Aksaray´da ODA Başkanları Sanayi Projesine ne dedi?
AKSARAY TİCARET ve SANAYİ ODA BAŞKANI AHMET KOÇAŞ, ?PROJEDE HER DETAY NET OLARAK ORTADA?
Ticaret ve Sanayi Oda Başkanı Ahmet Koçaş, Yeni Sanayi Projesinde her detayın net olarak ortada olduğunu belirterek projenin aşamalarından şu şekilde bahsetti; ?Belediyemiz ve oda başkanlarımızla yeni sanayi projesini hazırlarken projenin her şekilde şeffaf ve açık ve net olmasına önem verdik. Projenin her detayı net olarak ortada.
Ben Aksaraylı hemşerilerime şunu belirtmek istiyorum; İller Bankası, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde TOKİ ile görüşmeler başladı. Yani kimsenin aklına şu gelmesin ?Yeni yapılacak sanayide mevcut bir kooperatif kurulması, diğer bakanlıklara gidilerek destek alınarak inşaatına başlanılması´ gibi düşünce gelmesin. Bu projede sıradan bir proje değil. Baştan aşağı en ince ayrıntısına kadar düşülerek hazırlanmış bir proje. Üyelerimizin kafalarında bir soru işareti olmasın. Bizler bu proje ile ilgili olan arkadaşlarımızla sürekli istişare halindeyiz.
Üyeler arasında küçük bir grup odamıza gelerek, ?Başkanım bizler yazıldık. Ancak kafamızda net bilgiler olmadığı için paralarımızı yatırmıyoruz´ diye serzenişte bulunanlar oldu. Ancak bize gelenler arasında ?Başkanım bu projeye destek verin ki biran önce başlasın. Bizler odamızın yanında olduğumuzu biliyoruz. Daha neyi bekliyoruz´ diyen üyelerimizde oldu. Son bir değerlendirme toplantısı yapmak için buradayız ve sonuç olarak şunu biliyoruz ki 31 Ocak 2017 tarihinde elimizde net doneler olacak. Bu tarihten sonra esnaflarımızın parasını yatırmaları için ek olarak 10 günlük bir süre daha olacak. Bu süre zarfında dükkân yüksekliği, ön cephe sahasının ne kadar olacağı konusunda bir çalışma yapacağız. Esnaflarımızda bu süre zarfı içinde yani 10 Şubat´a kadar paralarını yatırabilecekler. Üyelerimiz şundan emin ve net olsunlar. Herkes ne aldığını, kaç metre kare dükkâna sahip olabileceğini bilecek.
Bu konu ile ilgili bilgi almak isteyenler için Ticaret Odamızın İnternet sitesinden gerekli duyuları yapacağız. Zaten belediyemizin sitesinde gerekli bilgilendirme ve duyurular yapılıyor. Şunu belirtmek istiyorum ki, şuan çalışan sanayi esnafımızın biran önce müracaatta bulunmalarıdır. Çünkü dükkân talebinde bulunan sayı oldukça yüksek ve bu projenin ikinci etabı da değerlendirilecek. Bu büyük projenin 370 milyon gibi dev bir bütçeye sahip ve projede 1950 dükkân var. Kolay bir proje değil. Yeni bir sanayi değil yeni bir şehir kurulacak.
Bu projede şöyle bir güzellik te var. Mevcut sanayi TOKİ ye verilebilirdi ancak biz üyelerimizin isteğini geri çevirmedik. Kendilerine bıraktık. Burası parsellenerek yeniden konut alanına çevrilecek. İsteyen Aksaraylı müteahhit hemşerimiz buralarda inşaat yapabilecek. Bu projeyle alakalı olarak farklı amaç ve gayeleri olan arkadaşlarımız olabilir. İmza topladıklarını duyduk. Bunlar yanlış şeyler. Bu arkadaşlarımızdan ricam böyle şeylere gerek duymasınlar. Bu projeye köstek değil destek olsunlar. Varsa bir sıkıntıları Belediyemize, Ticaret ve Sanayi Odamıza veya diğer odalarımıza gelerek fikirlerini bizlerle paylaşabilirler. Ben bütün üyelerimize ve sanayi kardeşlerimize sesleniyorum. Yüreğinizi ferah tutun, bizler bu projeye destek veriyoruz. Sonuna kadar belediyemizin yanındayız. Çünkü Aksaray´a yakışan Sanayiprojesi için elimizden geleni yapacağız. Şimdiden hayırlı olsun.?
