Aksaray Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in girişimleri ile kent genelinde başlatılan restorasyon projelerinde 5,5 yılda ecdat yadigarı 13 eserin restorasyonu yapıldı.
10 Bin yıllık kadim tarihi geçmişi ile tarihe ışık tutan eserleri üzerinde barındıran Aksaray’da Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait tarihi köprüler, medreseler ve türbeler restore edildi. Aslına uygun olarak restore edilen tarihi mekanlardaki çalışmalarda yapıldığı dönemin mimari özellikleri dikkate alındı.
Restorasyon çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılan eserler yapılış amacına göre kullanılıyor. Yapılış amacına uygun olarak kullanılacak eserden olan tarihi Karasu Köprüsü, 200 yıl sonra ulaşım için yeniden kullanılacak. Yapılan çalışmalarla köprünün tüm kemer yapıları ortaya çıktı. Tarihi köprülerin restorasyonu kapsamında güçlendirme çalışmaları yapılan tarihi Kalanlar Köprüsü’de tüm ihtişamı ile ortaya çıktı.
ŞEHİRDE İZ BIRAKANLARIN TÜRBELERİ RESTORASYONLA ORTAYA ÇIKTI
Aksaray’ın tarihi geçmişinde iz bırakmış önde gelen isimlerin gelecek nesillere aktarılması için Aksaray’da yaşamış ilim ve irfan sahibi kişilerinde türbeleri tarihi mekanların restorasyonu projesi kapsamında restore edildi.
Türbelerin restorasyon çalışmalarında II. Kılıçarslan Kasrı, II. Kılıçarslan türbesi, Kemal Baba Türbesi, Hasas Baba Türbesi, Cemalettin Aksaray-i Türbesi ve mezar taşları, Pir Ali Sultan Türbesi, Araczade Mescidi ve Şeyh Hamza Baba Türbelerinde yıkılmaya yüz tutmuş yapılar güçlendirildi. Yıpranmış kabir taşları ve sandukaları yenilendi. Ayrıca ziyaretçileri bilgilendirmek için ilim ve irfan sahibi insanların özgeçmişleri yazıldı.
Tüm restorasyon çalışmalarında olduğu gibi Pir Ali Sultan Türbesinde yapılan restorasyon çalışmalarında da yapının mimari özelliklerine uygun malzemeler kullanıldı. Ayrıca Pir Ali Sultan Türbesi bahçesinde bulunan Araczade Mescidininde kubbe ve duvarları yenilendi.
Aksaray’ın imarın noktasında binlerce eser kazandıran Selçuklu Hükümdarı II. Kılıçarslan’ın Kasrında ve türbesinde yapılan restorasyon çalışmalarında yalnızca kasrın tarihi yapısının korunması ile kalmadı. Burada yapılan sosyal tesislerle tarih turizmi açısından yeni bir mekân ortaya çıkarıldı.
Kent genelinde bulunan tüm tarihi dokulara sahip çıkmak adına çalışma yapan Belediye ekipleri, restorasyon çalışmalarını türbeler ve köprülerle sınırlamadı. Taşpazar Mahallesinde âtıl vaziyette bulanan Bedriye Medresesini de restore ederek gençlerin kitap okuyabileceği araştırma yapabileceği bir sosyal tesise dönüştürdü.
Anadolu’nun kalorifer sistemli ilk hamamı olarak bilinen II. Kılıçarslan Hamamında yapılan restorasyon çalışmalarında da Hamamın çevresinde birikmiş toprak, taş ve moloz gibi atıklar temizlendi. Yıpranmış duvarların yeniden imar edilerek yapı üzerindeki mimari motifler açığa çıkarıldı. Şehrin merkezi sayılabilecek noktada ortaya çıkan dev eser görenleri kendine hayran bıraktı.
Halk arasında Darphane olarak bilinen Melik Mahmut Gazi Hangahında, Aksaray Belediyesi ekiplerince yapılan çalışmalarla 800 yıllık tarihi izler ortaya çıkarıldı. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde çeşitli işlevlerde kullanılan Hangah aslına uygun olarak restore edildi. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği hangah yenilenen yüzü ile ziyaretçilerini asırlara dayanan tarih yolculuğuna çıkaracak.
Tarihi mekanların yeniden imar edilmesi için birçok yapısal projeyi hayata geçiren Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer, Ulu Cami, Azmi Milli Müzesi, Kurşunlu Cami ve Aksaray lisesi gibi yapılarında görünürlüğünün artırılması talimatını verdi. Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer’in talimatları doğrultusunda harekete geçen Belediye ekipleri, Selçuklu mimarisinin motiflerini üzerinde barındıran Ulu Camii de ve diğer tarihi yapılarda yapılan ışıklandırma çalışmaları ile dönemin taş oyma sanatı ile işlenmiş duvarlar görünürlük kazandırdı.
10121,99%0,23
34,86% 0,08
36,66% -0,12
3016,87% 0,07
4862,90% 0,52
Aksaray
12.12.2024