Tarih: 04.05.2018 09:33

80. Toplantıda Çocuk İşçiliği Anlatıldı

Facebook Twitter Linked-in

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Araştırma Görevlisi Alper Karademir, çocuk işçiliği sorununun sadece gelişmekte olan ülkeler içinde değil, gelişmiş ülkeler de dâhil olmak üzere birçok ülke için üstesinden gelinmesi gereken bir olgu olduğunu belirtti

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından 80´incisi düzenlenen Felsefe Toplantılarında, ?Türkiye´de Çocuk İşçiliği Sorunu ve Çözüme Yönelik Çabalar? konulu bir sunum yapan Karademir, önemli noktalara dikkat çekti. Çocuk işçiliğinin, niteliği itibariyle çok karmaşık bir yapıya sahip olduğunu, genellikle bu sorunun insan hakları bağlamında değerlendirildiğini kaydeden Alper Karademir, ?Fakat bu sorun bir hak ihlali olmasının ötesinde anlamlar da içermektedir. Eğitim, sağlık ve istihdam gibi diğer alanları etkileme potansiyeline sahip olması nedeniyle çocuk işçiliği, kamu yönetimi tarafından ele alınması gereken bir konu olarak düşünülmelidir. Ayrıca çocuk işçiliği sorunu yalnızca çocukların işçi olarak çalıştırılması sorunu olarak değil, çocuklara yaptırılan işlerin çoğunlukla çocukların ve çocuk emeğinin sömürüsüne dayanması sebebiyle de ele alınabilir? dedi. Türkiye´de de çocuk işçiliğinin önemli sorunlardan birisi olduğuna değinen Karademir, çocukların genellikle aile çiftliklerinde, endüstride ve kayıt dışı işlerde çalıştığına vurgu yaptı. Yoksulluk, aşırı nüfus artışı, kırdan kente göç, eğitim imkânına ulaşamama, işsizlik, kayıt dışı ekonomi, ailelerin eğitimsizliği gibi sosyal ve ekonomik nedenlerin bu soruna yol açtığını söyleyen Karademir, şöyle devam etti: ?Sokak satıcısı olmaya veya dilenmeye zorlanan çocuklar da, çocuğun sömürüsünün bir başka boyutudur. Dünyanın hemen her bölgesinde hem yerel, hem ulusal, hem de ulus-üstü organizasyonlar ve kurumlar tarafından çocuk işçiliğini azaltmaya yönelik çabalar sarf edilmektedir. Ancak bu çabalara rağmen, sorunun çözümünde istenen sonuçlar henüz elde edilememiştir.?

Öğrenciler ve akademisyenlerin takip ettiği toplantısının son bölümünde Araştırma Görevlisi Alper Karademir, soruları yanıtladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —