Tarım ve hayvancılık kenti Aksaray’da hayvan üreticileri yem fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle zor gürler yaşıyor. 2020 yılına kadar her yıl ciddi bir artış göstererek hayvan sayılarının arttığı kentte 2021 yılında gerileme yaşanırken, üreticiler bunun sebebinin yem fiyatları olduğunu savunuyor. Devletin hemen her sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılık sektörüne de çok ciddi destekler sağladığını ifade eden üreticiler, yem firmalarının yem fiyatlarına sürekli zam yaparak devletin verdiği desteği üreticinin cebinden aldığını kaydetti.
360 bin civarında büyükbaş hayvan carlığı olan Aksaray’da üreticilerin tedirgin bir arayış içerisinde olduğuna dikkat çeken Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, 1 yıl içerisinde yem fiyatlarına yüzde 100 oranında zam yapıldığını söyledi. Bu artışın süt fiyatlarına yansımadığına dikkat çeken Başkan Kayan, nasıl ki Ulusal Süt Konseyi aracılığıyla devletin süt fiyatlarını yönettiği gibi Ulusal Yem Konseyi kurularak yem fiyatlarının da devletin yönetesi gerektiğini söyledi. Başkan Kayan, “Aksaray’ımızda hayvan sayıları önceki yıllara göre sürekli artı kaydetti. Tabi Aksaray’ımızdaki kaba yem hammaddelerinin Aksaray’da olması bunlara en büyük etkenlerden birisi. Ama Türkiye genelindeki yem fiyatlarının artış sebebi de bu hayvancılığı geriye doğru götürmekte. Bu ay içerisinde neredeyse 3-4 kere yeme zam geldi. Bu da üreticiyi gerçekten çok zor duruma soktu. Üreticinin dayanacak gücü kalmadı. Eğer ki et fiyatları şu anda iyi olsun belki de işletmelerin bir kısmı boşalacak. Et fiyatları da kurtarmadığı için insanlar bekliyor, sabrediyor. ‘Acaba biraz daha beklesek kurtarır mı?’ diye. Gerçekten üretici zor durumda. Süt fiyatları konusunda tabi ki devletimiz süt fiyatlarını revize etti ama bu revize yeme yeni gelen zamlarla üreticimizi tatmin eder durumda değil. İnşallah yeni fiyatlar açıklanır da üretici bir nebze olsun rahatlar. Üretici de ne yapacağını şaşırdı. Devletimizin vermiş olduğu desteklere rağmen üretici gerçekten çok büyük sıkıntıda. Kesinlikle yem fiyatlarından dolayı. Geçen yıla kıyasladığımızda 70-79 liraya aldığımız yem şu anda tam yüzde 100 bir artış sağladı. Ama süt fiyatlarımız öyle bir artış sağlamadı maalesef. Nasıl Ulusal Süt Konseyi var ve süt fiyatlarını belirliyorsa, yem fiyatlarını da Ulusal Yem Konseyi oluşturularak yem fiyatlarını belirlesin. En azından ikisi arasında denge kurularak devlet tarafından belirlensin. Biz buna da razıyız” dedi.
Üretici Ömer Coşkun (43) ise kesim fiyatlarının geçen yıl 37 lira olduğunu, bu yıl ise yine hiç değişiklik olmadığını ve 37 liradan devam ettiğini belirterek, “Üretici olarak çok zor durumdayız. Geçen seneki, 13 ay önceki 50 kilogramlık yemin fiyatı 65 lira iken şu anda 115 lira. Kesim 37 liraydı şu an yine 37 lira. Burada üretici olarak biz çok zor durumdayız. Bizim, üretici olarak para kazanmamız için et fiyatı yükseldiği zaman tüketiciyi de düşünmek gerekirse o zaman da tüketici zor durumda kalıyor. Buna özellikle yem fiyatlarında bir ayar gelirse biz üretici olarak daha iyi oluruz. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımız, Tarım Bakanımız olsun desteklerini iyi veriyor ama verdiği destekleri yem fabrikaları bizden alıyor” diye konuştu.
9293,99%2,90
34,48% 0,06
36,42% 0,23
2953,86% 0,65
4949,95% 0,45
Aksaray
21.11.2024