Tarih: 22.12.2018 10:31

Aksaray´ın Hayırlı Evlatları Ve Adamları Pazartesi Günü Anılacak

Facebook Twitter Linked-in

    1995 yılında merhum Gazeteci-Yazar Çapan Tekeli ve birlikte geçirdikleri trafik kazasında vefat eden Mimar Ahmet Taner inin kabirleri başlarında 1995 yılında anılmalarıyla başlayan ve daha sonra ise Aksaray´a maddi ve manevi hizmetleri olanların her geçen yıl ilave edilerek artan Aksaray´ın  Hayırlı evlatları ve Aksaraylı olmasalar da ilimize maddi ve manevi hizmetleri bulunanlar  Pazartesi günü Ervah Kabristanlığında öğle Namazının ardından anılacaklar.

   1995´den itibaren 24 yıldır bu anma programlarını kesintisiz olarak ve her geçen gün yeni hizmet edenleri listeye katarak sayılarını arttırarak devam ettirdiklerini belirten Gazeteci-Yazar Ali Genç anma programıyla ilgili verdiği bilgide? Dönemin ANAP Grup Başkan vekili Raşit Daldal,  vilayetlik mücadelesinin kıvılcımını birlikte yaktığımız ve kanunun TBMM´sinde kabul edilmesine kadarda bu mücadelemizi birlikte bize destek olanlarla aralıksız olarak yürüttüğümüz, Vilayet olmamızdan sonrada ihtiyacımız olan hizmetlerin alınması için birlikte çalıştığım Gazeteci-Yazar can kardeşim ve meslektaşım merhum Gazeteci-Yazar Çapan Tekeli´yi.

     Köşe yazılarıyla geçmişimize ayna olan Gazeteci-Yazar merhum Mahir Südemen hocamızı ,hayatını Aksaray´ımızın birinin bin olmasına adayan İl Genel Meclisimizin ilk seçimle gelen başkanı olan eğitimci-siyasetçi İsmail Baysal ile yine kaçtığı Bulgaristan´dan Aksaray´a geldiği andan ömrünün sonuna kadar memleketimize maddi ve manevi sayısız hizmetler veren Kaşif Nalbantoğlu´nu kabirlerinin başında.

   Aksaray´ı 300 yıl içtiği ırmak suyundan kurtarmasının yanında ilimize birçok hizmetle veren Sultan Abdülhamit Hanın başyaveri Ortaköylü Hacı Ali Paşa´yı, Aksaray´ımızın 1. İlçelik esaretinden kurtarılmasını sağlayan 40 Numaralı kanun teklifini veren BMM başkanı ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ü.

  Aksaray´ın hiçbir zaman hak etmediği, asla ve asla da hak etmeyeceği 59 yıl süren 1.İlçelik esaretinden kurtulmasını sağlayan kanunun çıkartılmasının  sağlanması başta olmak üzere Aksaray şehri ve genelinde başta Azmi Milli Un Fabrikası ,Vilayet meydanındaki üç tarihi bina ,Aksaray Lisesi, Halk Kütüphanesi ve Vilayet matbaası binası ile  Yollar idaresi binası olma üzere sayısız eserlerin oluşturulmasını sağlayan Vehbi Çorakçı ´yı,  Mamasun Barajını yaptıran ve  Topakkaya beldemizi kurduran Medeni Berki.

    1 Nisan1964 tarihinde verdiği  Aksaray´ın il olması konusundaki teklifiyle konuyu gündeme getiren verilen teklifi Meclis Bütçe ve İç İşleri Komisyonlarında kabul edilen ,fakat Adana milletvekili  Kemal Sabriibrahimoğlunun muhalefet şerhi nedeniyle kanunlaşmayan teklifi veren Oğuz Demir Tüzün´ü.

   Aksaray´ımızın 2. İlçelikten kurtarılmasının baş mimarı Mehmet Altınsoy´la, 8. Cumhurbaşkanımız milletimizin Şehit Başbakan Adnan Menderes´ten sonraki 2. Adamı olan Turgut Özal´ı

     Yeri doldurulamayan Mülkiyeli Kaymakam Yüksel Özden, görevi boyunca başta Milli eğitim yatırımları olmak üzere o zamanki Aksaray ilçesine kazandırdığı hizmetleriyle Niğde´liler tarafından ?Aksaray´ın Valisi? olarak isimlendirilen Vali Ünal Özgödek ve yıllarca ilimiz genelinde  sahada yaptığı araştırmalar, ayrıca ülkemiz genelindeki Kütüphaneler ile Arşivlerde yaptığı çalışmayla elimizdeki en kapsamlı Aksaray Tarihi kitabını yazan Tarihçi İbrahim Hakkı Konya´lıyı.

   Aksaray´ın 1. Vilayetliğinde Vehbi Çorakçı ile Atatürk´ü tanıştırıp vilayetliğimizin yolunun açılmasını sağlayan Doktor Adnan Adıvar ve eşi Halide Edip Adıvar ile vilayetlik kanunu görüşülürken yaptığı konuşmayla Aksaray´ın istikbali için Çakmak Tren istasyonuna demir yolu ile bağlanmasını isteyerek 2008 yılında bu konuda başlattığımız kampanyamıza ilham veren1. Meclisin Burdur üyesi Soysallı İsmail Süphi yi ise gıyaplarında yapacağımız dualarla anacağız.

    Bu toplantıya ilimizin tüm atanmış ve seçilmişleriyle Meslek Odaları ve STK yetkilileriyle mensuplarını ve Gazetecileri bekliyoruz? dedi.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —