Aksaray´da ilk defa tüp mide ameliyatı yapıldı

Aksaray´da ilk defa tüp mide ameliyatı yapıldı

Aksaray´da ilk defa tüp mide ameliyatı yapıldı

Vücut kitle indeksi 42 olan Rabia Ilgaz (19) isimli hastaya, Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Namık Özkan tarafından, Laparoskopik yöntemle tüp mide (mide küçültme) ameliyatı yapıldı.

Yıllardır kilo problemi yaşayan, birçok kez diyet ve egzersiz programlarına rağmen fazla kilolarından kurtulamayan Rabia Ilgaz, ameliyattan 5 gün sonra sağlıkla taburcu edildi.

Aksaray´da ilk defa tüp mide operasyonunu başarı ile gerçekleştiren Prof.Dr. Namık Özkan; "Obezite çağımızın bir hastalığıdır. Obezite tedavisinde etkinliği kanıtlanmış en etkili yöntem cerrahi tedavidir. Herhangi bir ek hastalığı olmayan, diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi uygulandığı halde kilo veremeyen ve Vücut Kitle İndeksi (VKİ) 40´ın üzerinde olan hastalara bu ameliyatları uyguluyoruz. Bunun yanında VKİ 35´in üzerinde olup obeziteyle birlikte diyabet, hipertansiyon, eklem hastalıkları ve kolesterol yüksekliği gibiek hastalıkları olan hastalara da bu ameliyatlar yapılabiliyor? dedi. 

Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Aksaray Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Namık Özkan, ilk tüp mide ameliyatı ve hasta ile ilgili olarak şunları söyledi:

?Hastamız Rabia, hastanemize başvurduğunda 111 kg´dı ve VKİ 42 idi. Hastamızın daha önceden defalarca yaptığı diyet ve egzersiz tedavisine rağmen kilo veremediğini öğrendik. Yaptığımız çeşitli tetkik ve konsültasyonlar sonrasında ameliyat olmasında herhangi bir sakınca olmadığını tespit ettik. Ailesinin de onayını aldıktan sonra 19 yaşında ki genç hastamıza, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve Aksaray´da ilk defa, Laparoskopik yöntemle tüp mide (mide küçültme) ameliyatı yaptık. Laparoskopik cerrahi yönteminde hastanın yarasının iyileşme süreci daha kısa olmakta, ağrı daha az hissetmekte, hastanede kalış süresi kısalmaktadır. Yaklaşık 5 gün kontrol amaçlı hastanede tuttuktan sonra sağlıkla taburcu ettik. Hastamız için yeni hayatı başladı. Hastamızın takibi diyetisyen desteğimiz ile devam edecektir ve bu tarihten sonra daha sağlıklı olarak kilo verecektir? dedi.

Tüp Mide ameliyatı nedir? Nasıl yapılır?

Prof. Dr. Özkan; ?Tüp mide ameliyatı obezite tedavisinde kullanılan cerrahi yöntemlerden birtanesidir. Ameliyatta mide uzunlamasına kesilerek tüp haline getirilir. Bu sayede mide hacmi küçültülür. Bunun yanında ameliyatla iştahın artmasını sağlayan ghrelin hormonunun salgılanmasına neden olan midenin fundus bölgesini alıyoruz. Böylece hastanın hem gıda alımı azalıyor, hem de ghrelin salınımı engellediğinden hastanın iştahında azalır. Ameliyat sonrasında ekibimizde bulunan diyetisyenin desteği ile de sağlıklı kilo verilmesi sağlanıyor? dedi.

Kimler için uygun?

Obezite ameliyatları ki bunların bir tanesi olan tüp mide ameliyatı doktor kontrolünde yapılan diyet, egzersiz ve ilaç tedavilerine rağmen kilo veremeyen, ek hastalığı olmayanve vücut kitle indeksi (VKİ) 40´ın üzerinde olan18-65 yaş arası kişilere yapılabiliyor. Bunun yanında VKİ 35 ve üzerinde olup diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi ve eklem rahatsızlıkları ek hastalıkları olanlara da bu ameliyatlar yapılabilir.

Prof. Dr. Namık Özkan, ?Gerçekleştirdiğimiz bu ilk ameliyattan sonra Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinde obezite ameliyatlarına devam edeceğiz. Obezite ameliyatlarının yanında yapılan tetkikleri sonucunda uygun hastalarda şeker hastalığı ameliyatları da yapacağız. Aksaray ve çevresinde yaşayan hastalarının obezite ve metabolik cerrahi (şeker hastalığı) ameliyatları için Aksaray dışına çıkmalarına gerek kalmamıştır. Tabii ki bu ameliyatlar tek başına yapılabilecek ameliyatlar değil. Ameliyat öncesi hazırlık sırasında hastaları değerlendiren diğer branşlardaki hekim arkadaşlarıma, diyetisyenimize, ameliyat ekibine, yoğun bakım ve servis hemşirelerine, katkı ve desteği olan herkese  teşekkür ediyorum. Aksaray Üniversitesi Tıp Fakültesi Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak Aksaray´da ilk defa böyle bir ameliyatı gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.? dedi.



  • Pazartesi 18.4 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Salı 20 ° / 13.5 ° Güneşli
  • Çarşamba 18.4 ° / 13.9 ° false
  • BIST 100

    10656,50%0,86
  • DOLAR

    42,33% 0,21
  • EURO

    49,15% 0,06
  • GRAM ALTIN

    5557,24% 0,12
  • Ç. ALTIN

    9200,25% -0,18

Zonguldak

17.11.2025

  • İMSAK 06:07
  • GÜNEŞ 07:37
  • ÖĞLE 12:43
  • İKİNDİ 15:15
  • AKŞAM 17:39
  • YATSI 19:03
Aksaray Nöbetçi Eczaneleri

Aksaray Belediyesi’nden Şehre Yeni Nefes: Millet Bahçesi ve Meydan Düzenlemesi Projesi Hızla İlerliyor

Aksaray’da Hz. Ali Şifa Camii İbadete Açılıyor: Açılışı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Yapacak

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı Hüseyin Yayman ve heyetinden Şair Sezai Karakoç’un ölüm yıldönümünde kabrine ziyaret

TİGAD GENEL BAŞKANI GEÇGEL" KIBRIS TÜRK HALKININ DİRENİŞİ TARİHİ BİR DESTANDIR"

CHP Aksaray Kadın Kollarından Çarpıcı Açıklama:“Kadınlar Ölmesin, Gençler Yaşasın! Bu Çürümüş Düzen Değişecek!”

68 Aksaray Kültür Derneği’nden Genel Sekreter Samet Öztürk’e Hayırlı Olsun Ziyareti

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7