AKSARAYIN HAYIRLI EVLATLAR VE ADAMLARI ERVAHTA ANILACAK

AKSARAYIN HAYIRLI EVLATLAR VE ADAMLARI ERVAHTA ANILACAK

AKSARAYIN HAYIRLI EVLATLAR VE ADAMLARI ERVAHTA ANILACAK

27 yıl önce 24 Aralık 1993 günü birlikte geçirdikleri elim bir trafik kazasında arkadaşı Mimar Ahmet Taneri ile vefat eden Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli’nin geçirdikleri kazanın 1. yıl dönümü olan 1994’dün 24 Aralık gününde başlayan ve daha sonra ilimizin hayırlı evlatlarıyla ilimizden olmamalarına rağmen görevleri esnasında var güçleriyle birimizin bin edilmesine direk ve dolaylı olarak katkıda bulunanlarında her geçen yıl listeye eklenenler Perşembe günü  Ervah Kabristanlığı Somuncu Baba Camisi önünde yapılacak programla anılacaklar.  

  26 yıldır aralıksız olarak anma programlarını organize ederek katılımcılarla memleketimizin hayırlı evlatlarıyla memleketimizden olmasalar da görevleri esnasında direk ve dolaylı olarak ortaya koydukları çabalarıyla birimizin bin edilmesine katkıda bulananları anma programlarını düzenleyen  gazeteci-yazar Ali Genç  bugün öğle namazından sonra yapılacak olan 26. anma programıyla ilgili verdiği bilgide;  

   ” Mevla’mız izin verirse Perşembe günü 26.sını yapacağımız anma programımızda;  

  “1-Ortaköylü Hacı Ali Paşa o zamanlar Aksaray’a bağlı bir köy olan Ortaköy’den İstanbul’a gidip Saraya helvacı olarak girdikten sonra çalışkanlığı azmi ve samimiyetiyle yükselerek Paşa olup Abdülhamit Hanın baş yaveri olan.  

  Paşa olduktan sonra memleketi Aksaray’ı unutmayarak 300 yıl içtiği  Uluırmak suyundan EkecikSıra Dağlarının Küçük Ekecik(Tavşan Dağı)ından getirdiği tatlı suyu her mahallemize birer çeşme yaparak kurtarmasının yanında Ulu Camiye şadırvan yaptırıp Ali Baba Türbesini yaptırması, Debbağlar Köprüsünü yeniden yaparcasına restore ettirmesi.  

  Paşa hamamını yaptırması, Ortaköy’e şu anki Belediye binasının bulunduğu yere ilkokul ve halen ibadet açık olan  Ortaköy Parkı içindeki Caminin yapılması başta olmak üzere ilimize birçok hizmetlerin verilmesini sağladığından.  

2-Atatürk Aksaray’ın 1845-1920 arasında 75 yıl süren 1. ilçelik esaretinden kurtarılması için Dr Adnan Adıvar ve Halide Adıvar aracılığıyla kendisiyle tanışıp 1. ilçelik esaretinden kurtarılması konusunda Vehbi Çorakçı’nın kendisini ikna etmesiyle 13 Ekim 1920 günü BMM’ sinde kabul edilen 40 Numaralı Kanun teklifini vermesinden.  

 3-Vehbi Çorakçı Büyük Millet Meclisine o zaman bağlı olduğumuz Niğde adına katılan o zamanki ülkenin en zenginlerinden olmasının yanında cömertliğiyle de ün salması, bu cömertliğiyle binlerce devesini üstündeki yüküyle Milli Mücadeleye bağışlaması.  

  Dr. Adan Adıvar ve eşi Halide Edip Adıvar ile kurduğu samimiyetle onlar vasıtasıyla geleceğin Atatürk’ü Meclis Başkanı Mustafa Kemal Paşa ile tanışarak kendisini ikna ederek Aksaray’ın hiçbir zaman hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 1845-1920 yılları arasında 75 yıl süren 1.ilçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan kanunun Atatürk tarafından Meclise teklifini sağlaması.   

