Tarih: 29.05.2015 16:21

Aksaray`da 260 Çobana Sertifika Verildi

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından organize edilen ‘Sürü Yönetimi Elemanı Kursu’ kapsamında eğitim alan çobanlara sertifikaları verildi. Eğitimlerde 260 çoban sertifika almaya hak kazanırken, çobanlar protokol üyelerinden sertifikalarını aldı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen sertifika törenine İl Müdürü Bestami Zabun, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ve çok sayıda yetiştirici katıldı. Programda bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun, amaçlarının sürü yöneticiliğinin öğretilmesi olduğuna dikkat çekerek, “Sürü Yöneticisi Benim isimli projenin asıl amacı sizleri eğitmektir. Burada İşkur aracılığı ile beraber olmasının sebebi de sizlere yevmiyelerin verilmesidir. Proje kapsamında da aktif iş gücü piyasası programları çerçevesinde de verilen sertifikalar geçerli oluyor. Bu sertifikaları alan arkadaşlarımız, yetiştiricilerimiz, işletmelerde istihdam edildikleri takdirde bakanlığımızca o işletmeleri destekleme ödemesi veriliyor. Destekleme ödemesi de 2014 yılında başladı, 9 ayrı işletme sahibi bu konuda 9 sürü yöneticisi elemanı istihdam ettikleri için karşılığında her bir işletmeciye 5 bin lira destekleme ödemesi yapıldı. Bizim asıl amacımız bu destekleme değil, sürü yöneticiliğinin öğretilmesidir” dedi.
"KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIK HÜKÜMETİMİZ SAYESİNDE İYİ YERLERE GELDİ"
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise, “Bizler ülkemizde küçükbaş hayvancılığı, il genelinde de tarım ve hayvancılığı geliştirmek için valimiz önderliğinde, siyasiler, tarım teşkilatları el ele vererek güzel çalışmalar yapıyoruz. Burada üreticilerimize çok ciddi görevler düşüyor. Üreticilerimiz de daha fazla üretmek, verimliliği artırmak, kaliteli ve sağlıklı gıdayı üreterek piyasaya sunma açısından görevli. Küçükbaş hayvancılığın ciddi sorun ve sıkıntıları var. Biz birliğimizi 2006 yılında kurduğumuzda koyuncuların hiç sesi soluğu yoktu, kimsesi yoktu. Koyuncuyu insan yerine koyan bir yönetim şekli bile yoktu. Sağ olsun hükümetimizin 2006 yılında almış olduğu bir kararla Türkiye genelinde Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin kurulması, koyunların kayıt altına alınması, küpeleme, aşılama gibi çalışmaların yapılması ve destekleme sistemine dahil edilmesi ile birlikte küçükbaş hayvancılık belli bir noktaya geldi. Tabi burada en büyük emek siz üreticilerimizindir. Çünkü dünyanın her yerinde tarım ve hayvancılık destekleme kapsamında iken Türkiye’de küçükbaş hayvan destekleme kapsamına daha geç girdi. O yüzden sorunlarımız ve sıkıntılarımız halen devam ediyor. Düne göre çok iyiyiz, inşallah yarın için de umutluyuz. Şu sıralarda meralarda ve çobanlık sıkıntısı ile ilgili problemlerimiz var. Hükümetimiz yine bu konuda bir adım attı ve ‘Sürü Yöneticisi Elemanı Benim’ diye çobanlığın ismini değiştirdi. Biz de tarım taşra teşkilatımız, il müdürlüğümüz, ziraat odamız ile birlikte sürü yöneticisi elemanı benim adı altında kurslar açtık. Bu güne kadar 708 tane müracaat var. 500’ün üzerinde yetiştiricimize de sertifika verdik” diye konuştu.
"EĞİTİME HER ALANDA ÖNEM VERİYORUZ"
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise, üreticilerin her daim yanında olacaklarını belirterek, “Biz tarım teşkilatları olarak her alanda eğitime çok büyük önem veriyoruz. Her platformda sizlerin sesi oluyoruz. Mera komisyonunda il müdürümüz ile birlikteyiz. Bu konuda üzerimize ne düşüyorsa gereken şekliyle yapacağız. Meraya tecavüz eden insanların da bir an önce meraları terk edip çok kıymetli üretici kardeşlerime bırakmalarını istiyoruz. Bu konunun da sonuna kadar takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından 260 çobana sertifikaları verildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —