Aksaray Valiliği ve Aksaray Belediyesi’nin iş birliğiyle hazırlanan “Mukaddes Emanetler Sergisi”, 11 Temmuz 2025 Cuma günü II. Kılıç Arslan Hamamı Sergi Salonu’nda düzenlenen törenle ziyarete açıldı.
Açılışa Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Belediye Başkan Yardımcıları Yakup Kadri Perek ve Hıfzı Peker’in yanı sıra il protokolü ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta konuşan Vali Kumbuzoğlu, Aksaray’ın maneviyatla yoğrulmuş bir şehir olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Seveni, sevdiği ile buluşturma konusu hakikaten bizim özümüzde. Mübarek bir sevgi. Kâbe örtüleri ve kıymetli emanetler… Zaten bunu duyunca bile insan heyecanlanıyor. Bu manevi yolculuğun Aksaray’a da iletilmesi çok güzel. Aksaraylı çok şanslı bir yer. Burada çok manevi bir haz alıyorum. Çünkü yanı başımızda Somuncu Baba, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli var. Huzur var burada. Ne olur bu huzuru bozmayalım. Ailemiz, gençlerimize, çocuklarımıza sahip çıkalım. Sergimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”
Sergide, farklı dönemlerde Kâbe-i Muazzama’yı süslemiş örtüler, Hz. Muhammed’e ait Sakal-ı Şerif ve Hırka-i Şerif gibi kutsal emanetlerin yanı sıra, geçmiş peygamberlere atfedilen eşyalar da yer alıyor. Toplamda 100’ün üzerinde nadide eserin yer aldığı sergi, ziyaretçilere adeta geçmişe uzanan manevi bir zaman yolculuğu sunuyor.
İslam’ın mahremiyet anlayışına uygun olarak, sergide sadece hanımlara özel bir alan da hazırlandı. Bu bölümde, Peygamber Efendimiz’in eşlerine atfedilen eşyalar yer alıyor.
Tarihî II. Kılıç Arslan Hamamı’nda kurulan sergi, her gün 13.00 ile 21.30 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Sergi, 10 gün boyunca halka açık olacak.
Açılışın hemen ardından yoğun ilgi gören sergi, Aksaray halkı ve çevre illerden gelen ziyaretçilerle dolup taşıyor. Sergi, özellikle gençlerin ve ailelerin ilgisini çekerek maneviyat dolu bir deneyim sunuyor.