ESNAF ve SANATKÂRLAR ODALAR BİRLİĞİ BAŞKANI DOĞAN CEYLAN; ?SANAYİ PROJESİNİ ESNAF OLARAK BİZ İSTEDİK, BELEDİYEMİZ BAŞLATTI?
Yeni Sanayi Kentsel Dönüşüm projesi ile ilgili açıklamada bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkanı Doğan Ceylan, esnaflar olarak bu projenin takipçisi olacaklarını ifade etti.
Oda Başkanı Doğan Ceylan, açıklamasının devamında ?Projenin her aşamasında Haluk Başkanımızla zaten istişare halindeydik. Bu projenin başlamasını biz istedik; Başkanımız Aksaray´ımız için, esnafımız için bu projeyi bu aşamaya getirdi. Sanayi sitemizin daha modern bir yapıya dönüşmesi için esnafımızın isteğini hiçbir zaman göz ardı etmedi.
Proje üzerinde şu aşamada bazı değişiklikler yapılır mı bilemem ancak bizlerin tek amacı esnaf ve sanatkârlarımızın kira öder gibi dükkan sahibi olmasıydı. Esnaf ve sanatkârlar başkanı olarak bu projenin arkasındayız ve başkanımızın yanındayız. Her zaman da sanayi projesine destek olmaya devam edeceğiz.
Şimdi sanayi dışında birçok esnaf ve sanatkârımız buradan dükkân almak istiyor. Taleplerini bizlere iletiyorlar. Esnaf kardeşlerimiz ?Sanayi´nin dışındayız ancak bizlerde dükkân almak istiyoruz´ diyorlar. Yani talep konusunda sıkıntı yok.
İnşallah yüzümüzün akıyla bu projeyi başlatacağımıza inanıyorum. Şimdiden Aksaray´ımıza hayırlı uğurlu olsun diyorum. Son müracaat günü 31 Ocak 2017 tarihinde bitiyor. Bu tarih öncesinde dükkan almak isteyen sanayici kardeşlerimizin biran önce müracaatlarını yapmalarını istiyorum. Çünkü bu projede başlayacak. Haluk Başkanımız esnaf kökenli olduğu için esnaf gibi düşünebiliyor, onları dinleyip ve isteklerine cevap verebiliyor.
Şimdi sanayi yapılmasını kooperatife devredilmesi hususunda bize bazı öneriler geldi. Kooperatiflerin nasıl çalıştığını aşağı yukarı herkes biliyor. Ancak bilmeyenler kooperatiflerin nasıl kurulduğunu ve hangi sürede nasıl inşaatı tamamladığını incelemiş olsalar, kooperatif fikrinden vazgeçeceklerine eminim. O yüzden esnaflarımız TOKİ ile yapacağımız yeni sanayi sitesinde dükkan almak için geç kalmasınlar, aksi takdirde dükkân sahibi bile olamazlar. Biz hiçbir esnafımızın mağdur olmasını istemiyoruz? ifadelerini kullandı.
MADENİ SANATKÂRLAR ve TAMİRCİLER ODA BAŞKANI MEHMET ÜÇKULAK; ?SANAYİ PROJESİ ESNAFIN İSTEĞİNE GÖRE ŞEKİLLENDİ?
Madeni Sanatkârlar ve Tamirciler Oda Başkanı Mehmet Üçkulak, Yeni Sanayi Sitesi projesinin esnafların istekleri doğrultusunda şekil bulduğunu söyledi.
Oda Başkanı Mehmet Üçkulak, Madeni sanatkar odası olarak belediye ve esnaf arasında köprü olduklarını aktararak ?Esnafların her konuda istekleri oldu. Madeni Sanatkârlar Odası olarak her konuyu Haluk Başkanımıza ilettik. Dükkân önlerinde mesafe uzunluğu ile tefe tüfe oranlarının sabit kalabilir mi istekleri kendisine ilettik.
Biz burada tüm esnafımızın rahat bir ortamda nasıl çalışabilir buna göre revize edilebilecek. Tabi bütün bunlar başvurudan sonra düzenlenebilecek. Proje biraz gecikme yaşadık. Malum hain darbe girişimi olmamış olsaydı şimdiye talep bulunma süresi değil belki bugün temel atıyor bile olabilirdik. Ama olsun ihale Mayıs, Haziran ayında gerçekleşirse temel atma süreci böylece başlamış olur. Türkiye´nin ilerlemesini istemeyenler var elbette, ama belediyeler ve meclisler bütün bunların üstesinden gelecektir. Çünkü bu millet çok desten yazdı. Ufak küçük pürüzler olabilir. Biz bu pürüzleri gidererek sanayicilerimize biran önce dükkânlarını teslim edeceğiz? diye konuştu.
