Tarih: 01.06.2016 10:02

83 Yıldır Sebebi Sorulmayan Kara Günümüz

Facebook Twitter Linked-in

83 yıl önce bugün hiçbir makul sebep gösterilmeden Aksaray´ın 56 yıl süren ve bu süre içinde adeta yer yüzünden silinmesine sebep olan yeniden ilçe yapılmasının sebep olduğu maddi ve manevi olumsuzlukların sebebini  şimdiye kadar soran olmadı!!!

*Mutlu istikbalimiz  ve ülkemizde bundan sonra olabilecek muhtemel haksızlıkların engellenebilmesi için Baro tarafından açılacak davayla  56 yıl boyunca Aksaray´ın yaşadığı tüm olumsuzlukların olabildiğince telafi edilmesi sağlanmalı!!!

 

   Dünyadaki birçok ülke ve şehir daha önce kendi halkına veya başka halklara gösterilen hukuksuzluktan dolayı mazlum ve mağdur olanlara yapılan bu haksızlıktan dolayı buna muhatap olanlardan özür dilenmesine ve yapılanlardan dolayı mağdur olanlara maddi tazminatlar ödenmesinin sağlanmasına rağmen 1933 yılında Aksaray´a reva görülen haksızlığın  telafisi Aksaray Barosu tarafından açılacak dava ile sorularak mağduriyetimizin telafisi sağlanmalı.

AKSARAY´IN  1933´DE 2197 SAYILI KANUNLA İLÇE  YAPILMASINI GEREKTİRECEK MAKUL HİÇ BİR GEREKÇE YOK!!!

   1987 yılında 1980 Genel nüfus sayımı sonuçlarına dayanarak hazırladığı, 1985 de ise güncellediği Aksaray´ın o zamanki Türkiye´nin 67 vilayetinin 31´inin merkez ilçesinden nüfus ve yüz ölçüm yönüyle büyük olduğunu belirleyen belgenin verdiği ilhamla Aksaray Üniversitesinin temeli olan ilik Meslek yüksek okulunun açılmasına da katkı sağlayan belgeyle Aksaray´ın 56 yıl süren ve bu zaman içinde adeta yeryüzünden silinmesine sebep olan uygulamanın ortadan kaldırılmasının kıvılcımının yakılmasına vesile olan haberinde yazılmasını sağlayan Gazeteci- Yazar Ali Genç ;

      ?1933´de Aksaray´ın ilçe yapılmasını gerektirecek makul bir sebep yoktu!?dedi.

    Genç konuyla ilgili açıklamasında devamla? Elimdeki Belgenin katkısıyla Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin 1987 yılında yayınlanan Ramazan Bayramı gazetesinde?54 yıldır söyleye söyle dilimizde tüy bitti? üst başlığı ve ?Vilayet hakkımız verilsin artık? sür manşetiyle başlayan o tarihten itibaren yeniden il olmamızı sağlayan 3578 sayılı kanunun TBMM´sinde kabulüne kadar meslektaşım Çapan Tekeli ve bizlere destek olanlarla mücadelemizi 2 yıl boyunca yayınladığımız özel gazetelerle.

   Ayrıca benim bağlı bulunduğum Günaydın ile Çapan Tekeli kardeşimin bağlı olduğu Hürriyet gazeteleriyle bunları yayınlayan gurup tarafından yayınlanan gazetelerin yanında diğer ulusal gazetelerdeki arkadaşlarımızla iş birliğiyle oralarda yayınlanan haberlerle  kamu oyu oluşturma çabamızı aralıksız olarak sürdürdük.

AKSARAY YENİDEN İLÇE YAPILDIĞINDA  TÜRKİYENİN ELEKTRİK ENERJİSİNİ KULLANAN 12  VİLAYETİNDEN BİRİSİYDİ!!!

   Bu mücadeleyi sürdürürken çeşitli kaynaklarda yaptığımız araştırmalar ve o dönemi yaşayanlarından edindiğimiz bilgiler Aksaray´ın 1920-33 yılları arasında her yönüyle hızla kalkındığını.

     1926 yılında başkent Ankara ve Adana, Artvin, Mersin, Trabzon,  Bursa, İzmit, Konya. Kütahya, Malatya  Sivas illeri ile birlikte elektrik enerjisinin  kullanan 12 vilayetinden birisi olduğu bilgisine ulaştık.

  Aksaray vilayeti o yıllarda bir taraftan elektrik enerjisini aydınlatmada kullanırken aynı zamanda da  Türkiye´nin elektrik enerjisi ile çalışan ilk un fabrikasını kurmasının yanında şehir içi ve bağlı yerleşim yerleri arasına ve komşu illerle arasında ulaşımı sağlayan şose yollarını tamamlamasının yanında başta eğitim olmak üzere her konuda gıpta edilen bir vilayet konumuna geldiğini tespit ettik!!!

    Yine araştırmalarımızda 1920-33 arasında tarihi Hükümet konakları,Aksaray lisesi,üst katı kütüphane,alt katı vilayet matbaası olarak kullanılan şu anda çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan bina,Yollar İdaresi binası  v e şu anda Kültür evi olarak kullanılan Valinin ikamet ettiği tarihi konak yapıldı.

