Tarih: 16.09.2014 00:00

Aksaray İhracat Hedefini Belirlemeli!

Facebook Twitter Linked-in

     Müstakil  Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Aksaray Şube Başkanı Abdülkadir Karatay,    “ 2023 Vizyonu İhracat Hedefi”  doğrultusunda, Aksaray’ın da kendi hedefini belirlemesi gerektiğini belirterek, “Hedefimiz  1 Milyar Dolarlık İhracat rakamına ulaşmak”  olmalı  dedi.

     MÜSİAD Başkanı Abdülkadir Karatay yaptığı açıklamada;  “ Bildiğiniz gibi 2023 Vizyonu doğrultusunda Hükümetimiz.  500 milyar dolarlık İhracat hedefi belirlemiştir.  Belirlenen bu hedef çerçevesinde,  her il kendi hedefini belirlemek durumundadır. Bu nedenle Aksaray’ın da kendi İhracat hedefini belirlemesi gerektiğini düşünüyoruz.  Şehrimizin sorunlarını dile getirerek,  çözüm üreten ve bunları kamuoyuyla paylaşan bir vizyonumuz olduğundan, bu konuyu da halkımızın gündemine taşımayı görev kabul ediyoruz” diyerek sözlerine devam etti.

     “ 62. Hükümet programında da,  Uluslararası bir başarı örneği haline gelen ekonomik politikaların, daha da geliştirilerek etkili bir şekilde uygulanacağı  “Güçlü Ekonomi” vurgusu yapılmıştır. 2023 hedeflerine ulaşma yolunda planlı ve programlı şekilde çalışılmaya devam edileceğinin işareti verilirken, 10. Kalkınma Planı’nın da bu hedeflere ulaşmaya ivme kazandıracağı belirtilmiştir.  Ekonomide yapısal dönüşüm için özel sektör öncülüğünde Ar-Ge çalışmalarına daha fazla ağırlık verilerek, ihracata dayalı ve rekabetçi üretim yapısı oluşturulacağının altı çizilmiştir.”

     “ Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine dayanarak yaptığımız çalışmayı sizlerle paylaşma gereği duyduk.  Aksaray’ın son 12 yıllık ihracat rakamlarına baktığımızda, 2002 yılından 2014 yılının ilk sekiz aylık dönemine kadar olan bir dönemde yaklaşık 9 kat bir artış olduğu görülmektedir.  Bu dönemde yaşanan küresel kriz etkileri de düşünülürse,  bu büyümenin hiç de yabana atılmaması gerekir. Bu yeterli midir?  Tabi ki hayır, Aksaray’ın dinamiklerinin çok iyi ele alındığı, yatırımların doğru adrese yönlendirildiği,  sanayi yatırımlarının yanında,  bir tarım bölgesi olmamıza rağmen tarımsal ve hayvansal ürün ihracatımızın yok denecek kadar az olması sebebiyle bu alandaki yatırımların yeniden değerlendirildiği, özellikle tarımda KOBİ’leşmenin teşvik ve desteklendiği politikaların üretilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

     Başkan Karatay sözlerine şöyle devam etti:  “ 2002 yılında 38 ihracatçı firma ile 10 milyon dolar seviyesinde olan  Aksaray İhracatı, 2014 yılının ilk sekiz ayında 82 ihracatçı firma ile 60 milyon  dolar ihracat rakamına ulaşmıştır. Bu dönemde tek istisna 2011 yılında olmuştur.  2011 yılında 69 ihracatçı firma ile 84 milyon dolar seviyeleri görülmüştür.  2013 yılının ilk sekiz ayı ile 2014 yılının ilk sekiz ayı arasındaki değişim oranı %36,6 olduğundan,  2014 yılının sonlarında 90 milyon dolar seviyelerini görebileceğimizi söyleyebiliriz.”

     “ İhracat yapılan mamuller açısından baktığımızda  “Makine  Aksamları, Taşıt Araçları ve Yan Sanayi, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Çelik, Demir ve Demir Dışı  Metaller, Halı “ gibi ürünlerin ön plana çıktığını görüyoruz.”

     “ Bugün  küresel ekonomide toparlanma süreci devam ederken, dünya ekonomisindeki kırılganlık ve belirsizlik devam etmektedir. Özellikle Ortadoğu ve Ukrayna sorunları risk algısı nedeniyle bu belirsizliği  körüklemektedir. Ülkemiz açısından baktığımızda ise, AK Parti iktidarının ekonomide gerçekleştirdiği yapısal dönüşüm ve  reformlar ekonominin dayanıklılığını  artırmıştır.  Rusya’nın  Ukrayna sorunundan dolayı, Batı Avrupa ülkeleri ile  olan  Gıda İthalatını  Türkiye’den yapma    kararı, ülkemiz  için  iyi bir fırsat doğurmuştur. 

Bütün bu değerlendirmeler ışığında  Aksaray için önerdiğimiz  1 milyar dolarlık İhracat hedefinin gerçekleşebilecek bir rakam olduğuna inanıyoruz.  Çünkü  organize sanayi bölgesine yatırım yapan önemli firmaların da üretime  geçeceği bir dönemi kapsaması, yatırımcı firmaların buraya olan ilgisinin her geçen gün artması , daha önce gündeme getirdiğimiz “Lojistik Merkez” çalışmalarının başlatılıyor olması, tarım ve hayvancılıkla ilgili  yatırımların teşvik edilmesi, “Bacasız Sanayi” diye nitelendirilen  turizm  yatırımlarının artırılması,  kentin tanıtımına yönelik  “Marka Şehir” çalışmalarının  başlatılması gibi bir çok çalışmalar, belirlediğimiz hedefe ulaşabileceğimiz yönündeki inancımızı artırmaktadır.”

 

    MÜSİAD Başkanı Abdülkadir Karatay; “ 2023 Vizyonunda  “Marka Şehir” unvanıyla yerimizi alacağımız çalışmalar için  bu konuyla ilgili herkesi göreve davet ediyoruz”  diyerek sözlerini noktaladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —