10 Bin yıllık kadim bir geçmişe sahip olan Aksaray’da bulunan tarihi mekanlar restore edilerek gün yüzüne çıkartılıyor. Tarihi mekanların restore edilmesi çalışmasına ilk olarak Kalanlar Köprüsünden başlanılmıştı. Kalanlar Köprüsünün ardından başlatılan Hassas Baba Türbesi, Bedriye Medresesi, II. Kılıçarslan Türbesi ve köşkü, Tarihi Kılıçarslan Hamamı, Şeyh Hamza Baba Türbesi ve Melik Mahmut Gazi Hangahı gibi alanlarda restorasyon çalışması gerçekleştirmişti.
Tüm restorasyon çalışmalarında olduğu gibi Pir Ali Sultan Türbesi de aslına uygun olarak restore ediliyor. Taşpazar Mahallesinde bulunan türbenin kubbe ve duvarları yenileniyor. Mezar taşları ve sandukalarda da gerekli onarımlaryapıldıktan sonra türbenin ziyaret açılması planlanıyor.
PÎR ALİ SULTAN AKSARÂYÎ (1476-1539) KİMDİR?
Anadolu'da yetişmiş din âlimlerinden biri olan Pîr Ali Sultan, 1476 yılında Aksaray'da doğmuştur. Türbesindeki mezar kitabesine göre asıl adı Bahaeddin Ali'dir. BayrâmiMelâmiliğine dair kaynaklarda ise adı Alâeddin Ali şeklinde geçmektedir. Talebesi Abdurrahman el-Askeri onun halk arasında Sultan Pir Ali diye tanındığını belirtir. Tasavvufta Melâmiyye yolundan yetişmiş olup, Bıçakçı Ömer Dede’nin halifelerinden Bünyamin Ayâşi'den sonra kutbiyyet makamına geçmiş ve Aksaray'da irşâd faaliyetlerinde bulunmuştur. Pir Ali Aksarâyî'nin geniş bir nüfuza sahip olduğu ve ona çok sayıda kişinin intisap ettiği anlaşılmaktadır.
Pir Ali Sultan Aksarâyî, tasavvuf ve ilim yolunda üstün derecelere ulaşmış büyük bir sûfîdir. Osmanlı hükümdarı Kânûni Sultan Süleyman İran Seferine çıktığında Pir Ali’yi Aksaray'da ziyaret etmiş ve onu İstanbul'a davet etmiştir. Ancak Pir Ali Sultan, padişahın bu isteğini geri çevirmiş ve kendi yerine oğlu İsmail Mâşûki'yipayitaht’a göndermiştir.
Pir Ali Sultan 1539 yılında Aksaray’da vefat etmiştir. Türbesi Taşpazar Mahallesinde bulunmaktadır.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024