Tarih: 16.03.2023 01:12

AKSARAY ÜNİVERSİTESİ 17 YAŞINDA!

Facebook Twitter Linked-in

*Bugün 17. Kuruluş yıl dönümü olan A.S.Ü. ’nün istikbalinin ilki bittiğinde enerji giderini milimize edecek olan kamuoyu tarafından da taktir edilen kampüsün Rektör Prof.Dr. Yusuf Şahin ve kurmayları tarafından başlatılan yenilenebilir enerjiyle kampüsün elektrik ihtiyacının karşılanmasının yanında aynı ekip tarafında çöl içinde bir vahaya dönüştürülen mevcut çimler ile ağaçların ömrünü uzatmasının yanında yenilerinin de aynı şekilde daha uzun ömürlü olmalarını sağlayacak tatlı suyun en kısa zamanda sulama için sağlanmasının yanında kurumun topluma dokunacak bilimsel başarılarını arttırarak devam ettirmesinde.!!!

 *Kurumun istikbalinin ikincisi ise kendisinin istikbalinin ilin gelişmesine bağlı olduğu bilinciyle vatandaşa dokunacak hizmetleri yapmaları ve bunların başarısı için Mülki amirliklerin, Belediyelerin, İGM’nin Meslek Odalarıyla STK’ların ve Aksaray medyasının da bu hizmetleri sahiplenmesiyle teşviklerinde.!!!

