Haber araştırma, belge, bilgi ve fotoğraflar Gazeteci Ali Genç Arşivi)
9524,03%0,01
37,94% -0,01
42,24% 2,49
3755,81% -1,84
6135,82% -0,88
Aksaray
03.04.2025