TİCARET VE SANAYİ ODASI ESKİ BAŞKANI RASİM GÜL; ?AKSARAY´IN EN BÜYÜK VE MODERN PROJESİ HAYIRLI OLSUN?
Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Rasim Gül, Yeni Sanayi Kentsel Dönüşüm projesi ile ilgili yaptığı açıklamada; ?Son 30 40 yıldır Aksaray da yaşanan gelişmeleri çok yakinen takip edip, biliyorum. Zamanında Aksaray´ın il olmasın diye bağıran hemşerimiz oldu. Bütün bunları yaşadık. Ama hamdolsun Aksaray´ımız il oldu. Ben şunu demek istiyorum. Bu memlekette iyi bir iş yapılırken, hayırlı olsun demek yerine her zaman bir muhalefet eden olmuştur. Hayırlı olsun demeyi öğrenmeliyiz, kucaklamayı öğrenmeliyiz. Varsa bir itirazımız sözlü yada yazılı olarak beyan etmeliyiz.
Zaman zaman sanayi sitesine gidiyorum. Oradaki yaşananları hemen hemen herkes biliyor. 2017 yılındaki aziz ustam o ortamda çalışıyorsun, çırağını kalfanı da çalıştırıyorsun. O çırak yada kalfa senin çocuğun olsa evladın olsa çalıştırır mısın? Bu ne demek? Size modern, medeniyeti sunan, her türlü sosyal kültürel hizmeti olan bir projeye alkış tutmamız gerekirken proje aleyhinde bir şeyler söylüyorlar. O söyleyenlerinde pek bir bilgisi olduğunu sanmıyoruz. Ezbere konuşuyorlar. Tabi ki her şeye rağmen proje yürüyecek. Yeni sanayi projenin Aksaray´ın en büyük projesi olduğunu düşünüyorum. Allah gücünüzü ve kuvvetinizi arttırsın.
AĞAÇ İŞLERİ ODASI BAŞKANI MESUT KONUK; ?NEREDEN KREDİ DESTEĞİ ALSAK TEFE VE TÜFE ORANLARINI KARŞIMIZA ÇIKAR?
Yeni Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Projenin TOKİ aracılığı ile yapılmasının avantajlarını sıralayan Ağaç İşleri Odası Başkanı Mesut Konuk, ?Yeni proje TOKİ tarafından yapılırsa zaman yönünde büyük avantajımız olacak hem de taahhüt edilen zamanda dükkânlarımızı teslim alacağız. Yine dükkânlarımız teslim edildikten sonra ödeme planını yine kendimiz belirleyeceğiz? dedi.
Kooperatif usulü ile inşaat yapmanın zorlu ve meşakkatli bir iş olduğunu hatırlatan Oda Başkanı Mesut Konuk, ?Sanayi istemiz yaptığımız görüşmeler sonucu bazı esnaflarımız yeni sanayinin kooperatif aracılığı ile yapılmasını istiyorlar. Ancak kooperatif deneyimi olan esnaf abilerimiz, kooperatif olayının çok meşakkatli olduğunu biliyorlar. Örnek sanayi konusunda örneklerde veriyorlar. Bakın şimdi örnek sanayi sitesinin inşaatı 12 yılda teslim oldu. Kooperatif usulü ile gittiğimiz zaman 10 yılda dükkân sahibi olamayız.Olduğumuz farz etsek bile, 10 yıl boyunca hem kooperatife hemde mevcut yere kira ödeyeceğiz. Yani kooperatif tarafından yapılsın diyenler bu meseleyi ciddi bir şekilde değerlendirsinler. TOKİ bize bu dükkânları 20 - 24 ay içerinde teslim edeceğini taahhüt ediyor. Bizim için süre çok önemli. Çünkü biran önce temeli atılarak sanayinin taşınmasını istiyoruz.
Diğer bir husus ise TOKİ´nin dükkan fiyatlarına yapacağı tefe, tüfe oranındaki artışa gelince. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yada İller Bankasının böyle bir aşamada kooperatiflere verdiği desteklerde geri ödemelerde yine tefe ve tüfe oranları artış uyguluyor. Bu unutulmamalı. Yani bu artış sadece TOKİ´ye özgü bir şey değil. Kime gidersek veya devletin hangi kurumundan kredi desteği alırsak geri ödemelerde bu artış mutlak suretle karşımıza çıkacak? diyerek tefe ve tüfe oranlarındaki artışların her zaman esnafın karşına çıkacağını bildirdi.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024