  Aksaray’ın il olmasından ve Milli Mücadelenin kazanılmasından sonra Aksaray şehri ve genelinde başta Azmi Milli Un Fabrikası, fabrikaya elektrik sağlayan Hidroelektrik Santralini kurdurarak Aksaray’ın bu enerjiyi aydınlatma ve sanayide kullanan iki elin parmaklarını geçmeyen yerleşim yerlerinin arasına girmesini sağlaması.  

   Vilayet meydanındaki üç tarihi bina, Aksaray Lisesi, Halk Kütüphanesi ve Vilayet Matbaası Binası ile Yollar İdaresi Binasıyla birlikte sayısız eserlerin ilimiz merkezinde oluşturulmasını sağlamasından.   

   4, 5- Dr. Adnan Adıvar ve Halide Edip Adıvar Aksaray’ın hayırlı evladı Vehbi Beyi Atatürk’le tanıştırarak Atatürk tarafından 75 yıl süren 1. ilçelik esaretinden kurtulmamıza vesile olmalarından.  

   6-1. Meclisin Burdur Milletvekili Soysallı İsmail Suphi Atatürk tarafından teklif edilen il olmamızı sağlayan 40 numaralı kanunun görüşülmesi esnasında söz alarak yaptığı konuşmayla Aksaray’ın istikbali için Çakmak Tren İstasyonuna demir yolu ile bağlanmasını istemesi.  

  2008 yılında bu konuda başlattığımız ve şu anda ihale aşamasına gelen kampanyamıza ilham vermesinden.  

  7-Medeni Berk babası Aksaraylı bir asker olan ve babası Medine de görevliyken orada doğduğu için Medenilenmiş anlamına gelen  “Medeni” ismi verilen Menderes hükümetinde Bayındırlık Bakanı olur olmaz Mamasın Barajını yaptıran ve Topakkaya Beldemizi kurduran.  

   Başbakan Yardımcısı olunca Aksaray’ın il olması için çalışma başlatan fakat 27 Mayıs 1960’da milletin ekmeğini yiyenlerin emrinde olduklarının talimatıyla yapılan darbe ile gerçekleştirilmeyen bu hizmet için canını dişine takmasından.  

    8-Oğuz Demir Tüzün Milletvekili olarak 1 Nisan 1964 tarihinde verdiği  Aksaray’ın il olması konusundaki teklifiyle konuyu gündeme getiren verilen teklifi Meclis Bütçe ve İç İşleri Komisyonlarında kabul edilen, fakat Adana milletvekili  Kemal Sabriibrahimoğlu’nun muhalefet şerhi nedeniyle kanunlaşmayan teklifi veren.  

    Ayrıca başta ilimizin sahip olduğu kumun cam fabrikası yapılarak değerlendirilmesi ile Akdeniz’deki ürünlerin örselenmeden Ankara ve İstanbul’a taşınabilmesi için Aksaray’dan geçen bir tren hattının kurulması olmak üzere istikbalimiz için birçok hizmetin getirilmesi için çalıştığından.  

     9- Ömer Kaşif Nalbantoğlu şehir merkezinde Askerlik Şubesi ve Jandarma ile şimdilerde Aile Hekimliği Binası olarak kullanılan 1 Numaralı Sağlık Ocağı ile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Binasının ve arkasındaki devlet korumasında çocukların bulunduğu binaların ve Güreş Merkezi Binasını yerine bağışlaması.  

    Bu bağışıyla Askerlik Şubesinin kapatılmasını önlemesi ve Aksaray’da makineli tarımla Ayçiçek tarımına öncülük etmesi Bulgaristan’dan Aksaray’a geldiği andan ömrünün sonuna kadar memleketimize maddi ve manevi sayısız hizmetler vermesinden.  

   10- 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal 1983 yılının Ekim ayının sonunda sabah yaptığı Adana Mitinginde bozulan moralinin partisine ısrarlı davet sonunda getirip 5. kurucusu yapıp seçimlerden ve teşkilatlandırmadan sorumlu Genel Başkanlığına getirdiği Mehmet Altınsoy’un çabasıyla Aksaray’ın günümüz 15 Temmuz Milli İrade Meydanını hınca hınç dolduran hemşerilerimizle morali yerine gelen.  

   Bu arada meydanda gördüğü o zaman 2 olan tarihi binaları görmesi ve bunların ne olduğunu Mehmet Altınsoy’a sorunca bunların vilayetlikten kalan konaklar olduğunu öğrenmesi ve bunun üzerine hükümet olduklarında Aksaray’ın il yapılmasını söyleyen.  

  O tarihten itibaren Altınsoy ile geliştirdikleri ortak stratejiyle Aksaray’ımızın 56 yıl süren 2. ilçelikten kurtarılmasını sağlamasından.  

   11- Mehmet Altınsoy ilk Diyanet İşleri Başkanlığından da sorumlu ilk devlet bakanlığında o zamana kadar cemaatin ianesiyle geçinmeye çalışan camii imamları ve müezzinlerini emekliliği ve sosyal güvencesi de olan birer onurlu devlet memuru olmaların sağlayan kanunun çıkartılmasını sağlayan.   

   Ankara’nın ilk büyük Şehir Belediye Başkanı olarak trafik, hava kirliliği ve şehrin tamamında içilebilene yeterli ve bol içme suyuna kavuşturması başta olmak üzere başkentin kara bahtını ak etmesi.  

  Aksaray’ı ise Turgut Özal ile birlikte geliştirdiği stratejiyle ve bunu istikrarlı şekilde sabırla yürüterek 8. Cumhurbaşkanımız milletimizin Şehit Başbakan Adnan Menderes’ten sonraki 2. adamı Turgut Özal ile birlikte Aksaray’ı 56 yıllık ilçelik esaretinden kurtarması ve bakanlığı ile belediye başkanlığı, 3 dönem milletvekilliğinde ilimizin birinin bin olmasın için sarf ettiği çabadan.  

  12-ANAP Grup Başkanvekili Raşit Daldal’ın Aksaray’ın 1933-89 yılları arasındaki 56 yıl süren 2. ilçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 3578 sayılı kanun hükümet tasarısı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine gelmesinden sonra canını dişine takması, kanunda bir sıkıntının olmaması için ölen ablasının cenazesine bile katılmaması.  

  Kanunun kabul edilmesinden sonra il birim amirliklerinin kurulması, binaların alınması veya kiralanması, tefrişatları, araç ve gereçlerinin alınması, kadrolarının atanması, Eskil Beldesinin ve Ağaçlı Beldesinin Gülağaç İlçesi yapılmasını sağlaması ve Atatürk Bulvarının açılabilmesi için Uluırmak üstüne Bayındırlık Bakanlığına köprü yaptırmasından.   

 13- Kaymakam Yüksel Özden 1973-78 arasında 5 yıl boyunca birimizin bin yapılmasını kamu kaynağı almadan o zamanki Aksaray ilçesi kırsalında gittiği belde, köy ve mezralarda dile getirilen ihtiyaçların çoğunu elinde hiçbir ödenek olmadığı halde talepte bulunanları motive ederek, nadiren de olsa başta DSİ ile Topraksu ve Endüstri Meslek Lisesi imkanlarını kullanarak istenenleri zamanında gideren olarak Aksaray’ın il olmasından bu yana aradan geçen 31 yıllık zaman içinde yeri doldurulamayan hizmetleri vermesinden.  

  14-Vali Ünal Özgödek görevi boyunca başta Milli Eğitim yatırımları, günümüz 15 Temmuz Milli İrade Meydanındaki yıkılmaya yüz tuttuğu için terk edilen 2 tarihi binayı en güzel şekilde restore ettirerek yıkılmaktan kurtarmasının yanında daha önce yıkılan çarşı tarafındaki üçüncüsünü de aslına uygun şekilde yaptırması.  

    Kurşunlu Camisinin günümüzdeki haliyle yapımı için önderlik etmesi, Taptuk ve Yunus Emre Türbelerinin yapımı, Hamam Boğazında bakımsızlıktan yıkılan modern termal tesisin yapımı başta olmak üzere o zamanki Aksaray İlçesine kazandırdığı hizmetleriyle Niğdeliler tarafından “Aksaray’ın Valisi” olarak isimlendirilen fiiliyatta olmasa da Aksaray’a yapılmasına vesile olduğu hizmetleriyle resmiyette olmasa da pratikte gerçekten de Aksaray’ın ilk valisi olması.  