    Aksaray vilayeti bu şekilde her yönüyle hızla gelişirken halen bilinmeyen makul bir gerekçede gösterilmeden 20 Mart 1933´de TBMM´sinde kabul edilen,27 Mayıs günü ise resmi gazetede yayınlanan ve 1 Haziranda ise yürürlüğe giren 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle ilçe haline getirildik.

    O andan itibaren 56 yıl süren ilçeliğinde Aksaray adeta yeryüzünden silindi.

   Bu tür haksızlıkların tekrarlanmaması için Aksaray Barosu tarafından dava açılarak uğradığımız zararların bu davayla tazmin edilmesinin sağlanmasının yanında ileride olması muhtemel haksızlıkların önüne de set çekilmeli.?dedi.

TARİHİN TEKERRÜR ETMEMESİ İÇİN BAŞBAKAN YILDIRIM´IN 2004 VE 2010´DA, DAHA SONRA İSE DEFALARCA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN,63 VE 64. HÜKÜMETLERİN BAŞBAKANI AHMET DAVUTOĞLU TARAFINDAN SÖZÜ VERİLEN AKSARAY-ULUKIŞLA TREN HATTIMIZIN İHALESİNİN YAPILMASINDA,ANKARA- POZANTI OTOBANI AÇILMADAN E.90 KARAYOLUNUN CAZİBESİNİ DEVAM ETTİRECEK TEDBİRLERİN ALINMASI BAŞTA OLMAK ÜZERE İHTİYACIMIZ OLAN  DİĞER HİZMETLERİN ZAMANINDA ALINMASINDA!!!

   Hemşerilerimiz ise çağrıda bulundukları Ak Parti Grup Başkan Vekili İlknur  İnceöz,Milletvekillerimiz Cengiz Aydoğdu ve Mustafa Serdengeçti,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun,Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşçı, İç İşleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok Valimiz ve 25. Dönem Aksaray Milletvekili Nevzat Palta.

  Aksaray Valisi Şeref Ataklı,Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Tüzün,Ak Parti İl Başkanı Abdul Kadir Karatay ve CHP il Başkanı Ali Rıza Toprak.

   Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı  Ahmet Koçaş, Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan,Ticaret Borsası Başkanı Hamit  Özkök,Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak,Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Damızlık Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan,Süt Birliği Başkanı Esat Zengin ile STK Platformu Başkanı Eyüp Dağdaş,68 Aksaray Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Südemen ?le Aksaray Yazarlar ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Celil Acar olmak üzere ilimiz genelindeki tüm seçilmişler,atanmışlarla Meslek Odaları ve STK yetkililerinin;

   ?1861-1920 ve 1933-89 yılları arasında toplam olarak 115 yıl devam eden bu talihsizliğin bir daha yaşanmaması için Başbakan Binali Yıldırım tarafından önce 2004 mahalli seçimlerinde Ak Partiden Aksaray Belediye Başkanlığına aday olan Demir Yollar Genel Müdür Yardımcısı ve uzun yıllar danışmanlığını yapan Nevzat Palta´ya destek için geldiğinde Fatih mahallesinde yapılan mitingde.

   18 Aralık 2010 günü ise önce kendisini ikna eden iş adamlarına OSB´de ,ardından ise Ak Partinin genişletilmiş il toplantısının yapıldığı Belediye Tiyatro  Salonunda sözünü verdiği.

   Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ise 2011 Genel seçimleri ve 2014 Mahalli seçimlerinde ve iki defa ve 63.ve 64. Hükümetin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından Başbakan olarak sözü verilen şu anda etüt proje yapımı devam eden Ulukışla -Aksaray arası tren hattımızın 2017 yılında ihalesinin yapılmasını sağlamalarında.

   Ankara-Pozantı otobanı açılmadan bu otobana göre 60 ila 70 km daha kısa olan Aksaray´la birlikte Kulu,Cihanbeyli ve Şerefli Koçhisar´ında ulaşımdaki can damarı olan E.90 Karayolunun cazibesini devam ettirecek tedbirlerin alınmasını sağlamaları.

 Çalışan bir hava limanını kurdurmaları, Bakanlar kurulunda kabul edilen ,Dekanı da atanan Tıp fakültemizin zaman geçirilmeden açılmasını sağlamaları başta olmak üzere ihtiyacımız olan yatırımların zamanında gerçekleştirilmesini sağlasınlar.

     MİLLET BAŞARIYI TAKTİR EDER,OLUMSUZLUĞUNDA HESABINI SORAR!!!

    Siyasilerle atanmış ve seçilmişler ile Meslek Odaları ve STK´lar gereğini yaparlarsa büyük sevaplara kavuşmalarının yanında milletende gereken maddi ve manevi desteği alırlar.

     Aksi durumunda ise bunun hesabını Allah(C.C.)´da milletimizde sorar ?dediler.(Haber,Belge,bilgi ve fotoğraflar gazeteci  Ali Genç Arşivi)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —