Aksaray'da Sinama Günlerinde Çobanlık Konuşuldu

Aksaray

Sinema Günlerinde Çobanlık Konuşuldu

Aksaray Ticaret Borsası üyeleri, üretici ve yetiştiriciler için sinema günleri düzenlendi. Katılımcılara patlamış mısır ve tatlı ikram edildi.Aksaray Ticaret Borsası Konferans salonunda düzenlenen sinema günlerine Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, Aksaray Ticaret Borsası Üyeleri, Kursiyerler, Üreticiler ve Yetiştiriciler katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce verilen Sürü Yöneticiliği Eğitimine katılan kursiyerlere ve katılımcılara “Anadolu’da Koyunculuk ”adlı Sinema filmi izletildi. Katılımcılara hitaben konuşan Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök çobanlığın önemine değinerek şu ifadelere yer verdi.

Özkök “ Türkiye’nin birçok yerinde düzenlenen toplantılara katıldım. İşimin çobanlık olduğunu her zaman dile getirdim. Hatta bazıları estağfurullah diyor. Çobanlık peygamber mesleği benimde ekmeğim rızkım çobanlıktır diyorum. Ben bundan gurur duyuyorum. Yaptığınız işin önemine varmanız gerekiyor. Küçük bir iş yapmıyorsunuz.

“ÇİFT İLE KOYUN GERİSİ OYUN”

Atalarımızın her dediği yaşantımızda karşımıza çıkmaktadır. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanlarımızın hiçbir zaman aç kalmayacağını, çoluğunun çocuğunun rızkını temin etmede zorluk çekmediğini görmekteyiz. Geldiğimiz süreçte hem çobanız ve çoban bulmakta zorluk çekiyoruz. Çalışacak insan bulmakta zorluk çekiyoruz. O sıkıntının da tamamen sizlerden kaynaklandığını düşünüyorum. Çobanlığın ne kadar önemli olduğunu bizler anlatamamışız. “Vay Hayvancılık mı? “ diye elimizin tersi ile kenara bırakma gayesine girmişiz.  Şu an itibari ile yaptığımız işin ne denli önemli olduğunu anladık. İşimize sıkı sarılalım.  Gelecek nesillerimize de sevdirelim.  Hepinizin ürettiği ürünlerin bereketli olmasını diliyor teşekkür ediyorum” dedi.

YAPTIĞINIZ İŞTEN UTANMAYIN

Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, kendisinin de köyde yaşadığını ifade ederek “ köyde en kötü iş sığır çobanlığıdır, daha sonra koyun çobanlığı, sonra ise kır bekçiliğidir. Halen de böyledir. Elinden bir iş gelmeyen insanların bu işleri yaptığı yönünde bir algı var ama bu böyle değil. İşin temeli ekonomiktir. Bu işten para kazanıldıkça, hayvan para ettikçe gelir düzeyi arttıkça çobanlığında kalitesi toplum içindeki yeri de arttı.

MESLEK PARA KAZANIRSA İRTİBAR GÖRÜR

Şimdi herkes koyunculuğa merak salmaya başladı. Son 7-8 yıldır para kazanmaya başladı. Para kazandığı içinde itibar görüyor.  Kısacası meslekten para kazanırsan itibarlı, kazanmazsan itibarsızdır.

OĞLAN GÜDER GELİN SAĞARSA KOYUN KOYUNDUR, EL GÜDER EL SAĞARSA KOYUN OYUNDUR

Artık herkes de kendi işini yapmak zorunda. Dışardan çoban tutma işi de neredeyse bitti. Hani bir laf var “Oğlan Güder Gelin Sağarsa Koyun Koyundur, El Güder El Sağarsa Koyun Oyundur” diye alında çobanlık işi bu noktaya doğru gidiyor. İsmi çobanlıkta olsa bizlerde para kazandıkça inşallah itibarımız artacaktır diyorum. Bu gün burada bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Saygılar sunuyorum” dedi.

ŞEHİR DİNAMİKLERİ İLE ÇALIŞIR

Aksaray’ın % 80’inin tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav, istihdamın %42,2’ sinin de tarımda istihdam edildiğini ifade etti.

Saklav “ ilimizde valimizin himayelerinde STK başkanlarımız ile sinerji oluşturarak “Şehir dinamikleri ile çalışır” düsturu ile sizlere hizmet etmeye çalışıyoruz.

İNSANLARIMIZI DOĞDUĞU YERDE DOYURMAK İSTİYORUZ

Bakanlığımızın şöyle bir hedefi var insanlarımızı doğduğu yerde doyurmak istiyoruz. Böyle bir hedef içinde sizlerin çobanlık, çiftçilik ve tarım yapmanız gerekiyor. Bizlerde sizlerin hizmetkârıyız. Biliyorsunuz son ili yılda yaklaşık 150’ye yakın kurs açtık. 5000 kişiyi belgelendirdik. Buradaki amacımız çiftçimizi alternatif gelir kaynakları oluşturup, asli kaynakları ile birlikte geçimini sağlayıp hem ülke ekonomisine hem de milli ekonomiye katkı sağlamasını istiyoruz. İnşallah bu kurslar ve etkinlikler devam edecek. Bu kursların açılmasında vesile olan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanımız Mahmut Aktürk’e, bu yerleri bizlere tahsis eden Aksaray Ticaret Borsası Başkanımız Hamit Özkök’e teşekkür ediyor, hayırlı uğurlu olsun diyor hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.Çekilen hatıra fotoğrafı sonrası etkinlik son buldu.



  • Çarşamba 21.5 ° / 9.2 ° Güneşli
  • Perşembe 26 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Cuma 28 ° / 15.9 ° Güneşli
  • BIST 100

    9514,01%-1,6
  • DOLAR

    38,88% 0,11
  • EURO

    44,13% 0,61
  • GRAM ALTIN

    4146,39% 0,92
  • Ç. ALTIN

    6626,03% 0,00

Aksaray

21.05.2025

  • İMSAK 03:39
  • GÜNEŞ 05:21
  • ÖĞLE 12:45
  • İKİNDİ 16:38
  • AKŞAM 20:00
  • YATSI 21:35
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

ASÜ’lü Güreşçiler Ünilig Türkiye Şampiyonası’nda Madalyaları Topladı

ASÜ Öğrencilerinden Tarım İşçisi Çocuklara “İz Bırakan Dokunuş”

Aksaray’da Yaya Güvenliği İçin Yeni Üst Geçit Projesi Hayata Geçiyor

Ferit Evgi: Işığın ve İlhamın Yolculuğu

Özel Haber: GÜLAĞAÇ VE ESKİL İLÇELERİ 35 YAŞINDA!

ÜNLÜ FOTOĞRAF SANATÇILARI KARAMAN DA

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Göztepe 34 12 11 11 10 47
8.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
9.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
10.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
14.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59