  15- Gazeteci-Yazar Mahir Südemen Hoca köşe yazılarıyla geçmişimize ayna tutan öğretmenliği ve gazeteciliğinde Aksaray’ımızın birinin bin olması için çaba sarf etmesinden.  

 16-Gazeteci-Yazar Çapan Tekeli vilayetlik mücadelesinin ilk kıvılcımını 1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde 1980 Genel Nüfus sayımı sonuçlarını incelediğimde Aksaray’ın o zamanki 67 ilinin 31’inin merkez ilçesinden hem nüfusumuzun fazla, hem de yüz ölçümümüzün de büyük olduğunu belirlememle hazırladığım belgenin verdiği ilhamla birlikte ilk il olma manşetini Aksaray Gazeteciler Cemiyetimizin  1987 Ramazan Bayramı gazetesiyle başlatmamızdaki birlikte verdiğimiz kararımızdaki ortaklığı.  

 Bu manşetle başlayan çalışmamızı birlikte il olmamızı sağlayan kanunun 15 Haziran 1989 da kabulüne kadar bu mücadelemizi birlikte isimlerini il olma yıl dönümlerindeki bir çok yazımda verdiğim bize Aksaray’la birlikte Ankara, Konya ve İstanbul’dan destek olanlarla aralıksız olarak yürüttüğümüz çalışmalarımızın içinde olması.  

   Vilayet olmamızdan sonrada ihtiyacımız olan hizmetlerin alınması için birlikte çalışmamızdan ve geçirdiği elim bir trafik kazasında arkadaşı mimar Ahmet Taneri ile vefat ettiği 24 Aralık 1993’e kadar il dönümlerin birlikte kutlayarak konuyu zinde tutmamızdan.  

   17- İsmail Baysal Eğitimci ve siyasetçi İGM’nin seçimle gelen ilk başkanı hayatını Aksaray’ımızın birinin bin olmasına adaması.  

   İlköğretim Müdürlüğü esnasında eğitim kalitemiz ve öğretmen açığının olabildiğince azaltılması çabaları, Yeşilova Belediye Başkanlığındaki samimi çabaları ve İGM Başkanı olarak ilimiz genelinde kurumun hizmet sahası içinde bulunan sıkıntıların en aza indirilmesi çabalarından.  

   18-Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı yıllarca ilimiz genelinde sahada yaptığı araştırmalar, ayrıca ülkemiz genelindeki kütüphaneler ile arşivlerde yaptığı çalışmayla halen elimizdeki en kapsamlı Aksaray Tarihi kitabı olan “Abideleri ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi” isimli 1973 yılında  o zamanki Aksaray Belediye Başkanı Muhammed Taki Tatlıpınar döneminde hazırlanan kitabıyla geçmişi  o zaman ve o zamanı da geleceğe aktaran kitabı yazmasından.  

    19- Besim Atalay 1. Meclise Kütahya Milletvekili olarak katılan, Aksaray’ın 1920 yılının 13 Ekim’inde 75 yıllık 1. ilçelik esaretinden kurtarılarak il olmasını sağlayan kanun BMM’sinde görüşülürken söz alıp Niğde de Milli Eğitim Müdürlüğü yapması nedeniyle Aksaray’ı bilen olarak Selçuklular zamanında şehrimizin 20 ile 25 bin hane olduğunu.  

    Osmanlı Devleti zamanında 1469-71 yıllarında Aksaraylıların tamamına yakının İstanbul’a götürülmesi başta olmak üzere bu devlet döneminde gereken önemin verilmemesi nedeniyle nasıl geriletildiğini.  

  İlçe yapılarak Niğde İline bağlanılmasından sonra Osmanlı genel bütçesinden Niğde İline Aksaray adına gönderilen ödeneğin Niğde’ye nasıl harcandığını anlatmasının yanında il olmamızdan sonra iki dönem Aksaray Milletvekilliği yapması ve bu esnada Türk Dil Kurumunun kurulmasında görev alarak İmla Kılavuzunun hazırlanmasına katılması.  

  Bu çalışmalarda günümüzde” İstanbul Türkçesi” olarak bilinen ağızın aslında İstanbul’un ilk Türk ve Müslümanlarının şehrimizden gidenler olmasından dolayı burada konuşulan dilin Aksaray Türkçesi olması nedeniyle şehrimize gelerek hazırlatması.  

   Ayrıca 20 Mart 1933 günü 2197 sayılı kanunla ilçe yapılmak istenmemiz karşısında Aksaray’ın kendi evladı olan milletvekili umursamazken yaptığı konuşmada bunun yanlışını dile getirmesinden.  

  20- Aksaray ilinin ilk Valisi Sabri Karter 1920-33 yılları arasındaki ilk vilayetliğimiz esnasında önce Aksaray mutasarrıflığına ardından ise 1923 yılında mutasarrıflıkların il haline getirilmesiyle Aksaray’ın il olması.  

   İlimiz valiliğini başarılı şekilde yürütmesi bulunduğu her yerdeki başarılarının ilimi zinde birinin bin olması için aynı samimi çalışmayı yapmasının yanında genç Cumhuriyetin kuruluşu esnasında sayılı hizmetlerinin yanında araştırmaya doymayan bu münevver, müdekkik olarak kaleme aldığı ve vefatından sonra vasiyeti gereği eşi tarafından Halk Evi Müdürü Bayram Ali Gürün’e teslim edilen ve evlatları tarafından teslim edilen Tarih araştırmacısı Mustafa Fırat Gül tarafından yayınlanan bu eseri yazmasından.  

  21-Ahmet Kadıoğlu Aksaray Belediye Başkanlığı esnasında şehrimizin Kurtuluş Mahallesinin kurulmasını sağlamasının yanında şu anda bir kısmı elimde bulunan Ihlara Vadisinin ve diğer tarihi yerlerimizin fotoğraflarını çektirerek ve tarih araştırmacısı Mustafa Fırat Gül tarafından kendisiyle ilgili verilen bilgide döneminde bir sinema filmi çekildiği.  

  Çekilen bu sinema filminde 15 dakika Aksaray’ı görüntülü olarak anlatmayı sağlamasından.  

22-Bayram Ali Gürün Aksaray Belediye başkanlığı esnasında şehir içinde temizliğin sağlanabilmesi için koyduğu kararları en disiplinli şekilde uygulaması.  

   Bunları uygularken kendi akrabalarına bile en ağır cezaları kesmesi.  

   CHP’den Milletvekili seçilmesine rağmen Demokrat Parti tarafından Aksaray’ın il yapılma çalışmalarının başlatılması üzerine partisinden istifa ederek Demokrat Partiye katılması ve darbeden sonra ise büyük sıkıntılar çekmesine rağmen davasından vazgeçmemesinden ve ömrünün sonuna kadar bir demokrat olarak mücadele etmesinden.  

  Aksaray iliyle ilgili tarihi belgeleri araştırması ve bulunanları muhafaza etmesi nedeniyle insanların üstünde bu konuda oluşturduğu olumlu etkiyle şehrimiz ve ülkemiz genelinde ilimizle ilgili elinde belge olanların değerlendirilmesi için kendisine teslim edilmesi ve kendisi tarafından da bunları başta Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı olmak üzere bizimle ilgili yazılan kitaplarda değerlendirilmesini sağlamasından.   

   23-Mehmet Dalkılıç Aksaray’ın köklü ailelerinden Alibeyoğullarından olan Dalkılıç Aksaray tarımı ve hayvancılığının gelişmesine yaptığı katkının yanında başkanlığına kadar ihata duvarı içinde olmadığından hayvanlar tarafından çiğnene Ervah Kabristanlığının etrafına duvar ördürerek ve şu anki yeşil durumuna getirmesi.  

    Başkanlığı döneminde Helvadere’den tatlı su getirtmesi ve bir çok yolların açılmasını, Ulu Camii önüne bizim çocukluğumuzda gelip su içtiğimiz Çinili Şadırvanı yaptırması, şehir içinde başlattığı asfaltla çalışmaları ve benzeri birçok hizmete vesile olmasından.  

  24-Muhammed Taki Tatlıpınar 1973-80 arası Aksaray Belediye Başkanlığı yaparken o zamana kadar varillerde kaynatılan ziftin çakılla karıştırılmasıyla elde edilen asfaltlama yönteminden bunu makineli hale getirmek için şu andaki Zafer Mahallesinde Valilik Konağı ile İl Emniyet Müdürlüğü ortasına denk gelen yerde asfalt şantiyesi kurarak daha fazla yolun asfaltlanmasını sağlaması.  

   Yeni aldığı iş ve hizmet araçlarıyla hizmetlerin hızlandırılmasını sağlaması, şehir genelinde onlarca yeni trafo ile en uzak semtte bile elektriği kullanan abonelerin daha iyi şekilde bu enerjiden yararlanmalarını sağlaması,  iki adet belediye iş hanını yaptırması, döneminde ülkemizin en büyük belediye binalarından olan günümüzde de kullanılan belediye sarayını yaptırması.  

   Şehir içindeki birçok sokağı yolu çamurdan kurtarması çalışmaları ile içme suyunun yeni kaynaklardan beslenilmesini sağlarken aynı zamanda Aksaray’a bağlı belde ile köylerinde istenen hizmete kavuşturulmasını sağlama çabalarının yanında bunların açılışlarında vatandaşlarımızın yanında olmasından.  

  25-Mehmet Emin Gürün Bayram Ali Gürün’ün oğlu olan ve Muhammed Taki Tatlıpınar döneminde Belediye Başkanvekilliğinde bulunan,1983 yılında kurucu ilçe başkanı olduğu ANAP’tan Aksaray Belediye Başkanı seçildikten sonra belediyenin tek bir kör kuruşunun bile gereksiz yere harcanmasına rıza göstermemesi.  

   Seçimler öncesi bile kendisinden seçime katkı için parti teşkilatı tarafından istenen asfalt ve benzeri hizmetleri alt yapıyı bitirmeden isteneni yerine getirmeyerek milli servet hebasına izin vermemesi.  

    Yıllar önce projesi tamamlanmasına rağmen bitirilinceye kadar sebep olacak olumsuzluklar nedeniyle girilmeyen kanalizasyon çalışmalarını cesaretle başlatıp başkanlık dönemi içinde önemli ana arterlerini tamamlatması ve Kerbelaya dönen Aksaray’ı  Ahmet Er’in Başkanlığına kadar yetecek bol içme suyuna kavuşturması başta olmak üzere vesile oluğu hizmetlerinden.  

  26- İş adamı Mithat Gürsoy Şehrimiz Hasas Mahallesinde günümüzde Cuma Pazarının bulunduğu yere yakın olan Hasasın harman yerine eşi ve kendisi adına birer okul yaptırması.  

   Aksaray’ın il olması çalışmalarını sürdürdüğümüzde siyasetçilere kamuoyu desteği sağlamak  maksadıyla çıkarttığımız gazetelerin basım giderlerinin karşılanabilmesi için talebim üzerine beni  İstanbul’daki hemşerilerimize teker teker götürerek buralardan o zamanın şartlarında ihtiyacımızı karşılayacak kadar ilan ve reklamı almamızı sağlamasının yanında kendi iş yerinden de hatrı sayılır bir prestij reklamını vermesinden.  

  27- Aşık Mehmet Akça(Aşık Molla) başta “Osman Ağabey Evde Mi?” Türküsü olmak üzer halen Türkiye Radyo ve TV’lerinde söylenen bir çok sevilen türküyü ve bir çok şiirini yazması ve bunları içine alan kitapları yazmasından.  

  28- Kamber Demir Aksaray şehir merkezinde babası adına Hacı Mustafa Demir İlkokulunu, kendisi adına Kamber Demir Lisesini, kendisi ve eşi adına Kamber-Gülizar Demir İlkokulu, kendi adına Kamber Demir İlkokulu ve Eski Hastane kampüsünde bulunan uzun yıllar birçok servisin bulunduğu binayı yapması, kardeşleriyle öğrencilere yardım için bir vakıf kurması başta olmak üzere köyü, ilimiz ve ülkemizdeki bir çok hayır işlerini gerçekleştirmesinden.  