   Temeli ilimizin hayırlı evlatlarından Eğitimci –Yazar, Akademisyen ve siyasetçi Orhan Aydın tarafından dönemin Selçuk Üniversite Rektörü Prof.Dr. Halil Cin’i ikna ederek 1986-87 eğitim ve öğretim yılında eğitime açtırdığı Meslek Yüksek Okuluyla atılan, 1992’ye kadar birçok Fakülte ve Yüksekokuluna ulaşılmasına rağmen akla gelen her yönüyle kendisini ispatlamış Selçuk Üniversite’sinden anlaşılmaz bir uygulamayla kopartılarak  o sene kurulan Niğde Üniversitesine bağlanan, bu bağlanmadan 13 yıl sonra bugün yürürlüğe giren kanunla kurulan Aksaray Üniversitesi (A.S.Ü) 17 yaşında.
  1986-87 Eğitim ve Öğretim yılında memleketimizin hayırlı evlatlarından Orhan Aydın’ın bu çabasının gerçekleşmesi için araştırma yapılması için gönderilen yetkilinin ilçeye Yüksek Okul açılmasına taraftar olmamasını dönemin Belediye Başkanı Muhammed Emin Gürün’ün makamında yüksek sesle düşünmesine şahit olan.
  Bu sesli düşünmenin yanlışını kendisi tarafından hazırlanan ve Aksaray’ın o zaman Türkiye’nin 67 olan vilayetinin 31 ‘nin merkez ilçesinden hem yüz ölümünün büyük hem de nüfus ununda fazla olduğunu kanıtlayan belge ile ikna etmesiyle temeli olan Yüksek Meslek Okulunun kuruluşuna fiili desteği bulunan ve o tarihten A.S.Ü’nün kurulmasına kadar sürekli olarak meslektaşlarıyla birlikte meseleyi gündemde tutan, kuruluşunu sağlayan ilk kanunun kabul edildiği 30 Aralık 2005 ile veto edilen bu kanunun yeniden kabul edilmesiyle fiilen kurulmasının yıldönümlerin dede 2006’dan itibaren günümüze kadar  yaptığı haberler ve yazdığı köşe yazılarıyla sürekli olarak gündeme getiren Gazeteci-Yazar Ali Genç kurumun kuruluşuyla ilgili olarak verdiği bilgide;
“1986-87 Eğitim öğretim yılında hizmete açtırılan Meslek Yüksek Okulu ile yeniden Yüksek eğitim veren kuruma kavuşturulan Aksaray’da 1991’e kadar Meslek Odalarıyla Medyası konuyu sürekli olarak gündeme getirildi.
  1991 genel seçimlerinde Aksaray’ın 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinin ardından ilk defa il olarak TBMM’sine gönderdiği Milletvekillerinin ve daha sonra gelenlerinin çabasıyla o zamana kadar birçok Yüksekokulu ve Fakülteye ulaşıldı.
“KENDİSİ HİMMETE MUHTAÇ DEDE KİME HİMMET EDE”SÖZÜNDEKİ GİBİ AKSARAY KAMPÜSÜ AKLA ZİYAN SELÇUK ÜNİVERSİTESİNDEN ALINARAK O SENE KURULAN NİĞDE ÜNİVERSİTESİNE BAĞLANDI
   Bu çalışmalar aralıksız şekilde sürdürülürken 1992 de akla ziyan bir şekilde “Kendisi Himmet Muhtaç Dede Kime Himmet Ede” sözündeki gibi yeni kurulan ve katacağı hiçbir artısı olmayan Niğde Üniversitesine bağlanan Aksaray kampüsünün bu bağlantıdan kurtulması için sürdürülen çalışma aralıksız olarak 2002’ye kadar devam etti.
   2002’de Aksaray’dan TBMM’sine seçilen Ahmet Yaşar ,Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Acıkgöz ve Ramazan Toprak’ın seçimin ardından başlattıkları azimli çalışma sonunda Ak Parti hükümetinin ilk Üniversite kanunu olan 15 yeni Devlet Üniversite Kurulması hakkındaki kanun içine Aksaray’ıda aldırmaları ve bu kanunun dönemin YÖK ile Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkartılan engellere rağmen YÖK başkan yardımcılığına gelen hemşerimiz Profesör Dr. Ethem Tolga ile Vali Hüseyin Avni Coş ’la, Belediye başkanı Nevzat Palta ile İGM başkanı İsmail Baysal’ın, Ethem hocanın kardeşleri Yüksek mimar Arslan Tolga, Eczacı Dilek Terzioğlu’la birlikte Meslek Odalarıyla, STK’ların perde önü ve arkasındaki  samimi çabalarıyla gerçekleştiren çalışmayla YÖK’ün bir çok kıstasının karşılanmasıyla 30 Aralıkta kabul edilen fakat Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen kanunun aynı azimle yeniden 2006’nın Mart ayında mecliste yeniden kabul edilmesiyle 17 yıl önce üniversitemiz kuruldu.
ASÜ’NİN İSTİKBALİ İLMİN IŞIĞINDA AKSARAY’LA BİRLİKTE GELİŞMESİNDE, İLİN KAMU KURUMLARIYLA MESLEK ODALARI, STK’LARIYLA YAPACAĞI ÇALIŞMAYLA TÜM İLİN RONTGENİNİN ÇEKİLMESİNDE!!!
  Bugün 17 kuruluş yıldönümü olan A.S.Ü. ’nün istikbalinin ilki mevcut kampüs sahasının Rektör Profesör Dr. Yusuf Şahin hoca ile ekibi tarafından başlatılan yenilenebilir enerji ile elektrik ihtiyacının karşılanmasının yanında mevcut çimler ile ağaçların ömrünü uzatacak, yenilerinin ekilmesine de imkan vereceğinden bölgedeki yeşil alanların artmasına vesile olacak olan tatlı suyun zaman geçirilmeden DSİ, İl Özel İdaresi  ve Belediye ile birlikte sağlanmasının yanında bilimsel başarılarını arttırarak devam etmesinde.
   İkincisi ise Rektör hoca Yusuf Şahin ve yönetimiyle  tüm Fakülte dekanlıkları ile Meslek Yüksek Okul müdürlükleri tarafından her zaman ve her şartta ahde vefanın öne çıkartılması ve kendisinin istikbalinin Aksaray’ın istikbalinde olduğu gerçeğiyle vatandaşa dokunacak  hizmetleri ve bunların başarısı için Meslek Odalarıyla iş birliğinde.
  İlin tüm yer altı ve üstü zenginliğiyle sahip olduğu tüm değerlerinin bilinebilmesi için il genelinin tamamının röntgenin çekilerek bir veri tabını oluşturulmasında.
  Kamu otoritesiyle Siyaset kurumlarıyla Odalar ve  STK’ların da  ilimizdeki tüm kurumlarla birlikte A.S.Ü’yü  sahiplenmesinin sağlanmasında.” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —