Aksaray´ın Yeşilova Kasabasında bulunan Acemhöyük´te yıllardır yapılan kazı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Erken Tunç Çağı´na ait yüzlerce eser gün yüzüne çıktı. Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan öncülüğünde gerçekleştirilen kazı çalışmasında bu yıl ilginç bir oyuncak bulundu. Çıngırak olarak bilinen oyuncak 4 bin 200 yıl öncesi Erken Tunç Çağı´na ait bir oyuncak.
Konuyla ilgili bilgiler veren Acemhöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan, çıngırak oyuncağının bu yıl Acemhöyük´te açığa çıkan eserlerden bir tanesi olduğunu belirterek, ?İlginç bir örnek. MÖ 2200 yıllarına, yani günümüzden 4 bin 200 yıl öncesine ait olan tabakada bulunmuş olan bir çocuk oyuncağı. Pişmiş topraktan yapılmış. Çanta şeklinde. Üstünde bir kulpu olacak. Kenarında da çizilerek yapılmış. Bir bölmenin içinde nokta bezekleri var. Tamamen kapalı. Bunun özelliği ise salladığınız da içine konulan çakıl taneleri sayesinde güzel ses çıkarıyor. Günümüzün plastikten yapılan çocuk oyuncaklarının en eski örneklerinden bir tanesi. Buna benzer önceki yıllarda bulduğumuz başka oyuncaklarda vardı ama tipi farklı. Bu, bu yılın ilginç parçalarından bir tanesi? dedi.
Acemhöyük´te kazı çalışmasının amacını da anlatan Öztan, ?Burada çalışma yapmamızın amacı erken tunç çağına ait tabakaların geç ve onun altındaki dönemleri bir arada inceleyebilmek. Çünkü bu alanda erken tunç çağına ait kentin suru mevcut? diye konuştu.
Acemhöyük´te yapılan kazılar sırasında neler bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Öztan, ?Gördüğünüz alanda malzemelerin bir bölümü ele geçti. Yedinci tabakalaya ait olan çocuk oyuncağı, kemikten yapılmış kolye tanesi, metalden iğneler ve fincanlar gibi buluntular. Bu alanda farklı tabakalarda ele geçen buluntulardır? ifadesini kullandı.