   29- Gazeteci Mahmut Sabah 1987 yılının Ramazan Bayramı gazetesinde başlattığımız il olma çalışmamızı kanunun çıkmasına kadar sürdürürken yayınlarımızda bize var gücüyle Kayseri Bölge Müdürü olduğu Hürriyet Gazetesi ve bu gazeteye bağlı olan Hürriyet Haber Ajansıyla Hürriyet Grubunun tüm yayınlarında bu konudaki haberlerimizin yurt içi ve dışındaki baskılarında yayınlanmasını sağlamasındaki ve şehrimizin birinin bin olması için her konuda yazılan haberlerimizin en iyi şekilde yayınlanmasına olan katkılarından.  

    30 Gazeteci Cengiz Kaluç tarafımdan 1980 yılı Genel Nüfus sayımı sonuçlarını yayınlayan kitaptan faydalanarak hazırlanan Aksaray’ın o zamanki  Türkiye’nin 67 ilinin merkez ilçelerinden hem nüfusunun fazla olduğu, hem de yüz ölçümünün de büyük olduğunu kanıtlayan ve 1985 yılında güncellediğim belgenin verdiği ilhamla  il olmamız için attığımız ilk manşeti yazarak bu konudaki çalışmamıza sayfa sekreteri olduğu Son Havadis Gazetesinde vilayetlik kıvılcımını yaktığımız 1987 yılının Ramazan Bayramı Gazetesinde elimdeki belgeye dayanarak “54 Yıldır Söyleye, Söyle Dilimizde Tüy Bitti” üst başlığı ve “Vilayetlik Hakkımız Verilsin Artık” başlığıyla vilayet kanunumuzun kabul edilmesine kadar süren çalışmalarımızın önüne açmasından dolayı anacağız.” dedi.   

  



  • Perşembe 15.1 ° / 4.2 ° Güneşli
  • Cuma 15.4 ° / 9.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.2 ° / 8.6 ° Güneşli
  • BIST 100

    9293,99%2,90
  • DOLAR

    34,48% 0,06
  • EURO

    36,42% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2953,86% 0,65
  • Ç. ALTIN

    4949,95% 0,45

Aksaray

21.11.2024

  • İMSAK 05:59
  • GÜNEŞ 07:25
  • ÖĞLE 12:35
  • İKİNDİ 15:12
  • AKŞAM 17:35
  • YATSI 18:55
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

İŞKUR’DAN 7 KİŞİLİK İŞGÜCÜ UYUM PROGRAMI DESTEĞİ

Bahçeli’yi Ziyaret Eden Alkan: “Liderimizin Emrindeyiz”

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

Aksaray’da Yapılan Uyuşturucu Operasyonunda 3 Kişi Uyuşturucu Maddesiyle Birlikte Yakalandı

AKSARAY BELEDİYESİ SU SAYAÇLARINDA OLUŞABİLECEK DONMALARA KARŞI VATANDAŞLARI UYARDI

Sağlıklı Hayat(Yaşam) sağlıklı toplum için anlamlı etkinlik

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 11 10 0 1 21 31
2.Fenerbahçe 11 8 1 2 18 26
3.Samsunspor 12 8 3 1 11 25
4.Eyüpspor 12 6 2 4 7 22
5.Beşiktaş 11 6 2 3 9 21
6.Göztepe 11 5 3 3 6 18
7.Sivasspor 12 5 5 2 -3 17
8.İstanbul Başakşehir 11 4 3 4 3 16
9.Kasımpaşa 12 3 4 5 -3 14
10.Konyaspor 12 4 6 2 -6 14
11.Antalyaspor 12 4 6 2 -9 14
12.Rizespor 11 4 6 1 -9 13
13.Trabzonspor 11 2 3 6 -2 12
14.Gazişehir Gaziantep 11 3 5 3 -3 12
15.Kayserispor 11 2 3 6 -5 12
16.Bodrum FK 12 3 7 2 -6 11
17.Alanyaspor 11 2 5 4 -5 10
18.Hatayspor 11 1 7 3 -8 6
19.Adana Demirspor 11 0 9 2 -16 2